Kuivaa puuhaa

Ma, 2009-10-05 21:00

Sienet on helppo kuivata talven varalle ekologisesti vaikka huoneen lämmössä. Marjat sen sijaan vaativat marjankuivurin. Entä miten valmistetaan puolukkasnapsi? Lue säilöntävinkkini ja testaa niitä kotona!

Koko viikoksi on luvattu sadetta ja myrskyä, mutta koita ehtiä jossain välissä vielä sienimetsälle - tai torille... Se palkitsee, katso vaikka!

Get the Flash Player to see this player.

 

Aika ruhtinaallinen saalis, eikö? Tässä lupaamani säilöntävinkit:

1. Omenat

Omppuja voi kuivattaa, mehustaa tai hillota. Lue aikaisempi blogaukseni aiheesta. Videon omenapuolukkahillo syntyy samaan tapaan kuin tavallinen omppuhillonikin, heitä vaan puolukat lopuksi sekaan, äläkä turhaan kuumenna niitä. Näin marjojen ravitsemusarvo ei turhaan kärsi!

2. Marjat

Itse säilön marjoja sekä pakastamalla että kuivattamalla, mutta puolukoiden kuivattaminen ei ole ihan helppo juttu. Niissä on niin paksu kuori, että kuivuminen vie viikkoja, ellei omista marjankuivuria. Koska pakkanen on jo täynnä, eikä minulla ole marjankuivuria, päätin puolukoiden kuivattamisen sijaan kokeilla puolukkasnapsin valmistamista. Tein viime vuonna raparperisnapsia, jonka resepti sopii yhtä hyvin puolukoihinkin: tarvitset puolukkaa, maustamatonta viinaa, hunajaa ja kanelitangon. No joo, lasipurkistakin on hyötyä :)

Tee näin: murskaa puolukat hienoksi. Jos heität puolukat snapsiin kokonaisina, ei niistä irtoa tarpeeksi makua. Itse hienonsin puolukat murskaksi morttelin nuijalla. Laita purkkiin viinaa ja puolukoita niin, että puolukat peittävät nesteen kokonaan (kuvagalleriassa on foto snapsista). Heitä sekaan kanelitanko ja hunajaa. Hunajaa on hyvä laittaa reilusti, mutta voit myös laittaa sitä maltillisemmin ja maistella snapsia sen valmistuessa ja lisätä hunajaa matkan varrella lisää. 

Snapsia voi maustaa myös inkiväärillä, mintulla tai muilla mausteilla ihan oman maun mukaan. Nyt kun laitat lasipurkin kaappiin, saat snapsin juuri sopivasti joulupöytään! 

Videon lopussa vilahtavat kuivatut mustaherukat kuivatin uunissa, mutta se vie kauan! Jouduin kuivattamaan marjoja uunissa kolmeen eri otteeseen, ennen kuin sain ne kuivaksi. Huh. Suosittelen siis mustaherukoiden kuivattamiseen marjankuivuria, jottei sähköä kuluisi ihan niin kauheasti kuin minulla. Lopputulos on kätevä ja kompakti, mutta marjat on kuivatettava ehdottomasti huolella, jotteivat ne homehdu.

Vielä en osaa sanoa, kuinka variksenmarjojen kuivattaminen onnistuu, mutta kokeilen uunikuivattamista siten, että murskaan marjat ennen kuin laitan ne uuniin. Variksenmarjoissakin on aika paksu kuori, joten veikkaan projektin olevan mahdoton, ellei kuorta ensin riko jotenkin. Palaan tähän!

...Tosin, jos sinulla on hyviä ideoita variksenmarjojen varalle, kerro ihmeessä vinkkisi blogaukseni perässä!

Kaikki kuivatut marjat sopivat hyvin vaikka kotitekoisen myslin sekaan. Herkkumysliohjeeni löydät täältä.

 3. Sienet

Jos et jaksa tai voi hankkiutua sienimetsään, ei hätää. Sieniä saa juuri nyt myyjäisistä ja markkinoilta kohtuulliseen hintaan, mars hamstraamaan siis!

Siinä missä marjojen kuivattaminen huoneenlämmössä on mahdotonta, on se sienten osalta helppoa. Jos kotona vieläpä sattuu olemaan sauna tai uuninpanko, saa pellille levitetyt sienet kuivaksi yhdessä yössä. Esimerkiksi suppilovahverot kuivuvat näin: putsaa sienet ja halkaise ne. Sienten halkaiseminen nopeuttaa kuivumista ja näin varmistat, ettei sienen sisällä ole matoja. Levitä sienet väljäkseltään leivinpaperille ja anna kuivua joko huoneilmassa tai saunan tai uunin jälkilämmössä. Toki sieniä voi säilöä pakastamallakin, mutta kuivattaminen vie vähemmän energiaa ja sienet mahtuvat näin myös pienempään tilaan!

Kuulinpa ystävän tutusta, joka valmisti sienistäkin snapsia, mutta itse en taida tähän lähteä. Kammottava ajatus!

Siinä siis säilömisvinkkejä, joilla pääset ainakin alkuun. Toivottavasti mahdollisimman monen keittiössä otetaan kotimaiset herkut talteen. Se säästää talvella sekä lompakkoa että ympäristöä. Ekologista ja herkullista! Ja tosiaan: olen itse vasta säilömisurani alkutaipaleella, joten jaa ihmeessä omat säilömisvinkkisi blogaukseni perään! 

 

Noora Shingler

Kommentit

Luin jostain, että kovakuoriset marjat, kuten karpalo, voi ennen kuivausta ryöpätä nopeasti: silloin niiden kuori halkeaa ja marja kuivuu nopeammin. Ei se vihanneskuivuri ole avain pikaiseen kuivattamistulokseen (marjat), vaikka kätevä onkin. Kuivasin itse mustikoita ja ne eivät millään ottaneet kuivuakseen. Osasyynä oli myös loppukesän ilmankosteus. Suosittelen kuivattujen marjojen säilyttämistä paperipussissa tai avonaisessa astiassa juuri sen mahdollisen kosteuden vuoksi. Turha niitä herkkuja on homehduttaa umpinaisessa astiassa.

Omppujen, marjojen yms. kuivaamiseen kannattaa ehdottomasti hyödyntää leivinuunin jälkilämpöä! Toimii, eikä sähköäkään kulu kuten tavallisessa sähköuunissa kuivattaessa :)

Kuivurin ohjeessa lukee, että kuivatut tuotteet laitetaan tiiviiseen lasipurkkiin ja jääkaappiin, jotta maut ja vitamiinit säilyvät parhaiten. Mitäs jos ne eivät olekaan aivan täysin kuivuneet, esim omenathan ovat hieman nihkeän tuntusia vaikka ovatkin ikäänkuin kuivia. Homehtuvatko ne sitten? Marjuska kirjoitti, että paperipussiin tai avoimeen astiaan mahdollisen kosteuden vuoksi. Miten tulisi toimia...ihan vastakkaisia ohjeita kun saa, niin ei tiedä, minkä valitsisi...

Lainasin kerran kirjastosta vanhan (70- tai 80-luvulta) kuivaamiseen erikoistuneen kirjan. Ruotsalainen kirjoittaja oli omistautunut kuivaamiselle, testannut eri tapoja suurinpiirtein kaiken mahdollisen kuivaamiseen.

Muistaakseni marjoille suositteli "marjanahkaa", eli marjat soseutettiin ja kuivattiin ohuena kerroksena. Joillekin ehkä viipalointia tai halkaisua.

Säilytykseen suositus taisi olla, että ensin paperipusseihin, ja sitten muovipussiin tai lasipurkkiin (=tiiviiseen). Omppuja en minäkään laittaisi suoraan tiiviiseen purkkiin.

Perinteisestihän kaikki kuivataan ihan kuivaksi asti, ja suojellaan ulkoa tulevalta kosteudelta. Omenaa vain ei ole kiva syödä korppuna. Tuossa kirjassa oli ohjeet myös kuivuusasteen arviointiin. Yrttienhän pitäisi ihan rapista / katkeilla - ei missään nimessä taipua. Marjojen ja hedelmien osalta en muista.

Hei!

Säilytän kuivatut marjat ja hedelmät ilmavasti, kannettomassa astiassa tai paperipussissa. En tohdi edes kokeilla tiivistä purkkia tai jääkaappia, harmittaa kuitenkin jos ne homehtuu. Eikä niitä herkkuja vuositolkulla säilytetä, korkeintaa puoli vuotta (säilyy minulla)!

Siis silloin ne on jo syöty.

Variksenmarjaa (kaarnikka, karhunmarja) voi käyttää myös mehun valmistukseen.Olemme kokeilleet sitä yhdessä juolukan ja mustikan kanssa. Marjat on perattu huolella ja mehua laskettu vain sen verran,että lopusta on sanut hyvää hilloa. Jotkut vieroksuvat variksen marjaa sen rusaan siemenpitoisuuden vuoksi, mutta terveellistä siemenöljyä saa pureskelemalla huolella siemeniä. Viinin tekoa variksenmarjasta aion kokeilla.

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.