YLE Teema

 

Teemalauantai

10.9. Teemalauantai: Aho & Tapiovaara

Julkaistu keskiviikkona 10.08.2011 0 kommenttia 174 suositusta

lauantai 10.9. klo 21.00-23.50

Teema juhlistaa kirjailija Juhani Ahon 150-vuotispäivää (11.9.) ja elokuvaohjaaja Nyrki Tapiovaaran 100-vuotispäivää (10.9.) uudella dokumentilla sekä klassikkoelokuvalla.

Lastuja - taiteilijasuvun tarina on Peter von Baghin uusi esseedokumentti kirjailija Juhani Ahon ja tämän elämäntyön ympärille kasvaneen suvun taiteellisesta panoksesta, henkisistä jännitteistä sekä siitä ideoiden ja käytännön teosten sähkökentästä, jonka virityksestä nousi moderni Suomi. Monen sukupolven särmiä ovat rikastuttaneet Juhani Ahon rinnalla ja jälkeen taidemaalari Venny Soldan-Brofelt, elokuvantekijät Heikki Ahon ja Björn Soldan ja valokuvaaja Claire Aho. Elokuva liikkuu eri aikojen välillä: asiat kertautuvat, kehittyvät ja saavat uuden olomuodon. Polttopisteessä on puoli vuosisataa Suomen monipuolista historiaa.

"Juhani Aho loi suomalaisia enimmin säväyttäneet ja kestävimmiksi kuviksi osoittautuneet tiivistykset siitä, miten perinteinen yhteisö alkaa muuttua 'moderniksi Suomeksi'. Hänen tuotannossaan vanha ja uusi törmäävät: suuria tunnearvoja ja merkittävää kulttuuriperintöä sisässään pitävä väistyy, moderni astuu tilalle", totesi Peter von Bagh dokumenttia suunnitellessaan. "Yhteinen nimittäjä vuosikymmenet lävistävässä materiaalissa on tavallaan geneettinen: Juhani Ahon jälkeläiset ovat yhtä kiintyneitä kuin hän itse lastujen ja 'hajamietteiden' esteettiseen prinsiippiin."

Dokumentin jälkeen nähdään Nyrki Tapiovaaran esikoiselokuva, vuonna 1937 ensi-iltansa saanut Juha. Klassinen kolmiodraama perustuu Juhani Ahon romaaniin. Tapiovaara oli suomalaisen elokuvan suuri lahjakkuus, joka kuoli talvisodassa vain 28-vuotiaana. Juha-elokuvassa on erityisesti ihailtu päähenkilöiden ja luonnon välisten suhteiden herkkää kuvausta. Käsikirjoituksen teki Tapiovaara yhdessä Juhani Ahon poikien Heikki Ahon ja Björn Soldanin kanssa. Pääosia näyttelevät Irma Seikkula (Marja), Hannes Närhi (Juha) ja Walle Saikko (Shemeikka).

 (Valokuvassa Heikki ja Juhani Aho pelaavat shakkia. Kuvalähde: Aho & Soldan.)

 

Nyrki Tapiovaaran viimeiseksi elokuvaksi jäänyt Miehen tie esitetään Tv-arkistossa tiistaina 13.9.

Lisätietoa ohjelmasta

Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata (2011) Ohjaus ja käsikirjoitus Peter von Bagh. Tuotanto Jouko Aaltonen / Illume Oy.

Juha (1937) Ohjaus Nyrki Tapiovaara. Pääosissa Irma Seikkula, Hannes Närhi ja Walle Saikko.

Suosittele174 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston Kino: Miehen tie

Talvisodassa kaatuneen Nyrki Tapiovaaran viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt, mestariteoksena pidetty elokuva perustuu F.E. Sillanpään romaaniin. Mirjami Kuosmanen tekee väkevän naispääroolin Vormiston Almana.

17.9. Teemalauantai: Napolin mafia

Rankan illan avaa dokumentti Roberto Savianosta, joka uskaltautui kirjoittamaan suorasukaisen teoksen Napolin mahtavasta rikollisjärjestöstä Camorrasta. Illan elokuva on Savianon kirjaan perustuva, Euroopan parhaaksi elokuvaksi vuonna 2008 valittu Gomorra (K15).

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook