YLE Teema

 

Teemalauantai

13.3. Teemalauantai: Ah, Paris!

Julkaistu maanantaina 18.01.2010 0 kommenttia 320 suositusta

Koko ilta Pariisin ihanuuksia!

lauantai 13.3. klo 21.00

Teemalauantai koostuu dokumentista Laulujen Pariisi (Paris en chansons, 2008) ja episodielokuvasta Pariisi, rakkaudella (Paris je t'aime, 2006). Dokumentti tarkastelee valon ja rakkauden kaupunkia ja sen historiaa chansonien eli ranskalaisten iskelmien kautta. Elokuva kertoo 18 episodia elämästä ja rakkaudesta Pariisin eri kortteleissa, ohjaajina mm. Coen-veljekset, Gérard Depardieu, Gus Van Sant, Walter Salles, Wes Craven ja Tom Tykwer.

”Sous le ciel de Paris s’envole une chanson…” Teemaillan avaava dokumentti Laulujen Pariisi kertoo kaupungista ja sen historiasta chansonien tahdissa. Edith Piaf, Juliette Greco, Jeanne Moreau, Jacques Brel ja monet muuta tähdet antavat dokumentille sen tärkeimmän osan – musiikin.

Pariisin ainutlaatuinen historia avautuu teemoittain. Champ Elyséeseen, Montmartren ja Seine-joen tarinoihin sukelletaan arkistomateriaalin ja tutkijoiden haastatteluiden kautta. Boheemielämän esiriput aukeavat, kun taiteilijat kertovat elämästään taiteiden kaupungissa.

Pariisi, rakkaudella on episodielokuva, jonka pienistä paloista rakentuu monimuotoinen kokonaisuus: 18 taideteosta ja 22 tekijää. Tämän hetken mielenkiintoisimpiin kuuluvat ohjaajat ympäri maailmaa ovat luoneet kipeän koskettavan kollaasin, jossa Pariisi on yksi päähenkilöistä. Lyhyissä tarinoissa kohdataan, rakastutaan, rakastetaan, erotaan, palataan jälleen yhteen. Mukana on rakastavaisten rakkautta, äidin rakkautta, kaipuuta rakkauteen, ystävän rakkautta, kuollutta rakkautta ja rakkaudettomuutta.

Pariisi, rakkaudella on myös tutkielma tunnettujen ohjaajien tyylistä. Hienovarainen rakennelma antaa tilaa uniikeille teoksille, jotka ovat kuin pieniä universumeja metropolin sykkeessä. Quartier Latin, Eiffel-torni, Père-Lachaise’n hautausmaa ja paheiden Pigalle saavat omat ihmiskohtalonsa, ja siten myös tarinansa. Elokuva on kaunis tunnustus rakkauden kaupungille.

 

Lisätietoa ohjelmasta

Laulujen Pariisi (Paris en chansons). Dokumentti, ohjaus Valérie Lavalle, käsikirjoitus Martin Penet. Ranska, 2008.

Pariisi, rakkaudella (Paris je t'aime). Ranska, 2006.
Ohjaajat: Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Ethan & Joel Coen, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuarón, Gérard Depardieu, Christopher Doyle, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Alexander Payne, Bruno Podalydès, Walter Salles, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa, Daniela Thomas, Tom Tykwer ja Gus Van Sant.
Pääosissa: Juliette Binoche, Nick Nolte, Bob Hoskins, Elijah Wood, Emily Mortimer, Natalie Portman, Marianne Faithfull, Gaspard Ulliel, Steve Buscemi, Miranda Richardson, Willem Dafoe, Ludivine Sagnier, Maggie Gyllenhaal, Rufus Sewell, Gena Rowlands.
 

Suosittele320 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

20.3. Teemalauantai: Cherbourgin sateenvarjot

Teemalauantai on omistettu yhdelle kaikkien aikojen rakastetuimmista musikaaleista, Jacques Demyn haikealle, läpisävelletylle rakkaustarinalle. Cherbourgin sateenvarjot kertoo huikeissa väreissä haikean tarinan nuorista rakastavaisista, jotka aika ja Algerian sota erottavat.

5.3. Teemalauantai: Elokuvamusiikki

Elokuvamusiikin kulta-aika on dokumentti vuosista 1965-1975, jolloin Hollywood todella svengasi. Illan elokuva on tuolta kulta-ajalta: toimintajännäri Bullitt (K15), johon säveltäjä Lalo Schifrin loi coolin musiikin. Bullittia näyttelee Steve McQueen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook