Mikä mahtuu ja mikä ei mahdu pahvilaatikkoon, ja miten

 

Crowd sourcing on termi, joka on tavallaan tarkoittaa talkoiden ja puhdetöiden äpärää – sitä, että joku homma tehdään porukalla, mutta palasina; yksi tekee yhden palan, toinen toisen, vaikka internetin kautta. Sen sijaan että yksi ihminen sisäistäisi tehtävän ja tekisi homman, se ulkoistetaan niin, että moni sisäistää sen ja jotkut sitten lopulta päätyvät sen tekemäänkin.

(Mutta jotkut vain marjattelevat, polttavat tupakkaa, makaavat sohvalla purkkaa jauhaen ja välillä nenäänsä kaivaen, ja korjaavat sitten toisten crowd sourcing -työn tulokset, kuten se nainen joka käy teitä melkein vastapäätä olevassa talossa yläkerran parvekkeella tupakalla ja mulkoilee teitä sieltä kuin kiviperkele Notre Damen katolla.)

http://www.wondermondo.com/Images/Europe/France/IledeFrance/ParisGargoyl...

Hirnuu vain se nainen, sillä aikaa kun toiset ähkivät ja raatavat. Ähk, ähk, raat. Hirn. Pier! Hirn!!

Kumminkin. Tällä tavalla, talkoistaen, tilanteesta riippuen, joko säästetään hirveästi aikaa tai saadaan samaa hommaa vatvotuksi tosi kauan.

Nykyaika kun on semmoista sähläämistä kuin on, niin voi olla hyvinkin suureksi eduksi jos joku toinen sattuu tekemään homman joka olisi itsen pitänyt tehdä, mutta ei ehtinyt se itse.

Siksi olen, parhaassa crowd sourcing -hengessä valmiiksi tähän miettinyt, mikä mahtuu pahvilaatikkoon ja mikä ei mahdu, ja miten.

Tietenkään ei kaikkia mahdollisia ole mahdollista kirjoittaa tähän, mutta aika leijonanosan kyllä silti. Pitäkää hyvinänne!

Alkaa!

 

Piimä

Piimä ei mahdu pahvilaatikkoon, sitten.

(Ensin ehkä mahtuu, mutta sitten se lioittaa pahvin se piimä ja menee pahvista läpi, ja sitten se ei enää olekaan laatikkoon mahtuneena, koko piimä. Tai osa siitä. Ja pitäisi olla kokonaan, että voi laskea mahtuneiden joukkoon sen.)

 

Savolaiset

Savolaiset eivät mahdu pahvilaatikkoon. (Kerta karkailevat. Jos savolaiset kuitenkin ensin sähkö-lamauttaisi Liikkuvan poliisin sähkö-lamauttimella, niin sitten ne mahtuisivat, mutta saattaisi silti joku savolainen sätkytellessään potkaista reiän laatikkoon ja siltä osin ei mahtuisi se savolainen enää sinne kokonaan.)

 

Pesäpallojen maila

Pesäpalloilun maila mahtuu pahvilaatikkoon hienosti, kun on pitkä laatikko vain sillä. Onneksi olkoon!

 

Legot

Legot mahtuvat pahvilaatikkoon, mutta aina jää yksi tai kaksi vahingossa lattialle. Ja kun legopalikan päälle astuu koko painollaan vahingossa paljaalla jalalla, niin se on 100% saatanallista.

http://news.sciencemag.org/sciencenow/assets/2012/08/07/sn-triumph.jpg

 

Ylen Areena

http://farm9.staticflickr.com/8045/8097984844_e760e32349.jpg

Ylen Areena mahtuu pahvilaatikkoon, mutta siihen olisi puhkaisettava pari reikää virtaa ja internetin liikennettä varten. Pahvin sisällä Areena tosin kuumenee helposti kuin käden käänteessä! Palovakuutusta sille ei saatu kerta ei myöntäneet. (Hirvivakuutusta ei edes kysytty kun se olisi jo mielettömää, Yleisradioltakin.)

http://i.ytimg.com/vi/T5DbR7WzBlE/0.jpg

 

Virtuaali

On tosi vaikea sanoa, mahtuuko virtuaali pahvilaatikkoon vai ei. Mitä itse arvelette?

http://madartlab.com/files/2012/05/painted-truck-optical-illusion-beer.jpg

Ja jos arvelette, että virtuaaliseen pahvilaatikkoon se virtuaali kyllä mahtuu, niin silloin laatikon pitäisi tavallaan mahtua itsensä sisälle ja tulee hulluksi jos miettii sitä liikaa.

Samoin käy kun alkaa miettiä miten pitkä ikuisuus on. Että biljoona vuotta on ikuisuudesta naurettavan paljon pienempi osa kuin yhden vesipisaran yhden vesimolekyylin yksi vetyatomi on koko maailmankaikkeudesta, tai vaikka kolmesta  ja puolesta maailmankaikkeudesta. Neljästäkin!

 

Omatunto

Olipa omatunto hyvä tai huono...

http://cdn9.wn.com/pd/8c/15/6f34e0d434618d2576a99cb1250d_grande.jpg

...niin sen pahvilaatikkoihin mahtumiseen liittyen, ks. Virtuaali edellä. Että hankala arvella sitä.

Ja vielä hankalampaa on arvella mihin omatunto mahtuu niillä joilla sitä ei ole ollenkaan.

(Enkä nyt tarkoita pelkästään niitä jotka sonnattavat koira-eläintään pihanurmikolle missä lapset leikkivät, vaan monia muitakin; Windows Wordin käyttöliittymäsuunnittelijoita, diktaattoreita, niitä jotka painavat bussin pysähtymisnappia juuri ennen kuin toinen on jo painamassa, niitä jotka laittavat räkää kirjaston kirjoihin, kalapullien keksijää etc etc.)

 

Jaakko Ryhänen tai Matti Salminen

Jaakko Ryhänen mahtuu pahvilaatikkoon, mutta sama ongelma kuin savolaisten kanssa: ei  malta pysyä siellä, karkailee omin päin laulelemaan, turjottamaan mökille tms.

http://www.flickr.com/photos/kafka4prez/45978449/lightbox/

 

Myös Matti Salminen mahtuu pahvilaatikkoon mutta Ryhästä lännempää kotoisin olevana hän malttaa pysyä laatikossa Ryhästä pidempään.

Ennen pitkää Salminenkin kuitenkin alkaa osoittaa kyllästymisen merkkejä, lakkaa olemasta hiljaa, alkaa ensin hyräillä, sitten laulella ja pian hän jo leikkaa laatikkoon aukon ja hipsii omille teilleen, rallatellen tai vihellellen.

 

Kissa

Kissa mahtuu pahvilaatikkoon, mutta vain jos se on kuiva ja haluaa mennä sinne ja olla siellä. Jos sillä on joku muu projekti, niin sitten ei.

http://www.pawfun.com/wp/wp-content/uploads/2011/08/lost_cat.jpg

 

New York

Jos reunat kuivataan (ettei pahvi mössäänny) niin New York mahtuu isoon pahvilaatikkoon, mutta kulmiin jää paljon tyhjää tilaa. Sinne hukkatilaan voi varastoida kaikkea sälpettä tosin.

New Yorkin laatikkoon kannattaisi soittaa musiikkia, muuten newyorkilaiset pian kyllästyvät kuten kissa, Jaakko Ryhänen ja Matti Salminen – savolaisista nyt puhumattakaan – ja alkavat sorhata laatikkoon läpiä, tai tapella, saadakseen viihdykettä uteliaisuudelleen tai yksitoikkoon vaihtelua vaikka rähinästä, ja esim. rivouksien huutelemisesta laatikon ohi kulkijoille.

http://farm4.staticflickr.com/3339/3335293289_5b7f80d067_z.jpg

Siinä aluksi, ehkä myöhemmin lisää. Ehkä ei!

Kuuntele tästä

kommentit

Itse ostan piimää pahvilaatikoissa, kuten ostan maitoa ja mehujakin. Niitä pahvilaatikoita meilläpäin nimitetään tölkeiksi.

Virtuaali voisi mahtua pahvista sorvattuun kleinin pulloon.

>Jusa G Pe, 2012-10-26 09:15

Hoi,

Valvoin yön kun mietin tuota piimäkommenttiasi. (Kaunis kuutamo oli yöllä katseltavana, niin ei ottanut liikaa päähän se valvonta.)

Tulin siihen tulokseen että laatikko on sellainen, jossa on kuusi tasaista sivua. Piimä- ja mehutölkissä on *viisi* tasaista sivua, kuudes on "harjakatto".

Lisäksi mehutölkeissä on alumiinisisus ja piimätölkeissä vahaus.

Siksi niitä ei voi minusta - harmi kyllä - rehellisin sydämin (jollainen sinullakin varmasti on!) sanoa pahvilaatikoksi.

Virtuaalin mahtuminen pahviseen Kleinin pulloon on mielenkiintoinen ajatus!

Laitan oheen linkin Kleinin pulloon ajatellen niitä, jotka eivät heti muista mikä se on ja ei ole. (Sehän ei esimerkiksi ole pullo. Eikä taida olla pahvilaatikkokaan...)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kleinin_pullo

Yst. terv. ja kunn.

mk

>kajomar La, 2012-10-27 12:52

Olipas hauskaa taas lukea näitä juttuja! Ihan löi nenästä räät ja hävetti vaikka olen yksin kotona.

Tulipa mieleeni että kissaa ei kannata yrittää väkisin laatikkoon ellei halua henkilö itselleen naarmuja käsiin ja ehkä naamaansa! Tai jos kissaa on pakko jostain syystä laatikkooa tunkea, vaikka muuton takia tai eläinlääkärille vietäväksi, niin kannattaa ainakin ottaa ensin kaikki rokotukset, laittaa päälle paksu toppatakki, käsiin hanskat ja päälle vielä mieluiten uunikintaat, päähän esim. vanhanaikainen sukeltajan kypärä. Haarniska olisi muuten kätevä vaan sen kanssa on niin hankala liikkua laminaattilattialla saati parketti. Tuleepi naarmuja lattiaan eikä millään viitsisi alkaa sen järkytyksen, mikä kissan laatikkoon laittamisessa tulee, jälkeen vielä remontti hommiin! Huoneesta, jossa kissaa laitetaan laatikkoon, kannattaa myöskin poistaa kaikki ettei misu niitä hajoita rimpuillessaan! Tulee kalliiksi koko homma pian! Ehkä olisi parempi antaa kissan olla ja keskittyä johonkin oleelliseen, vaikka kahvin keittoon!

>Supi Pe, 2012-10-26 09:25

Minä olen tuntenut kissan joka tykkäsi kovasti pahvilaatikoista. Jos vain oli kissankokoinen tai isompi pahvilaatikko avoimena jossain niin kissa meni heti sinne. Minulle ei koskaan selvinnyt, mikä siinä pahvilaatikko-oleskelussa oli kissan mielestä niin kivaa.

>Loislurso Pe, 2012-10-26 12:02

Hei,

Kun kerroit laatikkoon haluavasta kissasta niin tuli tunne, että laatikoissa saattaa olla hyvinkin rattoisaa itse asiassa.

http://www.flickr.com/photos/30248153@N06/3874069230/

http://i.ytimg.com/vi/iqcsahmZUVY/0.jpg

Luulen että kissan mielenliikkeitä on yhtä vaikea selvittää kuin nais-eläjän mielen liikkeitä. Metafysiikkaa on se!

Parempi on miesten mielestäni käyttää aikaansa vaikka ympyrän neliöimiseen, puupalikan vuolemiseen tai jodluun opetteluun kuin yrittää mielenliikeselvityksiä em. kohteiden suhteen.

Mutta voin hyvin kuvitella että naiset pitävät keskenään juhlat, missä jokainen nais menee pahvilaatikkoon ja sitten juttelevat toisilleen sieltä. Kukin sisustaa laatikkonsa mieleisekseen ja välillä voidaan vaihtaa, kun on kiinnostavaa naisesta nähdä miten on sisustanut toinen sen laatikkonsa. Ja kolmas. Jne.

Miehistä ei ehkä sellaista luovuutta löydy, paitsi jos olisi kyse jonkin vimpaimen rakentamisesta sinne laatikkoon ja sitten vaihdettaisiin laatikkoa että voi kokeilla minkälaisen vimpaimen kaveri on tehnyt. Ja sitten syötäisiin makkaraa. Vaan pitäisi olla insinöörejä, asentajia tai teknikkoja niiden miesten, normaalit ei käy vimpain-laatikontamiseen, kun ne ei jaksa keskittyä niin kauvan että tulisi mitään kunnollista siitä.

Mutta naisten laatikkoilta toimisi normaaleilla ihan täysillä. Tosin tarjolla ei varmaan olisi makkaraa ja muuta hyvää, vaan jotain pinaattipiirakka ja merileväkakkuja tai ties mitä sairasta. Terveys-salaattia jopa! (*Puistattuu*)

Luulen ma.

mk

>kajomar La, 2012-10-27 13:07

Virtuaali mahtunee virtuaaliseen pahvilaatikkoon. Tätä voi Ameriikassa testata jo kotikoneeltakin käsin. Ei vaan onnistu Itellalta, sen siitä saa kun muuttaa postilaitoksen nimen noin abstraktiksi vailla kunnollista syytä.

http://www.youtube.com/watch?v=WpS3LeCiCtc

>Möhkön kyläyhdistyksen Örö-kuski Pe, 2012-10-26 13:05

Hieno kuvainnollis-laatikko oli se!

Ja tällä tavalla voisi tehdä vaikka Polvijärvelle virtuaalisen Forssan ja Forssaan virtuaalisen Polvijärven:

http://www.youtube.com/watch?v=MQeHPnMCKWY

Ja virtuaalisia polvijärveläisiä ja forssalaisia voisi virtuaalipaikkakunnalle luoda robottitekniikalla, äänisynteesillä ja 3D-hologrammeilla, eikö vain:

http://www.youtube.com/watch?v=JZg6t6WdtyE

http://www.youtube.com/watch?v=mfxkhzGqZIs&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=D3NGFAjooy4

(Kannattaa katsoa tuosta ylläolevasta ainakin loppuosa.)

Hirmu oikean oloisa virtuaaliemäntä tilittää:

http://www.youtube.com/watch?v=rgxQh4Y17Cs

Norjalais-virtuaalittarinna:

http://www.youtube.com/watch?v=uGldLFWy4C8

Eli, jos olisi huono keli, niin forssalaiset ja polvijärveläiset voisivat olla sisällä ja lukea dekkaria, kun 3d-hologrammit ja laservirtuaalit hoitaisivat kaiken!

Ne maksaisivat verotkin! (Nettipankin kautta.)

mk0

>kajomar La, 2012-10-27 18:11

Tiedän kans tapauksia missä kissa on ite ihan "hulluna" mennyt pahvilaatikkoon ilman sen kummemmitta muikelluitta! Ajattelin että jos väkisin meinaa niin ei varmaan onnistu! Tai mistä sen tietää! En oo koskaan koittanu laittaa kissaa laatikkoon vastoin kissan tahtoa! :D

>Supi Pe, 2012-10-26 13:08

Ps: Loislurso... Onko nimimerkkisi erään suositun kuunnelman sanaristikko vastaus..? ;D

>Supi Pe, 2012-10-26 13:12

On, Knallista ja sateenvarjosta. Se oli niin mainio vitsi että jäi mieleen ja lykkäsin sen sitten nimimerkiksi kun jotain piti keksiä.

>Loislurso Pe, 2012-10-26 17:21

Toinen hyvä nimimerkkiehdotus oli "Yksi monten puolesta" mutta jotenkin tuntui että se oli käytetty jo, jossakin lähellä jopa.

>Loislurso Pe, 2012-10-26 18:43

Märkee kissoo en ies oes koettana laettoo pahviluatikkoon, oesin keksinä ihan muuta tekemistä.

>Faster Pe, 2012-10-26 15:28

Loislurso.. Knallista ja sateenvarjosta juuri! :D Se olikin hauska ristikkosana! Se on jäänyt minunkin mieleeni! Samassa jaksossa oli toinenkin ristikkosana mutta se ei niin hyvin jäänyt tämän henkilön päähän! Paras kuunnelmasarja minusta! :)

>Supi La, 2012-10-27 13:10

Jos muistan hyvän ystäväni, Erwin Schrödingerin, ajatuksen oikein niin tuo kissan laatikoistaminen saa aikaan sen että kissan elämisen itseisarvo on samaan aikaan sekä yksi että nolla. Että älkää hyvät ihmiset laittako kissojanne laatikkoon mikäli ette ole suorittaneet vähintään maisterin tutkintoa kvanttimekaniikan saralta. Siinä saattaa muuten lähteä kissalta yhdeksäsosa elämistä ja on suoranainen ihme jos ei ala Animalia tai se panda-firma kolkuttelemaan ovea tuollaisen jälkeen.

>Haima- ja munuaislaatikko joulupöytiin! La, 2012-10-27 21:45

Miten pienestä voikin olla kiinni miten paljon!

Ajatelkaa, jos E. Schrödingerillä ei olisikaan ollut kissaa vaan esim. liuta neontetriä, niin kvanttimekaniikan kehitys olisi saattanut pysähtyä kokonaan!

Tai jos Newtonien pihalla olisi kasvanut omenapuun sijasta koivu, niin painovoima olisi jäänyt keksimättä. Kuvitelkaa millaista tuhoa se painovoimattomuus niittäisi pelkästään jo esim. trampoliinikauppiaiden keskuudessa.

Kerjuukupin kanssa kiertelisivät ne!

mk

>kajomar Ma, 2012-10-29 13:26

Kissat ja pahvilaatikot on luotu ehkä yhtäaikaa, toisiaan viihdyttämään. Se nyt vaan on niin, että jos kissa näkee pahvilaatikon, niin mahtui se siihen eli ei, sinne on mentävä. Tämän tietää jokainen kissan omistava/kissan kanssa samassa taloudessa elävä henkilö.

>Paulia La, 2012-11-03 19:56

Tämä on pakko tänne linkittää, vaikka keskustelusta nyt tovi onkin jo vierähtänyt. Erityisesti pyytäisin kiinnittämään huomiota kissan ylen tyytyväiseen ilmeeseen sen saatua urakkansa päätökseen.

http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=108161

>Paulia Ma, 2012-11-19 23:32

Ihana, varsinkin kissan ilme siinä lopussa.

>Loislurso To, 2012-11-29 21:56

Kisuuu!

>Kommentoija To, 2013-04-11 18:07

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä