Luin jostain, että kovakuoriset marjat, kuten karpalo, voi ennen kuivausta ryöpätä nopeasti: silloin niiden kuori halkeaa ja marja kuivuu nopeammin. Ei se vihanneskuivuri ole avain pikaiseen kuivattamistulokseen (marjat), vaikka kätevä onkin. Kuivasin itse mustikoita ja ne eivät millään ottaneet kuivuakseen. Osasyynä oli myös loppukesän ilmankosteus. Suosittelen kuivattujen marjojen säilyttämistä paperipussissa tai avonaisessa astiassa juuri sen mahdollisen kosteuden vuoksi. Turha niitä herkkuja on homehduttaa umpinaisessa astiassa.
Kommentit
Omppujen, marjojen yms. kuivaamiseen kannattaa ehdottomasti hyödyntää leivinuunin jälkilämpöä! Toimii, eikä sähköäkään kulu kuten tavallisessa sähköuunissa kuivattaessa :)
Kuivurin ohjeessa lukee, että kuivatut tuotteet laitetaan tiiviiseen lasipurkkiin ja jääkaappiin, jotta maut ja vitamiinit säilyvät parhaiten. Mitäs jos ne eivät olekaan aivan täysin kuivuneet, esim omenathan ovat hieman nihkeän tuntusia vaikka ovatkin ikäänkuin kuivia. Homehtuvatko ne sitten? Marjuska kirjoitti, että paperipussiin tai avoimeen astiaan mahdollisen kosteuden vuoksi. Miten tulisi toimia...ihan vastakkaisia ohjeita kun saa, niin ei tiedä, minkä valitsisi...
Lainasin kerran kirjastosta vanhan (70- tai 80-luvulta) kuivaamiseen erikoistuneen kirjan. Ruotsalainen kirjoittaja oli omistautunut kuivaamiselle, testannut eri tapoja suurinpiirtein kaiken mahdollisen kuivaamiseen.
Muistaakseni marjoille suositteli "marjanahkaa", eli marjat soseutettiin ja kuivattiin ohuena kerroksena. Joillekin ehkä viipalointia tai halkaisua.
Säilytykseen suositus taisi olla, että ensin paperipusseihin, ja sitten muovipussiin tai lasipurkkiin (=tiiviiseen). Omppuja en minäkään laittaisi suoraan tiiviiseen purkkiin.
Perinteisestihän kaikki kuivataan ihan kuivaksi asti, ja suojellaan ulkoa tulevalta kosteudelta. Omenaa vain ei ole kiva syödä korppuna. Tuossa kirjassa oli ohjeet myös kuivuusasteen arviointiin. Yrttienhän pitäisi ihan rapista / katkeilla - ei missään nimessä taipua. Marjojen ja hedelmien osalta en muista.
Hei!
Säilytän kuivatut marjat ja hedelmät ilmavasti, kannettomassa astiassa tai paperipussissa. En tohdi edes kokeilla tiivistä purkkia tai jääkaappia, harmittaa kuitenkin jos ne homehtuu. Eikä niitä herkkuja vuositolkulla säilytetä, korkeintaa puoli vuotta (säilyy minulla)!
Siis silloin ne on jo syöty.
Variksenmarjaa (kaarnikka, karhunmarja) voi käyttää myös mehun valmistukseen.Olemme kokeilleet sitä yhdessä juolukan ja mustikan kanssa. Marjat on perattu huolella ja mehua laskettu vain sen verran,että lopusta on sanut hyvää hilloa. Jotkut vieroksuvat variksen marjaa sen rusaan siemenpitoisuuden vuoksi, mutta terveellistä siemenöljyä saa pureskelemalla huolella siemeniä. Viinin tekoa variksenmarjasta aion kokeilla.