Mieliruokaa

Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

Kuvitelkaapa, että otatte kahden kilon jauhopussin ja kierrätte sen pussinsuun torveksi ja puristatte nyrkkiin, riiputatte sitä puolentoista metrin korkeudella lattiasta.

Ja sitten päästätte irti.

Pussi kiitää ilman halki, ja Fhtah! - iskeytyy lattiaan ja levittää jauhot ympäriinsä kuin Sahara. (Ja yhdeksässä tapauksessa kymmenestä siitä seuraa hirveä huuto ja rähinä, kun joku kumminkin huutaa jollekin; jos ei muu kenellekään niin pudottaja itselleen.)

Onko teillä koskaan niin, että aivan kuin se jauhopussi, mielenne jässähtää paikalleen ja jotenkin vain jää siihen? Kuin diesel-auto tulipalopakkaseen.

Ja aivan kuten jos yrität säätää telkkarin äänenvoimakkuutta, niin että  justiinsa kun aiot sitä säätää, tulee elokuvassa yhdentoista minuutin öinen hiipimäkohtaus, jossa ei kuulu pihaustakaan ääntä, ja sitten kun sitä säätää isommalle niin skreee! - kujalta hyppää joku bandiitti ja meinaa päästä hätäulostus kun säikähtää hän sitä. (Siis katsoja.)

Mutta siinä mielen jässähtäneisyydessä ollaan ikään kuin sen hiipimäkohtauksen keskellä, niin että mielessä ei liiku mitään.

Ja monesti tämä mielen siirappimainen nollatila osuu johonkin semmoiseen hetkeen, kun itse asiassa pitäisi kauheastikin saada aikaan jotain. Siis tyyliin essee, powerpoint-esiys (kirottuja olkoon ne, alati!) tai muu aivotoimintaa ainakin jossain määrin edellyttävä hengenponnistus.

Silloin on hyvä, jos on käsillä jotain mielenruokaa, jolla houkutella aivot yhteistyöhön.

Onko teillä suosikkikonsteja siihen miten mielen saa heräämään?

Minulla on joitakin.

Yksi, mikä saa ajatukset kivasti liikkeelle, on joku visuaalinen ovela juttu. Trompe l'oeil, semmoinen "silmänkääntömaalaus" on yksi tällainen. Pistänpä tähän jokusen linkin, että tiedätte, mistä on kysymys.

http://www.syti.net/TrompeOeil1.html

http://arcus.centerblog.net/rub-trompe-oeil-.html

http://archeologue.over-blog.com/article-6969508.html

Ymmärrättekö nyt?  Noiden katseleminen saa minulla mielen aina jotenkin heräämään, etenkin jos samalla kuuntelee musiikkia, muovailee vahaa tai taittelee papeia tai ylipäätään tekee käsillään samalla jotain puolisatunnaista.

Toinen kiva mieltä herättelevä homma on joku abstraktimpi taidenautinto. Yksi sellainen löytyy matematiikan kuvaajista, fraktaaligeometriasta. Kurkatkaapa vaikka nämät, niin saatte käsitystä:

http://www.enchgallery.com/fractals/fracthumbs.htm

https://www.fractalus.com/sylvie/

http://aabele.wordpress.com/unimelb-vle-lms-feed/

Ja tässä on animaationa aika kiva zoomaus Mandelbrotin joukkoon, sitä on kiva katsella vaikka musiikkia kuunnellen ja niitänäitä mietiksien:

http://www.break.com/usercontent/2008/1/trippy-fractal-zoom-426256

Ja jos painostaa mieltä, että mikä mikä se on se Mandelbrotin joukko, niin tässä voitte käydä katsomassa tietämyksenne rajoja. Minulle tuo on täyttä sankskriitia, mutta ehkä ei teille:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mandelbrotin_joukko

Joskus ihan joku yksittäinen juttu - kun se vain on ennalta-arvaamaton - voi pistää mielen liikkeelle. Tässä jokunen paikka mistä semmoisia löytää, satunnaisia ärsykkeitä aivotoimintaan:

http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

http://www.mikeleejohnson.com/FunnyPic.html

http://www.earthshots.org/

Ja sitten ihan semmoista irtosälpettä:

http://theamazingpage.com/funny-statistics/

http://www.ojohaven.com/fun/

Tämä tässä antaa sivullisen sattumanvaraisia linkkejä:

http://www.uroulette.com/

Musiikki on aina hyvä konsti innostaa mieltään, ja hiukan erilaista musiikkia kun käyttää niin aina vain paranee; tässä varalta pari linkkiä musikaalisen versioon piistä eli ympyrän kehän ja sen halkaisijan suhdeluvusta 3,1415926535897932384626433(en viitsi enempää tähän sitä siteerata):

http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2011/03/a-musical-interpretation-...

http://www.collegehumor.com/video/6446891/what-pi-sounds-like

Ja tässä vielä hännänhuipuksi jokunen kiva elikkokuva. Jotkut kökköjä, mutta toiset aika hilpeyttäväisiä, kun elikkoparalle on sattunut oikein sopiva ilme tai tilanne:

http://www.all-creatures.org/humor/humorous.html

…Ja nyt haluaisin kuulla (kommentteina) että millaista mieliruokaa te käytätte silloin kuin aivot jässähtää paikoilleen - tässä tuli nyt vain nettijuttuja, mutta se on vain yksi tapa rassata päätään - paljon tehokkaampia keinoja on varmasti - mitkä ovat teidän suosikkejanne, kun pää hyytyy ja kuitenkin maailma huutaa äksöniä?

Sitten toinen asia.

Onko teillä joku semmoinen ruoka, joka maailman arkisapuskoiden katu-uskottavuustilastossa (Street Cred Ranking of Boring and un-Gourmet, un-Cool Grub) on siellä Amazing-Boring -akselin tylsyyspäässä, mutta josta silti tykkäätte ihan sikana?

Tarkoitan, että esimerkiksi silakkalaatikolla ei ole gourmet-maailmassa eikä Kebeb-Hampurilainen-Felafel-Hotdog -scenessäkään respektiä eikä sex appealia; se ei ole kaukaista ja tuntematonta, ei edes harvinaista eikä kallista, eikä sillä ole eksoottista nimeä kuten Nasi Goreng, Parfait au Cervelas tai Haggis - ja silti tykkään siitä ihan mahdottomasti.

Kun en tiedä mitä syödä (ja kaupassa on samaan aikaan esim. tuttu lääkäri, niin ettei voi ostaa makkaraa, kuten miehenä poikkeuksetta haluaisi) niin ostan aina silakkalaatikkoa.

Vastaavia non-cool sapuskoita joista tiedän jonkun hulluna tykkäävän on makaroonivelli, ja pelkkä keitetty riisi voin kanssa.

Mikä on teidän halpa, ei-seksikäs mieliruokanne? Ja osaatteko sano, miksi juuri se.

Itselläni silakkalaatikkoalttius pohjautunee mukaviin lapsuudenkokemuksiin sekä aivokapasiteetin säästämiseen - näet, kun en joudu miettimään ruokaa, jää aikaa miettiä jonninjoutavuuksia.

Ja mikäs sen mukavampaa!

Vai mitä.

 

kommentit

Voissa paistetut muikut, tai oikeastaan tässä tapauksessa muikuissa paistettu voi on yleensä edullista herkkuruokaa. Mutta sepä pirulainen on kärsinyt viimevuosina arvostuksen kasvusta.

>äyni Ke, 2011-11-30 18:48

1. Halstrataan silakat. Keitetään perunat kuorineen. Kuoritaan perunat ja pilkotaan silakat joukkoon. Kaadetaan päälle lämmitettyä maitoa. Ette usko, että on hyvää, mutta on se!

2. Muka-itsekehitetty makaroonilaatikko. Melkein enemmän herneitä, maissia, paprikaa, sipulia ja kermajuustoa kuin itse sitä makaroonia tuleepi siihen.

3. Itse tehty sushi, kylmäsavulohesta. Päälle nimenomaan sitä Lidlin vihreäkorkkista majoneesia sopivaksi katsottu siivu. Toimii sekä kylmänä että ihan inasen lämpimänä.

>Kokki Kaks ja puoli Ke, 2011-11-30 21:03

Terve suosikkikaimani! Itse prokrastinoin it-alan miehenä Hacker Newsin (http://news.ycombinator.com/) -parissa. Onhan se perin viljalti startuppeihin keskittynyttä materiaalia, mutta joukossa on yleisestikin jänniä juttuja perin usein.

Jos mieli tarvitsee pikemminkin rentouttaa, pelaan tetristä, suosikkivarianttinani komentorivipohjainen tetris-bsd.

On myös mainittava että muuan tuttava näpsäytti humalapäissään valokuvan ja laittoi sen verkkoon, niin eiköhän se päätynyt juurikin tuonne linkittämällesi NASAn Astronomy Picture Of the Day -saitille!

>Markus V To, 2011-12-01 00:01

Viipale vaaleaa leipää, jonka päälle rutkasti voita ja sitten vielä juuri mikrosta otetut kuumat lenkinsiivut.

>Luakkonen To, 2011-12-01 10:39

Kun ajatukset jumahtavat paikalleen, paras keino on tehdä pieni kävely. Silloin mielisolmu avautuu ja voipa jokunen uusi ajatuskin siinä herätä.

Mielisuuhunpantavaa? Tavallista sellaista?

Ehkä tuore, vielä lämmin jälkiuunileipä. Sisältä höyryävän pehmeää ja päältä rapeaa.

Taisi tulla kauppareissu......

>Judas von Kampfer To, 2011-12-01 10:41

Kaalilaatikkoa sen on oltava! Puolukoita myös. Ei survottuna, vaan kokonaisina suoraan pakkasesta.

>Permis To, 2011-12-01 17:15

Ehdottomasti on kuvailemasi kaltaista, epäseksikästä, mutta silti niin herkullista ruokaa pinaattikeitto. Ja varsinkin se sellainen äitien tekemä pinaattikeitto, joka löytyy ­­­­­­­­- noudattaaksemme 50-luvulla jämähtäneitä sukupuolirooleja - isien tekemästä kylmäaltaasta.

Olin jo vastaamassa, että pyttipannuhan se ehdottomasti on em. ruokaa, mutta siitäpäs kun esimerkiksi Jyrki Sukula voisi loihtia helpostikin katu-uskottavan, näyttävän ja eittämättä kalliinkin annoksen. Mutta hah! Pinaattikeitostapa ei Sukulakaan loihdi muuta kuin tylsää ja arkista pinaattikeittoa. Ja jos loihtiikin, niin eipähän ole ainakaan äitien tekemää se.

>Sampotarmo To, 2011-12-01 19:40

No se makaronivelli ja ehdottomasti suurustamattomana, oikein suolaisena ja pieniä kullankeltaisia sulan voin helmiä pinnallaan.

Ja se parhaista parhain: Keitetty spaghetti kylmänä (saakomainostaa) Heinzin ketsupin kanssa. Ja kunnon luraus sitä ketsuppia kun on kerran jo heitetty elämä risaiseksi. Odotan pastapäivinä sitä viimeistä kylmää lautasellista kuin lapsi joulupukkia.

>san To, 2011-12-01 23:31

Makkaraperunat. Semmoiset höyryävän kuumat, päällä sipulia ja vieressä nökö sinappia. Perunaa en muuten syö, enkä muuten makkaraakaan, mutta yhdessä rasvaa tiukkuvaisina ovat jumalten apetta.

>hookoo bleu Pe, 2011-12-02 08:34

Tuikitavallinen (no okei, tummana) makaroni ja jauhelihakastike. Niiiiiin tavallista ja niiiiin hyvää!

>Paulia To, 2011-12-08 23:27

Leipäsoosi on herkkua ja halpaa! :D Eli maitokastike ja siihen ruisleivänpaloja! :D

>Kirsu Ti, 2012-01-17 20:04

Voiko vähemmän hienosteluksi mennä kuin kylmiltään makkaraa jääkaapista?
Toisaalta meikäläisen gourmet hifistely on nakkisoosi. Keitettyjä pottuja, ruskea kastike ja sinne nakinpaloja. Joutuu käyttämään jopa kattilaa ja paistinpannua, ehkä jopa kahta kattilaa! Ja vispilää!
Mutta hyvää on. Parempaa kuin kaiken maailman sapuskat joille ei ole edes tolkun suomalaista nimeä.

>dhcp Ke, 2012-02-01 12:37

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä