YLE Teema

 

Teemalauantai

21.5. Teemalauantai: Anneli Sauli

Julkaistu tiistaina 19.04.2011 0 kommenttia 195 suositusta

lauantai 21.5. klo 21.00

Teemaillan avaa Timo Humalojan ohjaama dokumenttielokuva Katseen vanki (2010). Se on kertomus suomalaisen elokuvan ikonista, seksisymbolista ja myytistä nimeltä Anneli Sauli sekä näyttelijä Saulin pitkästä kamppailusta tätä myyttiä vastaan. Illan elokuva on Saara Cantellin ohjaama, useita palkintoja kerännyt Kohtaamisia (2010), jossa Saulilla on pitkän uransa parhaisiin kuuluva rooli yhtenä seitsemästä naisesta elämän erilaisten valintojen äärellä.

Anneli Sauli (s. 1932) oli omien sanojensa mukaan jo lapsena hieman erinäköinen kuin muut. Hän oli tottunut olemaan katseiden kohteena jo varhain ja oli kokenut sen lähinnä kiusallisena. Teini-ikäisenä hän jopa toivoi maantienväristä tukkaa ja harmaita silmiä.

Saulille tarjottiin aikanaan elokuvaroolia teatteripäivillä ja Toivo Särkän kanssa syntyi heti kahden vuoden sopimus. Särkästä tulikin Saulin vankka tukija ja suojelija.

Saulin läpimurto oli päärooli Hilja maitotyttönä vuonna 1953. ”Minkäs sille voi jos on sensuelli”, Sauli sanoo. ”Ja minkäs sille voi, jos minusta on tehty seksisymboli.” Saulia on harmittanut hänen seksikkyytensä korostaminen. ”Olenko saanut näytellä 53 vuotta sen vuoksi, että menin yhdessä elokuvassa alasti uimaan?” Dokumenttielokuva kertookin Saulin tarinan ohella yleisemmin naiskuvan ja naisten roolien muutoksista sekä kunkin ajan moraalista ja piilotetuista eroottisista toiveista.

Dokumenttielokuvassa Sauli kertoo avoimesti myös työn varjoisista puolista: kateudesta, töykeydestä ja suoranaisesta ilkeämielisyydestä. Sauli kertoo, että hän on aina kokenut olevansa jollain lailla ulkopuolinen. Elokuvassa palataan myös Saulin uraan Saksassa ja muistellaan hänen pitkää uraansa Joensuun kaupunginteatterissa.

Illan päättää Saara Cantellin elokuva Kohtaamisia, joka kertoo odottamattomista ja joskus koomisistakin kohtaamisista ja valinnoista. Kuinka helppoa, tai vaikeaa, toisen ihmisen kohtaaminen on? Elokuvan päähenkilöt, seitsemän eri-ikäistä naista kohtaavat elämässään hetken, jolloin he saavat mahdollisuuden muuttaa elämänsä suuntaa. Millaisia valintoja he tekevät?

Martta ei paljasta salaisuuttaan sukulaisille. Noora yrittää kasvattaa itselleen siipiä. Meri oppii, että pitää olla varovainen sen suhteen mitä toivoo. Olga ja Fardusa etsivät parempaa tulevaisuutta kaukana kotoaan, Emmi puolestaan hukkaa omat mahdollisuutensa valitsemalla aina väärin. Anu törmää menneisyyden aaveeseen kaupan parkkipaikalla.

Pääosia esittävät Anneli Sauli, Jenni Banerjee, Meri Nenonen, Johanna af Schultén, Rosa Salomaa, Maryan Guuleed ja Elena Spirina.

"Häikäisevä ja kauaskantoinen - viisas elämää ymmärtävän iäkkäämmän naisen muotokuva, mietiskelevä ja persoonallinen, jotakin sellaista mitä ei ole suomalaisessa elokuvassa aiemmin nähty", totesi Filmihullun Hannu Waarala Saulin roolityöstä.

Kohtaamisia sai vuoden 2010 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Elokuva keräsi peräti seitsemän Jussi-ehdokkuutta, joista Jussi-patsaan voitti Sampo Sarkola parhaasta miessivuosasta. Elokuva on palkittu myös Baltic films -sarjan pääpalkinnolla Nordische Filmtage -festivaalilla Lübeckissä Saksassa sekä Hopeisella Delfiinillä Festroian elokuvafestivaalilla Portugalissa.

Lisätietoa ohjelmasta

Katseen vanki. Dokumentti, ohjaus Timo Humaloja, 2010.

Kohtaamisia. Käsikirjoitus ja ohjaus: Saara Cantell, 2010. Kuvaus: Marita Hällfors. Rooleissa: Anneli Sauli, Meri Nenonen, Jenni Banerjee, Johanna af Schultén, Rosa Salomaa, Maryan Guuleed, Elena Spirina, Leena Uotila, Sampo Sarkola, Tommi Raitolehto, Tiitus Rantala, Yrjö Parjanne ja Gunnel Hanén. Tuotanto: Outi Rousu, Pystymetsä Oy / YLE Teema.

Suosittele195 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston Kino: Anneli Sauli ja Avaruusraketilla rakkauteen

Anneli Sauli teki Saksassa tusinan verran elokuvia, jotka ovat painuneet suomalaiskatsojilta unholaan. Lapissa kuvatuttu Avaruusraketilla rakkauteen lennättää koe-eläimen maata kiertävälle radalle – ja takaisin.

28.5. Teemalauantai: Gigolot

Teemalauantait lähtevät kesätauolle kreikkalaisten gigoloiden sekä nuoren ja viriilin Richard Geren seurassa. Illan dokumentti on Rodoksen rantaleijonat, illan päättää elokuva American Gigolo (K15).

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook