Sugar Boyn joutsenlaulu

Sugar Boyn joutsenlaulu

20.03.2014

Kolmoskauden neljäs jakso “The Greatest Love,” on nimetty New Orleansin oman pojan Lee Dorseyn samannimisen balladin mukaan. Laulu saa Janette Desautelin harkitsemaan Frogmore Stew’n lisäämistä ruokalistaansa.

Elvis Costellon ja Allen Toussaintin versio Greatest Lovesta kimppalevyltä The River In Reverse.

James “Sugar Boy” Crawford ja hänen pojanpoikansa Davell Crawford laulavat yhdessä gospelklassikkoa In My Home Over There Piety Street Recording -studiossa, samalla kun McAlary keskustelee oopperaprojektistaan studion omistajan Mark Binghamin kanssa. Suomalainen Micke Björklöf & Blue Strip -yhtye levytti samassa studiossa albumin After The Flood, jonka Bluesministerin kuuntelijat valitsivat vuoden 2013 parhaaksi kotimaiseksi blueslevyksi.

 “Sugar Boy” Crawford levytti Jock-A-Mo -klassikkonsa vuonna 1953 J&M -studiossa. Jock-A-Mo on perustuu ikivanhaan Mardi Gras -intiaanien lauluteemaan. Kappaleesta teki myöhemmin uusintaversion ja hitin The Dixie Cups nimellä Iko Iko. Myöhemmin, 1970-luvulla Dr. John sekä toisistaan niinkin erilaiset artistit kuin Grateful Dead ja Cyndi Lauper ovat versioineet Iko Ikon. Suomessa Jussi Raittinen versioi biisin nimellä Aikoo aikoo.

Belle Starsin versio Iko Ikosta pohjautuu Dixie Cupsin luentaan.

Sugarboy Crawfordin kaupallinen musiikkiura katkesi brutaalilla tavalla vuonna 1963. Tuolloin hän tuli bändeineen keikkamatkalla poliisipartion pysäyttämäksi ja pahoinpitelemäksi niin vakavasti, että oli kaksi vuotta työkyvytön. Kuntouduttuaan Crawford  yritti comebackia mutta päätti vuonna 1969 siirtyä hengellisen musiikin pariin ja esiintyi sen jälkeen kirkon ulkopuolella vain satunnaisesti.

Crawfordista tuli kuitenkin lyhyen 50- ja 60-lukujen taitteen kukoistuskautensa myötä yksi New Orleans -musiikin isoista hahmoista. Hänen elämäntarinansa on kouluesimerkki New Orleans -musiikin kiehtovista, värikkäistä ja liian usein julmista koukeroista.

Esiintyminen Treme-sarjassa pojanpoikansa Davell Crawfordin kanssa oli Sugarboyn joutsenlaulu, sillä hän kuoli kuukausi nauhoituksen jälkeen.

Sugarboy Crawfordin levytys on ajaton Mardi Gras –klassikko.

Inkkareista puheenollen

Päällikkö Lambroeaux treenaa Guardians of the Flame -heimoineen toista inkkariklassikkoteemaa Two-Way-Pocky-Way’ta, joka perustuu Donald Harrison Jr:n levytysversioon (LÖYTYY SPOTIFYSTA. )

Myös Dixie Cups levytti Two Way Pocky Wayn.

Jaksossa neljä ovat mukana myös Creole Wild West -heimon päällikkö Howard Miller ja spy boy Walter Sandifer Jr.

1800-luvun puolivälissä perustettu Creole Wild West on kaupungin vanhin ja esimerkiksi pukeutumiseen eniten vaikuttanut heimo.

Creole Wild West -juuret omasi myös edesmennyt intiaanikostyymien uudistaja, Yellow Pocahontas –heimon suurpäällikkö Tootie Montana, jonka upeita ja kolmiulotteisia asuja ihastellaan jaksossa viisi (I Thought I Heard Buddy Bolden Say).

toimittaja: Esa Kuloniemi

Kommentit (0)

Juttuun liittyvä henkilö

Esa "Bluesministeri" Kuloniemi

Muusikko-toimittaja

Toimittanut Yleisradiolle bluesaiheisia ohjelmia vuodesta 1986.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä