YLE Teema

 

Teemalauantai

22.3. Teemalauantai: Avaruusmiehiä

Julkaistu maanantaina 17.02.2014 0 kommenttia 53 suositusta

lauantai 22.3. klo 21.00-0.55

Tarjolla kahden omaperäisen englantilaisen tieteiselokuvan double bill, yhdistävänä tekijänä avaruuden lisäksi tähtimies David Bowie! Bowie näyttelee pääosaa Nicolas Roegin kulttielokuvassa Mies toisesta maailmasta; Bowien pojan Duncan Jonesin ohjaamassa modernissa tieteiselokuvassa pääosaa – ja ainoaa roolia Kuun pinnalla – esittää Sam Rockwell.

Avaruusmiehiä esittelevä teemailta alkaa törmäyksellä Maahan. Nicolas Roegin oudonkiehtova ohjaus Mies toisesta maailmasta (The Man Who Fell to Earth, 1976) on syystä kohonnut kulttielokuvien joukkoon. Tieteiselokuvan pääosaa, Maahan pakkolaskun tekevää kaukaiselta planeetalta saapuvaa muukalaista esittää vakuuttavasti David Bowie. Kokaiinikoukussa ollut Bowie on myöhemmin muistellut tunteneensa kuvausten aikoihin itsensä yhtä oudoksi muukalaiseksi kuin roolihahmonsa.

Alun perin Bowien piti myös säveltää elokuvan musiikki, mutta kesken kaiken säveltäjäksi vaihdettiin The Mamas & The Papas -yhtyeestä tunnettu John Phillips. Bowien musiikilliset ideat päätyivät sen sijaan uraauurtavalle Low-levylle, jonka kansikuvakin on peräisin Roegin elokuvasta.

Surrealismia, fantasiaa, scifiä, seksuaalisuutta ja yhteiskuntakritiikkiä yhteen nivovasta elokuvasta esitetään nyt restauroitu, aiempaa täydellisempi versio.

Avaruusillan päättää Duncan Jonesin moderni, eksistentialistinen tieteiselokuva Kuu (Moon, 2009). Se kertoo tulevaisuudesta, jossa Kuu on jo niin arkipäivää, että siellä tehdään töitä kolme vuotta kerrallaan. Elokuvan päähenkilö Sam Bell valmistautuu yksinäisen työkomennuksensa jälkeen palaamaan Maahan, mutta yllättäen hän kohtaa Kuussa oudon vieraan: itsensä. Pääosaa esittää Sam Rockwell. Samin ainoa seuralainen, tietokone Gerty on saanut äänen näyttelijä Kevin Spaceyltä.

Paljon ylistystä maailmalla kerännyt, mutta Suomessa ilman teatteriensi-iltaa jäänyt Kuu oli Jonesin esikoisohjaus; sen jälkeen hän on tehnyt toisen huomiota herättäneen scifi-elokuvan Source Code.

Duncan Jones on David Bowien poika, ja Kuu-elokuvan tarinassa voi nähdä jännittäviä yhteyksiä yksinäisestä avaruusmiehestä kertovaan Bowien lauluun Space Oddity.

 

Bowien hylätty soundtrack: lue lisää David Bowiesta ja Mies toisesta maailmasta -elokuvan musiikista.

Lisätietoa ohjelmasta

Mies toisesta maailmasta (The Man Who Fell to Earth), Britannia 1976. Ohjaus Nicolas Roeg. Pääosissa David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry. (16)

Kuu (The Moon), Britannia 2009. Ohjaus Duncan Jones. Pääosassa Sam Rockwell, Kevin Spacey. (12)

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

29.3. Teemalauantai: Murha ja variaatio

Lauantai-illan tuplajännitykseksi esitetään kaksi versiota samasta rikostarinasta: kulttimainetta nauttiva Coenin veljesten esikoiselokuva Blood Simple sekä Kiinan menneisyyteen siirretty, Zhang Yimoun ohjaama Nainen, pyssy ja nuudelipuoti.

Gainsbourg - tarina legendasta

Aikuisten sadun lailla etenevä elokuva legendaarisesta lauluntekijästä ja provokaattorista Serge Gainsbourgista, tämän värikkäästä elämästä ja naisista Brigitte Bardot'sta Jane Birkiniin. Ohjaus Joann Sfar, pääosissa Éric Elmosnino, Lucy Gordon ja Laetitia Casta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook