YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Stravinskyn muotokuva

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 250 suositusta

maanantai 7.11. klo 23.55, uusinta sunnuntaina 13.11. klo 23.40

Richard Leacock & Rolf Liebermann: Stravinskyn muotokuva (Portrait of Stravinsky), USA 1966

”Edesmennyt ranskalainen kriitikko Louis Marcorelles sytytti Jyväskylän Kesän yhteydessä vuonna 1968 kiinnostukseni tähän elokuvaan ennen kuin edes näin sen. Etsin sen käsiini vuosikymmeniä myöhemmin ja olin varmaan aiheesta hiukan varuillani, olihan ”seurantadokumentteja” siinä vaiheessa tehty pilvin pimein.

Koin elokuvan taas kerran sensaatiomaisena. Pitkissä kuvissa ilmentyvä kauneus ja baletinomainen rytmi vaikuttavat vielä neljän vuosikymmenen jälkeen kuin shokki, vaikka samoja ilmaisukeinoja on tässä välissä käytetty ylettömästi. Legendasta nimeltä Stravinsky tulee ihminen ilman että hän kadottaisi mitään sadunomaisuudestaan. Sen sijaan, että kamera harhailisi esittelemässä yksityiselämän mukavia pieniä detaljeja, totuuselokuvan uranuurtajan kamera porautuu täydellisesti taiteellisen työn johtolankaan, vailla mitään tarvetta ripotella kerrontaan kliseemäisiä yksityisiä hetkiä.

Richard Leacock onkin kertonut päässeensä melkein Stravinskyn perheen jäseneksi. Teos säteilee. Eikä toisarvoista ole tämäkään: parempaa small talkia – sekaisin kaikilla mahdollisilla kielillä – ei liene kuultu valkokankaalla.”

Peter von Bagh

 

Totuuselokuvan uranuurtajan Richard Leacockin ja Rolf Liebermannin kiehtova muotokuva legendaarisesta säveltäjästä, tämän työskentelystä ja maailmankuuluista taiteilijaystävistä.

 

 Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Lisätietoa ohjelmasta

Richard Leacock & Rolf Liebermann: Stravinskyn muotokuva (Portrait of Stravinsky), USA 1966.

Suosittele250 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

79 kevättä (K15)

Santiago Alvarezin kokeellinen lyhytelokuva Vietnamin vallankumouksen johtohahmon Ho Chi Minhin hautajaisista on runouden ja agitaation huikea synteesi. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook