YLE Teema

 

Teemalauantai

10.7. Teemalauantai: Vermeer

Julkaistu tiistaina 17.11.2009 1 kommenttia 384 suositusta

Teemailta on omistettu Tyttö ja helmikorvakoru -maalauksen tekijälle, hollantilaiselle mestarille Johannes Vermeerille.

lauantai 10.7. klo 21

Teemalauantai sukeltaa maalaustaiteen mestarin Johannes Vermeerin maailmaan. Miksi 1600-luvulla elänyt hollantilaistaiteilija puhuttelee niin suoraan nykykatsojia? Kiehtovan hollantilaisdokumentin jälkeen vuorossa on Vermeeristä kertova menestyselokuva Tyttö ja helmikorvakoru. 

10 näkymää Vermeeriin

Hollantilainen dokumentti tarjoaa kymmenen toinen toistaan inspiroivampaa näkökulmaa maalaustaiteen mestarin Johannes Vermeerin taiteeseen. Muun muassa filosofi Alain De Botton, Tyttö ja helmikorvakoru -romaanin kirjoittanut Tracy Chevalier sekä useat huippuvalokuvaajat ja kuvataiteilijat pohtivat Vermeerin taiteen mysteeriä. Miten ja miksi se vetoaa nykykatsojaan?

Vermeeriltä (1632-75) tunnetaan vain 36 maalausta, ja niistäkin suuri osa on maalattu samassa huoneessa Delftissä, mutta teoksista aukeavat esteettiset ja filosofiset maisemat ovat huikaisevia.

Hans Poolin ja Koos De Wiltin ohjaama 10 näkymää Vermeeriin on jaettu kymmeneen alaotsikkoon. Niiden kautta taiteen tekijät, tutkijat ja kokijat luovat uusia ja yllättäviä näkökulmia Vermeerin teoksiin. Assosiaatiot etenevät Lontoon talonvaltaajista meditaatioon, silmän turkoosista täplästä WTC-tornien tuhoon.

Vermeeristä puhuvat valokuvaajat Tom Hunter, Erwin Olaf, Joel Meyerowitz, Jonathan Janson sekä afgaanitytön kuuluisan muotokuvan ottanut Steve McCurry. Vermeer onkin erityisesti monen nykyvalokuvaajan esikuva. Arkkitehti Philip Steadman pohtii puolestaan sitä, käyttikö Vermeer camera obscura -tekniikkaa maalauksissaan. Kuvataiteilija Chuck Close ihailee Vermeerin tapaa maalata tiiliä. Näkökulmiaan tarjoavat myös konservaattori, kuraattori, taidekauppias ja taidehistorioitsija.

Tracy Chevalier puhuu muotokuvasta, joka aukesikin kuvaksi taiteilijan ja mallin suhteesta ja alkoi elää omaa elämäänsä kirjassa Tyttö ja helmikorvakoru. Alain De Botton saa lausua dokumentin loppusanat: Vermeerin taide on propagandaa sellaisen puolesta, jonka me olemme vaarassa hukata.

Dokumentin kymmenestä näkymästä jää onnellinen, kohottunut olo. Nykyaikaa katsoo hetken Vermeerin silmin.

Tyttö ja helmikorvakoru

Illan päättää Vermeeristä, palvelustytöstä ja taiteen rakastamisesta kertova kaunis elokuva, joka pohjaa Tracy Chevalierin menestysromaaniin. Scarlett Johansson näyttelee nuorta ja köyhää Grietiä, joka saa piian pestin taiteilija Johannes Vermeerin talossa 1600-luvun Hollannissa. Taiteilijaa näyttelee Colin Firth.

Piian tehtävänä on myös siivota taiteilijan suljettu ateljee. Ateljeen valo, värit ja teokset kiehtovat nuorta naista. Jokapäiväisen elämän kauneuden taju yhdistää isäntää ja piikaa yli säätyrajojen, ja Vermeer ottaa Grietin mallikseen. Syntyy maalaus Tyttö ja helmikorvakoru. Taiteilijan ja piian suhde ei kuitenkaan miellytä talon muita asukkaita, varsinkaan taiteilijan puolisoa.

Vermeerin maalausten valot, värit ja sommitelmat heräävät eloon valkokankaalla. Elokuva onkin paitsi kertomus taiteesta, rakkaudesta ja taiteenrakkaudesta myös kunnianosoitus Vermeerille, valon mestarille.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

(Teemalauantai on uusinta tammikuulta 2010.)

Lisätietoa ohjelmasta

10 näkymää Vermeeriin (Views on Vermeer: 10 short stories, Hollanti 2009). Ohjaus: Hans Pool ja Koos De Wilt.

Tyttö ja helmikorvakoru (Girl with a Pearl Earring, Britannia 2003, 97 min.). Ohjaus: Peter Webber. Näyttelijät: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Essie Davis, Judy Parfitt, Cillian Murphy.

tietoa taulusta (englanniksi)

Suosittele384 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

7.8. Teemalauantai: Jacques Tati

Teemailta on omistettu ainutlaatuisen ranskalaisohjaajan mestarilliselle komedialle Enoni on toista maata. Ensin nähdään dokumentti elokuvasta, sitten itse elokuva. Mukana tietysti herra Hulot ja piippu!

La Strada - Tie (12)

Komediana alkava, tragediaksi yltyvä elokuva voimamiehen kanssa markkinoita kiertävästä yksinkertaisesta Gelsominasta. Federico Fellinin mestariteoksen pääosissa ovat Giulietta Masina ja Anthony Quinn.

Kommentit

Anonyymi

Shawn Lane(huikea kitaristi ja maailmanluokan pianisti) oli suuri Vermeer -fani. Hänen The Tri-Tone Fascination -albumin etukannessa näkyy "The Art of Painting" ja takakannessa osia maalauksista "The Mikmaid", "Woman in Blue Reading a Letter" ja "Girl With a Pearl Earring".
Lanen mielestä Vermeer oli Rembrandtiakin parempi valon käytössä.

Lanen tulkinta Ennio Morriconen säveltämästä balladista elokuvaan Huuliharppukostaja:
http://www.youtube.com/watch?v=9iEHvbfQvw4

"The Way It Has to Be" albumilta The Tri-Tone Fascination(Full screen -moodissa Vermeerin "The Art of Painting" näkyy selvästi):
http://www.youtube.com/watch?v=i0qTRvm84Kk

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook