YLE Teema

 

Teemalauantai

17.5. Teemalauantai: Shakkimestarit

Julkaistu torstaina 24.04.2014 0 kommenttia 30 suositusta

lauantai 17.5. klo 21.00-23.40

Lauantai-ilta taistellaan shakkilaudalla - maailmanmestaruudesta, maailman herruudesta ja omasta elämästä. Illan kaksi jännittävää dokumenttielokuvaa ovat Bobby Fischer vastaan maailma (Bobby Fischer Against the World) ja Pitkä tie loppupeliin (Album 61). Shakin lisäksi ne kertovat kaksi tarinaa maailmanpolitiikasta, lähihistoriasta ja kamppailusta lähettien, tornien ja sotilaiden hallitsemassa tosielämässä.

Bobby Fischer vastaan maailma (Bobby Fischer Against the World, 2012) on jännittävä tositarina shakkilaudalla käydystä kylmästä sodasta ja shakin maailmanmestarista Bobby Fischeristä, joka muuttui vapaan maailman sankarista omalaatuiseksi maanpakolaiseksi. Amerikkalainen Fischer voitti Reykjavikissa vuonna 1972 shakin maailmanmestaruuden neuvostoliittolaiselta Boris Spasskilta kamppailussa, jossa shakkilaudalla tuntui olevan panoksena koko maailman herruus. Fischerin myöhemmät vaiheet kertovat toisenlaista antisankaritarinaa.

Pitkä tie loppupeliin (Album 61, 2013) on dokumenttielokuva shakin maailmanmestaruusottelusta Moskovassa 2012, Boris Gelfandin pitkästä tiestä shakkimaailman huipulle sekä tämän fanaattisesta valmentajaisästä. Israeliin muuttaneen venäjänjuutalaisen Gelfandin vastapelurina Moskovassa on intialainen Viswanathan Anand. Ajat ja poliittiset voimasuhteet ovat muuttuneet vuodesta 1972, mutta shakin lumo pysyy. "Siirtomahdollisuudet yhdessä shakkipelissä ovat suuremmat kuin atomien määrä universumissa", toteaa yksi kommentaattori.

Lisätietoa ohjelmasta

Bobby Fischer vastaan maailma (Bobby Fischer Against the World), USA 2012. Ohjaus Liz Garbus.

Pitkä tie loppupeliin (Album 61), Israel 2013. Ohjaus Halil Efrat.

Suosittele30 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

24.5. Teemalauantai: Päiväperhoja ja työläisiä

Totta ja tarua eurooppalaisesta prostituutiosta: Catherine Deneuve viettää iltapäiviä bordellissa Luis Buñuelin elokuvassa Päiväperho; seksityöläisten historiasta kerrotaan dokumenttielokuvassa Maailman vanhin ammatti.

31.5. Teemalauantai: Huonon maun juhlat

Roskaa, huonoa makua, paljasta pintaa ja orgiat hautausmaalla! Teemaillan aiheena on eroottisten elokuvien tekijä, antikommunisti, kulttihahmo ja Orgy of the Dead -elokuvan ohjaaja A.C. Stephen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook