YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

18.5. Teemalauantai: Ludvig, Sissi ja Wagner

Julkaistu perjantaina 03.05.2013 0 kommenttia 77 suositusta

lauantai 18.5. klo 21.00

Ludwig II, Luchino Viscontin ohjaama nelituntinen elokuva Sissin serkusta ja Richard Wagnerin suurimmasta fanista, hullusta Baijerin kuninkaasta täyttää koko teemaillan ja valmistaa Teeman katsojia Ring-maratoniin. Elokuvan pääosissa ovat Helmut Berger, Romy Schneider ja Trevor Howard.

Vuonna 1972 ensi-iltansa saanut Ludwig II (Ludwig, Italia 1972) on muhkea elokuva ”Baijerin hullusta kuninkaasta”, joka rakensi satulinnoja, rakasti Itävallan ”Sissiä” ja ihaili Wagnerin musiikkia. Visconti oli aiemmin käsitellyt saksalaisuutta elokuvissaan Kadotetut (1969) ja Kuolema Venetsiassa (1971) - nyt hän rakensi suuren mutta intiimin eepoksen 1800-luvun jälkipuolen Baijerin hovista.

Viscontin ohjaama Ludwig II on melankolinen spektaakkeli. Täydessä nelituntisessa pituudessaan elokuva saa tilaa ja aikaa kasvaa vähitellen tragediaksi. Päähenkilö Ludvig (1845-1886) on romantikko ja esteetikko - yksinäinen prinssi, josta tulee eksentrinen ja yhä yksinäisempi kuningas. Hänen harvoja läheisiä ystäviään on hänen serkkunsa, Itävallan keisarinna Elisabet eli ”Sissi”.

Ludvigista tuli Baijerin kuningas vain 18-vuotiaana. Hän oli kuningas vuodesta 1864 vuoteen 1996, jolloin hänet julistettiin mielisairaaksi ja syrjäytettiin. Hän hukkui hämärissä olosuhteissa vähän sen jälkeen. Erityisesti hänet muistetaan hänen rakennuttamistaan satumaisen hienoista linnoista, joista kuuluisin on Neuschwanstein, Disneyn Prinsessa Ruususen linnan esikuva.

Ludvigin toinen suuri lahja jälkipolville oli hänen tukensa säveltäjä Richard Wagnerille. Ludvig palvoi Wagneria lähes fanaattisesti. On arveltu, että ilman satukuninkaan tukea Wagner ei olisi kyennyt saattamaan valmiiksi suurteostaan, oopperatetralogia Nibelungin sormus.
Mikäpä olisi siis parempi johdatus Teeman Ring-viikkoon kuin suurelokuva tuon oopperan mesenaatista!

Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Helmut Berger (Ludvig II), Romy Schneider (keisarinna Elisabet eli Sissi), Trevor Howard (Richard Wagner) ja Silvana Mangano (Cosima Wagner).

Lisätietoa ohjelmasta

Ludwig II (Ludwig), Italia 1972. Ohjaus Luchino Visconti. Käsikirjoitus Luchino Visconti, Enrico Medioli ja Suso Cecchi D’Amico. Pääosissa Helmut Berger, Romy Schneider, Trevor Howard ja Silvana Mangano.

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nibelungin sormus

Wagnerin suurteos, 16-tuntinen neljän oopperan kokonaisuus Ring esitetään Teemalla säveltäjän syntymäjuhlan viikolla 21.-25.5.2013.

25.5. Teemalauantai: Brando!

Lokakuussa 1967 Marlon Brandoa kuljettanut lentokone laskeutui Seutulaan. Mitä suomalaiset ajattelivat kuulusta Unicef-lähettiläästä? Mitä Brando ajatteli Suomesta? Dokumentin jälkeen nähdään Arthur Pennin elokuva Armottomat, pääosissa Brando, Jane Fonda ja Robert Redford.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook