Onnittelut Ransun "äidille"!

Ransu 30-vuotisjuhlissaan vuonna 2088. Ransu-nuken luoja Eevaliisa Holma-Kinnunen täytti 80 vuotta huhtikuussa 2010. Kuva: Merja Hannikainen, YLE Kuvapalvelu

Käsinukkekoira Ransu on syntynyt Sysmän Onkiniemessä vuonna 1978. Eevaliisa Holma-Kinnunen ei arvannut Ransua tehdessään, kuinka monen suomalaisen suosikkihahmo oli syntymässä. Karvakuonojen, kansakunnan koirien tarinat viihdyttävät nyt jo kolmatta katsojasukupolvea.

Ransun avustajana eli äänenä ja liikkeenä yli 30 vuotta toiminut Pertti Nättilä ihmettelee kaiken kokemansa jälkeen edelleenkin lasten mielikuvituksen voimaa.

- Vaikka olen Ransun liikkuessani esillä, vaikkapa messuilla, eivät lapset minua näe! He juttelevat Ransulle – minua ei vain ole siinä tilanteessa, sanoo Nättilä.

Ransu-koirasta liikkuu monenlaisia huhuja. Yksi koskee Ransu-nukkien määrää. Pertti Nättilä vakuuttaa, että Ransu-koiria on tehty tasan kaksi kappaletta: ensimmäisen turkki oli huonoa laatua ja kului loppuun neljässä vuodessa, mutta toisen Ransun turkkiin valittiinkin sitten taatusti hyvä, kestävä karva.

Stunttia Ransu on käyttänyt vain kaikkein hurjimmissa kohtauksissa – esimerkiksi sellaisissa, joissa on joutunut ikävästi kastumaan.

Ransu-koiran luonteesta kertoo se, että se ristittiin alun perin Franciscukseksi, Franciscus Assisilaisen mukaan. Ransu-koiran eläkepäivät näyttävät valoisilta, sillä Pirkkalaan on suunnitteilla pysyvä Karvakuono-näyttely syksystä 2010 alkaen.

Eevaliisa Holma-Kinnusen nukketalo Sysmän Onkiniemessä on avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Onkiniemestä tavoitettu Holma-Kinnunen toivottaa kaikille Ransun ystäville ja Pikku Kakkosen väelle paljon terveisiä!

Ulla Vuorela

Meidän Perhe -lehti ja YLE etsivät kaikkien aikojen lastenohjelmaa

Karvakuonot YLEn Elävässä arkistossa

Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsu on Ransun synnyinkoti

Klikkaa kuvagallerian kuvat suuremmaksi:

kommentit

Toivon, Eeva-Liisa, että luet kommentit, sillä haluan kiittää monista hauskoista Nukketalon esityksistä, joissa saimme varsinkin 80-luvulla olla mukana, kun Heinolan kurssikeskuksesta lähdimme iltasella vielä Onkiniemeen Sinua, Raimoa ja kaikkia näytteleviä karvakuonoja tervehtimään. Oikein hyvää jatkoa Nukketalolle!

Kiittää Raija Sabelström-Leppänen, eläkkeellä, silloin Uudenmaan lääninhallituksen kouluosaston lääninkouluttajana, ehkä muistat vielä...

La, 2010-04-10 11:51

Niin meni Ransun 30-v-juhla, ja nyt Eevaliisa on Sysmän Vnhainkodin II krs Majakka-osastolla (Dementia-osasto) kun Herrn Altsheimer otti hänet. Käymme joka toinen viikko katsomassa, joskus useammin, - Jukkapekka ajaa minut autolla sinne 2x25 km.
Miten julma voikaan olla tuo Herrn Alzheimer! Tuntuu kuin sielu vietäisiin, kun melkein koko muisti häviää, eikä voi enää tehdä nukkeja sellaisia kuin Karvakuonot!
Itkettää!
Raimo J.

>Raimo J. Kinnunen To, 2011-11-10 15:22

Eevaliisalle, Raimolle ja Jukkapekalle terveiset - voimia teille kaikille sairauden keskelle, t Ulla

>ullav Pe, 2011-11-11 10:57

lisää kommentti

pl 347

PL 347 on blogi on kurkistus Ylen lastenohjelmien ja -palveluiden taakse. Tervetuloa kehittämään parempaa Lasten Yleä.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä