Kiusaa

Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

Kiusaa mieleä, kun elokuvissa joku kuolee, ja sen kaveri päättää sulkea vainajan silmät. Mutta ikinä ne ei elokuvassa sulje niitä silmiä kunnolla, vaan kuljettavat vain kämmenen silmien yli ja vielä osittain naamasta irke. Mitä se semmoinen peli on!

Ei kellään ole niin pulleat kämmenlihat, että silmät sulkeutuisi kun kuljettaa kämmentä naaman yli, sentin päässä naamasta, niin kuin jotain ihme skanneria jolla ufo-olennot lukevat ihmisten naamoja muistiin, että hei digitoidaanpas Pesosen pärstä jälkipolville. 

Pitää sulkea silmät kunnolla jos sulkee, tai sitten antaa olla, jumankeuta. Jommin tai kummin!

Ottaa pattiin tuommoinen vellihousuilu!

 

Toinen asia mikä kiusaa on se, kun joku edellä kulkeva "kohtelias" melkein pitää ovea auki, kun menet kauppaan. Mutta se ei malta pitää ovea auki kunnolla, niin kauan että ehtisit ovelle, vaan pitää sitä auki ainoastaan muodon vuoksi pikku hetken, luodakseen harhavaikutelman että on kohtelias, vaikka ei oikeasti ole, ja laskee sitten irke. Ja kun sitä itse sitten ehtii ovelle, niin se kaupan ovi on sulkeutumassa jo, mutta ei vielä ihan kiinni. 

-Jos yhtään tuntee fysiikkaa, niin ymmärtää, että jos edelläolija ei olisi "melkein" pitänyt ovea auki, niin ovi olisi ehtinyt sulkeutua ja olisi kokonaan kiinni ja liikkumaton, kun meikäläinen ehtii ovelle.

Ja silloin sen avaamiseen tarvittaisiin vähemmän energiaa kuin nyt, kun sulkeutuvan oven vääränsuuntainen liike-energia tulee vielä oven massan hitauden ja saranoiden kitkan lisäksi avaajan riesaksi. "Kesken jätetty kohteliaisuus" on siis itse asiassa epäkohteliaisuus ja riesa, ylimääräistä vaivaa aiheuttava karhunpalvelus! 

Mutta menepä selittämään fysiikkaa oven melkein aukipitäneelle, niin hulluksi luulee.

Jotta että voikin olla rasittava epäkohta tämä, tuhansia kertoja viikossa toistuva.

(Tai, no, ookoo, kymmeniä kertoja toistuva. Mutta silti!)

 

Kolmas, mikä kiusaa, on Belgia, Hollanti ja Itävalta.

Kun on niin selkeät maat kuin Saksa, Ranska ja Britannia, niin mihin hittoon enää tarvitaan semmoisia epämääräisiä maita kuin Belgia. Tai Hollanti. Saati Itävalta.

Suotta vain joutuu pitämään kartalla jonninjoutavia ylimääräisiä pääkaupunkeja ja soittamaan vaikka olympialaisissa sellaisia kansallislauluja joita kukaan normaali ei tunne.

Ja jos pitäisi piirtää Belgian, Itävallan ja Hollannin lippu niin tekään ette takuuvarmasti osaisi, vaan pitäisi tarkistaa netistä.

Luuletteko että netti on sitä varten että te sieltä Belgian lippua tiiraatte.

Ei ole sitä varten se! Eriä varten on.

Hukkaan menee koko netti, jonninjoutavissa belgianlipuntarkistuksissa.

Hnh...

kommentit

Itselläni kiusaa mieltä, kun sinänsä oikein viihdyttävään pakinakolumniin (noitakin nimiä turhaan ylläpidetään, juttu kun juttu) ... niin siihen pakinakolumniin ympätään kirjoittajan hatustaan nykäisemiä sanoja kuten irke. Kyllähän tuosta merkityksen ymmärtää, mutta netistäkään tarkastamalla ei pääse selvyyteen että onko se nyt joku hieno ja kirjoittajan tekemän syvällisen suomen kieleen perehtymisen tuloksena löytynyt muodikas uussana, vai ihan vain keksitty sana joka brassailutarkoituksessa on juttuun lisätty.

Niin että kiusaa tämä. Ihmistä.

>Tuomas Ti, 2011-11-01 14:09

Hop.

Ei aina niin mietitysti solju kieli. "Irke" on ilmaisu jonka muistan kuulleeni ainakin pari kertaa vanhan papan suusta, en osaa sanoa olisiko ollut hämäläismurteita puhuva. Sieltä on se päähäni pesiytynyt, tiämmä. Brassailutarkoituksessa en ehkä olisi irkeä käyttänyt, vaan joko atomiabsorptioelektrospektrofotometriä (sana jonka kerran uutistoimittaja-aikanani jouduin useampaan kertaan uutissähkeestä lukemaan - arvatkaa pitikö harjoitella etukäteen) tai naapurimaankielistä sanaa jäääärre joka - jonsei ole urbaani- tai agraarilegenda - kai tarkoittaa jään reunaa, äärtä, ja sisältää neljä äätä peräkkäin.

Huoh,

Mutta kiitos kommentista ja anteeksi häntä kiusannut sana.

terv

mk

>kajomar Ti, 2011-11-01 20:22

Sinähän olet ihan hauska mies!

>Tommi To, 2011-11-03 12:34

Jää-äärre (kirjoitin väärin että saa selvän) on kyllä hieno lisä sanavarastoon. Atomiabsorptioelektrospektrofotometri taas hieman hankala saada kovin lavealla skaalalla lisättyä sujuvasti kahvipöytäkeskusteluun.

Kiitos kuitenkin selvityksestä, enää ei kiusaa. Niin ja ihan kyllä pidin kirjoituksesta, vaikka irkellä härnäsitkin.

>Tuomas To, 2011-11-03 12:59

Ja vieläpä on koiruuksissaan säädetty niin että on peräti epäkohteliasta, poliittisessa mielessä, kutsua Hollantia Hollanniksi. Ehei, ei ole soveliasta eikä puolueetonta semmoinen sanominen vaan Alankomaaksi pitää sanoa sitä tuulimyllyjen ja muiden turhuuksien (kuten tulpaksnien)luvatonta maata. Niin kovasti meitä siis riepotellaan, ihmispoloja.

>Jyly Ke, 2011-11-16 16:07

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä