YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

5.10. Teemalauantai: Tähtikokkeja

Julkaistu torstaina 08.08.2013 0 kommenttia 70 suositusta

lauantai 28.9. klo 21.00-0.30

Teemailta on omistettu huippukokeille ja maailman parhaille ravintoloille. Katalonialaisen elBullin ja tanskalaisen Noman lisäksi illan aikana käydään newyorkilaisessa Giginossa, joka on rikoselokuvan Dinner Rush tapahtumapaikka.

El Bullin viimeinen illallinen on dokumentti maailman parhaaksi ravintolaksi valitun katalonialaisen elBullin viimeisestä illasta. Huippukokki Ferran Adrián johdolla tästä Costa Bravalla sijainneesta pienestä ravintolasta tuli molekyyligastronomian laboratorio ja herkkusuiden pyhiinvaelluspaikka. Se valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi peräti viitenä vuotena. Paikan myyttistä mainetta lisäsi se, että pieneen ja vain osan vuodesta auki olleeseen ravintolaan oli lähes mahdoton saada pöytävarausta.

Heinäkuun 30. päivänä vuonna 2011 elBulli oli avoinna viimeistä kertaa. Luvassa oli 50 ruokalajin illallinen 50 vieraalle. Adrián tiimi käytti sen suunnitteluun ja valmistukseen kuukauden. Paikalle saapui useita siellä aiemmin työskennelleitä huippukokkeja ympäri maailmaa: ravintolan keittiöön kokoontui viimeisen illan aikana todellinen tähtikokkien dream team! Espanjalaisessa dokumentissa seurataan läheltä tuota jäähyväisiltaa ja perehdytään Ferran Adriàn ruoka- ja elämänfilosofiaan.

Dinner Rush - hiljaa hyvää tulee on Bob Giraldin vuonna 2000 ohjaama rikoselokuva, jonka tapahtumapaikka on italialainen huippuravintola New Yorkissa. RavintolaIlta sähköistyy, kun illlallisvieraiksi samaan saliin saapuvat sattumalta poliisipäällikkö, mafiapomo ja New Yorkin pelätyin ravintolakriitikko. Elokuvan pääosassa on Danny Aiello, muissa rooleissa nähdää muun muassa Edoardo Ballerini, Vivian Wu, Kirk Acevedo ja Sandra Bernhard.

Noman huippukokki pyrkii täydellisyyteen on dokumentti tanskalaisesta Noma-ravintolasta ja sen perustajasta René Redzepistä. Kööpenhaminassa sijaitseva Noma on tämän hetken kuumin paikka gastronomiassa. Se on valittu maailman parhaaksi ravintolaksi jo kolme kertaa peräkkäin: vuosina 2010, 2011 ja 2012. Kiinnostava henkilökuva vaativasta huippukokista ja Michelin-tähtien velvoitteista valmistui vuonna 2008, kun Noma vasta lähestyi kiehumispistettä. (Redzepi on työskennellyt myös elBullissa, ja hän osallistui elBullin viimeisen illallisen tekoon.) 

Lisätietoa ohjelmasta

El Bullin viimeinen illallinen (El Bulli, l'últim vals), Espanja 2011. Dokumentti, ohjaus Vicenc Asensio.

Dinner Rush - hiljaa hyvää tulee (Dinner Rush), USA 2000. O: Bob Giraldi. N: Danny Aiello, Edoardo Ballerini, Vivian Wu, Kirk Acevedo, Sandra Bernhard.

Noman huippukokki pyrkii täydellisyyteen (Noma på kogepunktet), Tanska 2008. Dokumentti, ohjaus Christian Vorting.

Suosittele70 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

12.10. Teemalauantai: Naisten kuvia

Nora Ephronille omistetussa teemaillassa nähdään Ephronin kirjoittama superhitti, romanttisen komedian moderni klassikko Kun Harry tapasi Sallyn sekä Chick Flicks, dokumentti naisille tehtyjen Hollywood-elokuvien historiasta.

19.10. Teemalauantai: Pelifriikit, nörtit ja giikit

Teemailta on omistettu pelifriikeille ja giikeille – nörttikulttuurille, jota ennen pilkattiin ja joka nyt leviää kaikkialle tsunamin lailla. Peli-illassa nähdään kolme dokumenttia: Nörttiplaneetta, World of Warcraft: Race to World First ja King of Kong.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook