Paska juttu

 

 

Harva meistä kiinnittää huomiota siihen koska, tai missä käy "kakkosella". Vessa-asiat ovat nykyihmiselle automaatio. Pikkulapsia tietenkin kehutaan elämän alussa aina toimituksen jälkeen, mutta pian varhaislapsuuden jälkeen kakkonen muuttuu rutiiniksi, josta puhumista pidetään junttina ja nolona. Eikä meillä aikuisilla ole kakasta sen kummemmin tarvetta puhuakaan, ainakaan niin kauan kuin oma kroppa ja suolisto toimii itsekseen. Tiedämme automaattisesti minne mennä, kun hätä yllättää ja hoidamme omat asiamme itse, yksinäisessä ylhäisyydessämme. Mutta ennen muinoin kakkiminen on julkista puuhaa, ihan ylhäisötasolla!  

Antiikin Kreikassa oli jopa 60 hengen kakkapaikkoja, joissa kakittiin porukalla ja juteltiin samalla. Aurinkokuninkaan kakkiminen oli niin spesiaali tapahtuma, että vain harvat ja valitut pääsivät seuraamaan toimenpidettä. Kunnia-arvoisin tehtävä oli sillä, joka pääsi pyyhkimään. Eipä ole kakkiminen enää erityisen juhlallista, mutta sen tulisi olla! Ykkösen Paska juttu -ohjelma kertoi eilen, että WC on luksusta, vain kaksi kolmannesta maailmassa on oikeutettu kunnolliseen wc-hygieniaan.

Meille vessa on itsestäänselvyys, mutta olemme myös vieneet kakka-asiat vähän liian pitkälle, toiseen äärilaitaan! Ihmisen uloste olisi oikein hoidettuna arvotavaraa, mutta meillä se huuhdotaan puhdistetun veden(!) mukana viemäriin, eikä jo 1800-luvulla hoksattu fiksu ajatus "kaupunkilaisten tulee palauttaa maalle se, mitä sieltä on saatu" pääse toteutumaan. Siinä, että popsimamme ravinto päätyisi kakkana takaisin sinne, mistä se on tullut (maaperään) onkin paljon järkeä. Erittäin paljon itseasiassa.

Yksi nykymaailman monista kakkaongelmista onkin juuri se, että potentiaalista lannoitetta menee ihan väärään paikkaan, täysin käyttökelvottomassa muodossa. Ihmisten kakka päätyy viemäreihin ja vesistöihin ja eläintenkin kakka kertyy tehotuotannon vuoksi "vääriin" paikkoihin (lihakarja kasvatetaan paikassa A ja kasvit viljellään paikassa B sen sijaan, että ne olisivat symbioosissa ja karjan kakka menisi viljelijän pelloille). Paska juttu - ohjelman sanoin "keinolannoitteet olivat potentiaalisen lannoitekakan kuolinisku". Pelloille syydetään oikean kakan sijaan keinolannoitteita, jotka niinikään päätyvät vesiin. Itämeri, anyone? 

Tuntuu, että pikainen kakkahistorian kertaus olisi paikallaan yhdelle jos toisellekin poliitikolle. Hmm.. Saisikohan kakka-aiheesta hyvän avauksen jollekin europarlamenttivaaliehdokkaalle? "Kakan puolesta kakkaa vastaan!". Lisää kiinnostavaa kakka-asiaa luvassa onneksi vielä kolmen jakson verran!

 

  • Paska juttu -ohjelma maanantaisin Ykkösellä klo 20:00. Neliosaisen sarjan ensimmäinen jakso on nähtävillä YLE Areenassa.
  • Paska juttu -ohjelman nettisivut.

 

kommentit

Entäs ne elukat, joita ruokitaan hormoneilla. Ja moniko ihminen on enää tänäpäivänä niin puhdas, ettei popsi jos jonkinmoista lääkettä ja hormonia. Jos ne menee pissan mukana meriin ja kalojen perimät sen myötä sekaisin, niin mitä tekisi moinen hormonikakka pelloilla ihmisten ruualle? Siis niiden vaikka pienten ihmisten, jotka eivät ole kehoaan vielä myrkyttäneet hormoneilla, muoveilla, lisäaineilla ja herra ties millä.
Eli onkos tätä puolta kakka-asiassa tutkittu?

Ke, 2009-05-13 06:40

Hormoniasioita on tutkittu paljonkin, myös hormonien ja niiden kaltaisten yhdisteiden hajoamista aerobisissa ja anaerobisissa oloissa.

Ma, 2009-05-18 09:35

Minä en ole tuota ohjelmaa nähnyt, kun en asu Suomessa. Muuten lueskelemalla nettiä, olen havainnut suomalaiset hyvin tietämättömiksi tällä tärkeällä elämän alueella. Nykyään tätä tutkimusta tehdään paljon kehitysmaissa. Suomi näyttää aivan pudonneen kelkasta.
Vesivessaa pidetään yhä huippuluokan ratkaisuna, vaikka se on ympäristön kannalta aivan kaamea laitos. Itämerikin on nyt kuoleva potilas ja tervehtyminen on epävarmaa. Kehitysmaissa suuret joet ovat pelkkiä viemäreitä.
Onneksi on nyt jo ratkaisujakin tiedossa, mutta niiden käyttöön ottaminen vie kymmeniä vuosia tai vuosisadan. On ällistyttävää kun paljastuu millä tavalla ihmiskunta elää. Se on suurta saastuttamista.

Ke, 2009-06-03 21:47

Niin. Mistäs toimittaja kuvittelee Helsingin Veden myymän Metsäpirtin Multa-nimikkeellä myytävän tavaran tulevan?

No, sehän on kaupunkilaisten kakkaa kompostoituna. Kompostoituna keskitetysti, suljetussa ympäristössä ja huolella, jolloin jokaisen henkilökohtainen pikku kakkamakki ei tee ylimääräistä ravinnekuormaa valuma-alueen vesistöihin.

Kakkahistorian kertaus tekisi erityisen hyvää toimittajalle. Historiaa voisi havainnoida vaikkapa piipahtamalla kehitysmaihin, joissa ihanan luomu suhtautuminen kakankäsittelyyn tappaa pikkulapsista puolet ripulitauteihin ennen toista ikävuottaan.

Pe, 2009-10-09 18:32

"Pikkulapsia tietenkin kehutaan elämän alussa aina toimituksen jälkeen, mutta pian varhaislapsuuden jälkeen kakkonen muuttuu rutiiniksi, josta puhumista pidetään junttina ja nolona."

Kaipaatko edelleen, että sinua kehuttaisiin aina toimituksen jälkeen? Vai tuntuuko sinusta, että sinua ei lapsena kehuttu tarpeeksi kivoista kakoista?

Su, 2009-10-11 14:32

"Ihmisen uloste olisi oikein hoidettuna arvotavaraa, mutta meillä se huuhdotaan puhdistetun veden(!) mukana viemäriin, eikä jo 1800-luvulla hoksattu fiksu ajatus "kaupunkilaisten tulee palauttaa maalle se, mitä sieltä on saatu" pääse toteutumaan."

1800-luvuilla kaupunkilaisten ulosteet päätyivät avotunkioihin, joista nesteimäinen aines valui ojiin, saastutti kaivoja ja päätyi lopulta käsittelemättömänä juuri sinne Itämereen. Avotunkioista tosin kiinteää kamaa toimitettiin avoimilla hatarilla hevosvetoisilla puukärryillä maaseudulle, matkalla tuosta kuormasta valui osa kaduille kulkukoirien herkuksi. 1800-luvulla ulostevälitteiset taudit olivat erittäin tavallisia ja surmasivat suuren osan lapsista ennenkuin nämä täyttivät viisi vuotta. Lisäksi tänä kultaisena aikana, jolloin ei tunnettu homogenisoitua maitoa eikä teollisia elintarvikkeita (jotka ekologisesti ajattelevien ihmisten mukaan aiheuttavat kaikki maailman sairaudet) myös aikuisia kuoli säännöllisin väliajoin joukoittain mm. kolera-epidemioihin (http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kolera.html).

Vaikka ihmisulostetta voidaankin käyttää lannoitteena, ihmisuloste on merkittävä tappavien tartuntatautien levittäjä ja siksi ihmisille on kehittynyt evolutiivisesti voimakas aversio ulosteita kohtaan. Hämmästyttävää kyllä, ekologinen muotiuskonto on tehnyt tämän aversion puuttumisesta hyveen.

Su, 2009-10-11 17:11

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä