YLE Teema

 

Teemalauantai

5.1. Teemalauantai: Rikosten pyörteessä

Julkaistu tiistaina 18.12.2012 1 kommenttia 101 suositusta

lauantai 5.1. klo 21.00-00.17

Vuoden ensimmäinen teemailta on kahden hurjan rikoselokuvan double bill, molempien aiheena lainsuojaton rakkaus. Sekä Arthur Pennin Bonnie ja Clyde että Terrence Malickin Julma maa perustuvat tositapahtumiin.

Ensin nähdään rikosdraama Bonnie ja Clyde, jonka nimiosissa ovat Faye Dunaway ja Warren Beatty. He ovat pankkeja ryöstävä pariskunta Clyde Barrow ja Bonnie Parker. Pari saavutti lama-ajan Amerikassa 1930-luvun alussa myyttisen maineen, jota heidän väkivaltainen loppunsa entisestään lisäsi. Moderniksi merkkiteokseksi muodostuneen elokuvan ohjasi Arthur Penn vuonna 1967.

”Uuden Hollywoodin” läpimurtona pidetty Bonnie ja Clyde mursi Hollywoodin tabuja seksin ja väkivallan kuvauksessa. Pennin omia esikuvia olivat 1930-luvun gangsterifilmit, Ranskan uusi aalto ja Joseph H. Lewisin elokuva Gun Crazy eli Rikosten pyörteessä. Beattyn ja Dunawayn lisäksi tärkeissä rooleissa ovat Michael J. Pollard, Gene Hackman ja Estelle Parsons.

Bonnien ja Clyden tarinan jälkeen siirrytään vielä myyttisempiin maisemiin, Pennin oppipojan Terrence Malickin tulkintaan lainsuojattomista rakastavaisista. Malick on jo vuonna 1973 valmistuneessa esikoiselokuvassaan Badlands eli Julma maa amerikkalaisen elokuvan suuri visionääri. 

Julma maa perustuu löyhästi vuoden 1958 rikossarjaan, jossa nuori sosiopaatti Charles Starkweather ja hänen 15-vuotias tyttöystävänsä Caril Ann Fugate tekivät murhia ja ryöstöjä poliisit kannoillaan. Päähenkilöt ovat nimeltään Kit ja Holly, ja väkivaltaisen tarinan kertojana toimii naiivinromanttinen Holly. Malick ei painota ajankuvaa vaan näyttää päähenkilöt ikään kuin ajasta irrallaan, elämässä omaa veristä satuaan yhteiskunnan ulkopuolella. Pääparia näyttelevät Martin Sheen ja Sissy Spacek.

Lisätietoa ohjelmasta

Bonnie ja Clyde (Bonnie and Clyde), USA 1967. O: Arthur Penn. N: Warren Beatty, Faye Dunaway, Gene Hackman, Michael J. Pollard, Estelle Parsons.

Julma maa (Badlands), USA 1973. O: Terrence Malick. N: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates.

Suosittele101 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

12.1. Teemalauantai: Peli-ilta

Teeman videopeli-illassa esitetään pelitarinoiden ehdoton ykkönen, dokumenttielokuva King of Kong sekä taltiointi maailmalla suuren suosion saavuttaneista Video Games Live -konserteista, joissa suosituimpien videopelien musiikkia esitetään elävänä suuren orkesterin voimin.

19.1. Teemalauantai goes DocPoint

Teemalauantai on omistettu dokumenttielokuvalle. Luvassa kaksi ennakkoesitystä DocPoint-festivaalilta, Marina Abramovic: The Artist is Present ja Vodkatehtaan tyttö, sekä festivaalin Apollo-palkinnon saavan Tuula Mehtosen leikkaama Omaa luokkaansa.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Rikos on hurja aihe loppiaisaattona, mutta tallensin silti molemmat. Arthur Pennistä muistan ikivanhan nimiväännöksen Arttu Penni.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook