YLE Teema

 

Sunnuntaimatinea

42. kadun Vanja-eno

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 2 kommenttia 297 suositusta

sunnuntai 8.5. klo 11.55

Ranskalaisen Louis Mallen viimeiseksi ohjaukseksi jäänyt elokuva on intiimi ja intensiivinen kuvaus Anton Tshehovin Vanja-enon harjoituksista rähjäisessä teatterissa Broadwaylla. Vanja-enoa ohjaa workshop-tyyliin Andre Gregory, näytelmässä ovat mukana muun muassa Julianne Moore ja Wallace Shawn.

Gregory ja Shawn olivat mukana myös Louis Mallen elokuvassa Ilta Andren kanssa - Gregory oli juuri tuo Andre, jonka kanssa Shawn vietti illan syöden ja keskustellen.

Lisätietoa ohjelmasta

42. kadun Vanja-eno (Vanya on 42. Street), USA 1994. 119 min. O: Louis Malle. N: Phoebe Brand, Lynn Cohen, George Gaynes, Jerry Mayer, Julianne Moore, Larry Pine, Brooke Smith, Wallace Shawn.

Suosittele297 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Aurora K.

Vanya on 42nd Street yllätti odotukset. Näyttelijäkaarti oli mahdottoman hyvä. Hylätyn Victoria-teatterin kirpputorimainen miljöö korosti tsehovilaista henkeä.

Muistelen yhä televisiossa näkemääni venäläistä Vanja-elokuvaa, jossa päähenkilöä esitti kuuluisa Innokenti Smoktunovski. Oliko hän ohjannutkin filmin? Toivon, että Teema esittäisi senkin uusintana. Moni muukin varmaan haluaisi verrata ranskalaisamerikkalaista ja venäläistä esitystä.

Kyllä taas huomasi, että maailman parhaiden näytelmien jokainen repliikki avautuu vaivattomasti katsojalle. Ei mitään tekotaiteellista kikkailua. Aitoa ihmisten keskustelua elämänkokoisista aiheista.

Myös tohtori Astrovin esiin tuoma ekologinen näkökulma metsien suojelusta on aivan tätä päivää.

Anonyymi

Hei, olen kysellyt joskus aiemmin mahdollisuutta saada nähtäväksi
Ilta Andren kanssa elokuva esim. Teemalla. En ole saanut mitään
vastausta. Olen nähnyt elokuvan joskus kauan sitten televisiossa.
Se on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Uskon, että moni muukin
haluaa nähdä elokuvan uudestaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook