4.2. Teemalauantai: Peli-Suomi
Julkaistu tiistaina 10.01.2012 1 kommenttia 212 suositusta
Miten Suomesta tuli pelimaailman kingi ja kuinka Max Payne ja Angry Birds syntyivät juuri Suomessa? Peli-illan avaa tuore dokumentti suomalaisista pelinrakentajista. Lisäksi tehdään kaksi koukkausta historiaan: Riot On! on röyhkeä kertomus ylikuumentuneesta IT-boomista; Se päivä muutti Suomen palaa ihan alkuun, joulumarkkinoille 1982 saapuneeseen Commodore 64 -kotitietokoneeseen.
Pelinrakentajat
Suomesta on 20 vuodessa kasvanut merkittävä tietokonepelien tekijämaa ja peleistä on tullut suurta bisnestä. Ketkä ovat Max Paynen ja Angry Birdsin takana? Miten toimii uusi teollisuus, jossa palkinnot mutta myös riskit ovat suuret?
Pelinrakentajat-dokumentti lähtee liikkeelle 1990-luvun alusta. Laittomasti kräkättyjen Commodore 64 -pelien alkuun oli alkanut ilmestyä lyhyitä introja tai demoja, joissa kopiosuojauksen purkanut ryhmä mainosti itseään. Nämä demot kasvoivat hiljalleen omaksi kulttuurikseen, demosceneksi. Parhaista demoryhmistä alkoi hiljalleen versoa pelifirmoja.
Ennakkoluulottomat, parikymppiset tyypit aloittivat bisneksen käytännössä tyhjästä. Kontaktit syntyivät lähettämällä näytteitä korpulla tietokonepelipakettien kyljistä löytyviin osoitteisiin. 1990-luvun aikana harrastus kasvoi varteenotettavaksi teollisuudenalaksi, josta paras esimerkki oli maailmanlaajuiseen menestykseen noussut Max Payne -tietokonepeli.
2000-luvun alussa it-huuma ravisteli Suomea. Nokia julkaisi oman N-gage-pelikännykkänsä suurin odotuksin, mikä myöhemmin osoittautui virheinvestoinniksi. Kuplan puhkeamisen jälkeen Suomen peliala etsi itseään kunnes löysi uuden menestyksen Angry Birdsin johdolla.
Pelinrakentajat kertoo uudesta teollisuudenalasta, joka alkaa löytää paikkansa vakiintuneena viihdeteollisuuden muotona. Se on tarina pelien tekemisestä, mutta ennen kaikkea riskinotosta ja intohimosta. Uunituoreessa dokumentissa haastateltavina ovat muun muassa pelintekijät Samuli Syvähuoko, Petri Järvilehto, Petsku Putkonen, Jani Penttinen, Sami Järvi ja Niklas Hed. Dokumentin peli-Suomesta on ohjannut Tommi Mattila, toimittanut Kaj Laaksonen ja tuottanut Markku Mastomäki.
Riot On!
Provokatiivinen, vauhdikas ja omakohtainen dokumenttielokuva 2000-luvun alun IT-kuplasta ja mediahypestä kiihkeimmillään. Ryhmä suomalaisia nuoria miehiä perusti kännykkäpelejä valmistavan yhtiön Riot-E:n. Liikeidea vakuutti investoijat, jotka sijoittivat hankkeeseen 20 miljoonaa euroa. Kaikki paloi kuitenkin kahdessa vuodessa. Ihastusta ja vihastusta Suomessa ja maailmalla keränneen dokumentin ohjasi itsekin Riot-E:ssä töissä ollut Kim Finn, joten objektiivista tai edes todenmukaista tarinaa on turha odottaa.
Se päivä muutti Suomen: Commodore 64
Jouluna 1982 Suomen markkinoille tuli Commodore 64, joka mullisti tietokonemarkkinat. Sitä ei myyty missään muussa maassa yhtä paljon suhteessa väkilukuun. Myös Yle hoksasi hittituotteen ja täytti kansansivistyksellisen tehtävänsä jakamalla tietokoneohjelmia sirinänä radiossa kasettiasemille tallennettaviksi. Commodore 64:sta koodausuransa aloittaneista pikkunörteistä on kasvanut suomalaisen IT-osaamisen keskeisiä vaikuttajia. Ohjelmassa menneitä muistelevat muun muassa Mikko Hyppönen ja Jyrki J.J. Kasvi.
Lisätietoa ohjelmasta
Pelinrakentajat. Ohjaus Tommi Mattila, toimittaja Kaj Laaksonen, leikkaus Jyrki Murtomäki, tuotanto Markku Mastomäki / YLE Kulttuuri ja viihde 2012.
Riot On! Ohjaus Kim Finn, tuotanto John Hakalax / Hakalax Productions 2004.
Se päivä muutti Suomen: Commodore 64. Ohjaus Marko Pulkkinen, tuotanto Johanna Reen / YLE Oppiminen 2011.
Lähetä linkki
Katso myös...
11.2. Teemalauantai: Sarjakuva & animaatio
Teemailta on omistettu sarjakuvalle ja animaatiolle poikkeusolojen ja vakavien asioiden kuvaajana. Dokumenttina nähdään Sarjakuva sodassa, illan elokuva on Marjane Satrapin oman sarjakuvaromaaninsa pohjalta tekemä erinomainen animaatioelokuva Persepolis (12).
25.2. Teemalauantai: Virtuaalimaailmat
Teemailta on omistettu virtuaaliparatiiseille ja -helveteille. Dokumentti tutkii erilaisia verkkoutopioita kuten Second Lifea ja World of Warcraftia. Illan päättää ruotsalainen animaatioelokuva Metropia (12), painajaismainen kuvaus uudesta Euroopasta, jossa isoveli valvoo.
Kommentit
Elävässä arkistossa on tarjolla kattava paketti peliteollisuudesta, suomalaisista hittituotteista, nostalgisesta Commodore 64.stä, Nokian N-Gagesta ja myös ennakkomateriaalia Pelinrakentajat-dokumentista:
http://yle.fi/elavaarkisto/poiminnat/lista-pelia_pelia_pelinrakentajia_k...
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 2.2.2012