YLE Teema

 

Teemalauantai

30.3. Teemalauantai: Marilyn!

Julkaistu maanantaina 04.03.2013 0 kommenttia 85 suositusta

lauantai 30.3. klo 21.00-00.23

Marilyn Monroe riisuu pääsiäisenä pitkästä aikaa jumpperin. Hän on seksikkäimmillään elokuvassa Lemmenloukku, vastanäyttelijänään Yves Montand. Viimeisiä, sensuelleja kuvia Marilynistä näkee myös valokuvaaja Bert Sternistä kertovassa dokumentissa.

Marilyn Monroe tekee yhden uransa parhaista rooleista toiseksi viimeisessä elokuvassaan Lemmenloukku (Let’s Make Love, 1960). Hän saa mainiota tukea miespääosia esittäviltä Yves Montandilta ja Tony Randallilta. Marilynin seksikäs ja hehkeä esitys Cole Porterin sävelmästä My Heart Belongs to Daddy on tämän riemastuttavan musiikkikomedian - samoin kuin Marilynin koko uran - tunnetuimpia kohtauksia.

Lemmenloukku kertoo pienestä revyyteatterista, jonka uudessa esityksessä irvaillaan useiden julkkisten kuten Elvis Presleyn kustannuksella. Yksi pilkan kohteista, miljardööri Jean-Marc Clement (Montand), hermostuu asiasta niin että lähtee teatterin harjoituksiin estääkseen revyyn esittämisen.

Miljardööri kuitenkin ihastuu palavasti show’n naistähteen Amandaan (Monroe). Amanda luulee miljardööriä köyhäksi näyttelijäksi, joka haluaa roolin revyyssä, ja miljardööri jatkaa valeleikkiä päästäkseen Amandan lähelle. Hän myös palkkaa Bing Crosbyn ja Gene Kellyn kaltaisia tähtiä opettamaan häntä esiintymisessä.

Lemmenloukun ohjasi varmaotteinen veteraani George Cukor, jonka käsissä Hollywoodin naistähdet usein ylsivät huippusuorituksiin. Myös Marilyn pääsi niin hyvään vetoon, että Cukor sai ohjattavakseen Marilyn-elokuvan Something’s Got to Give. Se jäi kesken tähden kuoleman vuoksi.

Elokuvan jälkeen nähdään Bert Stern, valokuvan luova hullu, dokumentti valokuvaaja, mainosmies ja naistenmies Bert Sternistä. Stern otti uransa kuuluisimmat valokuvat Marilyn Monroesta vain kuusi viikkoa ennen tähden traagista kuolemaa. Nämä seksikkäät kuvat tunnetaan nimellä The Last Sitting.

Stern kertoo kolme päivää kestäneistä intiimeistä kuvauksista Monroen kanssa sekä tunteistaan kuvattavaansa kohtaan. Hän käsittelee myös näiden maailmankuulujen kuvien perintöä: niin tekijänoikeusriitoja kuin alkuperäisen kuvasarjan halveeraukseksi koettua toisintoa Lindsay Lohanin kanssa.

Sternin muita tunnettuja kuvattavia ovat olleet muun muassa Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Twiggy, Brigitte Bardot ja Scarlett Johansson.

Dokumentin on ohjannut Shannah Laumeister, joka on Sterniä 40 vuotta nuorempi ja Sternin muusa. Lopputulos onkin tavallista henkilökuvaa paljastavampi. Bert Stern kuvasi maailman kauneimpia naisia ja teki heistä elämää suurempia tähtiä. Jokapäiväisessä elämässä suhteet naisiin olivat kuitenkin monimutkaisempia. 1960-luvun New Yorkin Madison Avenuen tähtikuvaaja oli aito Mad Man ja tähti itsekin, mutta hän myös putosi korkealta.

Stern puhuu avoimesti niin suhteestaan naisiin, seksiin ja julkisuuteen kuin työstään mainoksissa, valokuvissa ja elokuvissa. Vuonna 1929 syntynyt Stern on ohjannut myös yhden kaikkien aikojen hienoimmista jazz-elokuvista, dokumentin Jazz On A Summer’s Day.

Lisätietoa ohjelmasta

Lemmenloukku (Let's Make Love), USA 1960. Ohjaus George Cukor. Pääosissa Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall. (S)

Bert Stern, valokuvan luova hullu (Bert Stern: Original Mad Man), USA 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus Shannah Laumeister.

Suosittele85 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

6.4. Teemalauantai: Laulujen Ranska

Teemalauantai komppaa Iskelmä-Suomea chansonin eli ranskalaisen iskelmän sävelin. Upouusi dokumentti kertoo Pariisin musiikkielämästä, illan elokuva on chansonin mestarin ja kauhukakaran Serge Gainsbourgin muotokuva.

Särkyneiden haaveiden kaupunki (7)

Vincente Minnellin pureva klassikko Hollywoodista ja sen menestyjien välisestä katkerasta kilpailusta. Viidellä Oscarilla palkitun elokuvan pääosissa ovat Kirk Douglas ja Lana Turner.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook