YLE Teema

 

Teemalauantai

13.11. Teemalauantai: Ulos kaapista

Julkaistu perjantaina 17.09.2010 0 kommenttia 213 suositusta

lauantai 13.11. klo 21

Teemalauantain aiheena on seksuaalisuus ja identiteetin etsintä. Ensin nähdään dokumentti gay-elokuvan noususta marginaalista valtavirtaan, sitten Fucking Åmål, elokuva kasvukivuista ja siitä kun tyttö rakastuu tyttöön.

Homoelokuvan historia -dokumentti on viihdyttävä ja vauhdikas gay- eli homoelokuvan historiikki. André Schäferin ohjaaman dokumentin punaisena lankana kulkee homojen ja homoelokuvan vähittäinen vapautuminen ja tulo ulos kaapista. Gay-elokuva ei enää ole marginaalissa, vaan siitä on tullut osa elokuvan valtavirtaa.

Dokumentin saksalainen ja englantilainen nimi viittaavat Casablanca-elokuvan kuuluisaan repliikkiin, jonka sukupuoliroolit on vaihdettu: "Here's looking at you, boy!"

Vapautumisen historia alkaa 1970-luvulta, ja sen taustana ovat Stonewallin, Harvey Milkin, Rainer Werner Fassbinderin ja aids-hysterian ajat. Elokuvista esillä ovat muun muassa Parting Glances, Poikien pesula, My Own Private Idaho, Orlando, Go Fish ja Priscilla - aavikon kuningatar. Tarina huipentuu sellaisiin elokuviin kuin Brokeback Mountain ja Fucking Åmål.

Runsaita filminäytteitä höystävät Stephen Fryn, Stephen Frearsin, John Watersin, Tilda Swintonin, Rosa von Praunheimin, Patrice Chéreaun, François Ozonin, Udo Kierin ja Gus Van Santin haastattelut.

Illan elokuva Fucking Åmål on herkkä, kipeä ja hauska elokuva nuoruudesta ja kasvukivuista ruotsalaisessa takapajulassa. Päähenkilö on tyttö, joka rakastuu tyttöön. 

Ruotsalaisen elokuvan kultapojun ja kauhukakaran Lukas Moodyssonin esikoisohjaus on aidon oloinen, hupaisa, raastava ja lopulta vapauttava tarina. Se on myös hyvä esimerkki siitä, miten gay-elokuva on raivannut tiensä marginaaleista valtavirtaan. Fucking Åmål on sekä erityinen että universaali. Yleispäteviä ovat sen aiheetkin: teininä olemisen tuska, seksuaalisen heräämisen aiheuttama hämmennys ja oman identiteetin etsintä.

Pääosissa ovat mainiot nuoret naiset Rebecka Liljeberg ja Alexandra Dahlström.

Lisätietoa ohjelmasta

Homoelokuvan historia (Schau mir in die Augen, Kleiner) Saksa, 2007. Dokumentti, ohjaus André Schäfer.

Fucking Åmal, Ruotsi 1998, ohjaus Lukas Moodyson. Pääosissa Rebecka Liljeberg ja Alexandra Dahlström.

Suosittele213 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

20.11. Teemalauantai: Monsterit

Miksi hirviöt, vampyyrit, ihmissudet ja jättiläisapinat kiehtovat meitä? Aitoa ja alkuperäistä King Kong -elokuvaa pohjustaa kauhukulttuurin outoa kiehtovuutta tutkiva Jörg Buttgereitin ohjaama dokumentti Monsterland.

27.11. Teemalauantai: The Doors

Jim Morrison ja kumppanit purkittivat debyyttinsä runsaassa viikossa vuonna 1967. Klassikkolevyn teosta kertovan dokumentin jälkeen nähdään Oliver Stonen ohjaama elokuva The Doors, jossa Val Kilmer esittää Morrisonia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook