YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

A Single Man (12)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 100 suositusta

keskiviikko 5.2. klo 21.45

Jopa Voguen pahamaineisen päätoimittaja Anna Wintourin töillään lumonnut muotisuunnittelija Tom Ford teki saman elokuvapiireille esikoiselokuvallaan A Single Man (2009). Taitavasti rakennettu, henkilökohtainen ja sydäntä suloisen ihanasti riipivä elokuva uppoutuu päähenkilönsä elämään täydellisesti unohtamatta yhtäkään sen monista kipupisteistä.

Christopher Isherwoodin samannimiseen novelliin perustuva A Single Man seuraa englantilaissyntyisen kirjallisuusprofessorin yhtä päivää vuonna 1962. George Falconer herää kauniissa lasitalossaan Kaliforniassa ja päättää kuolla. Kipu pitkäaikaisen rakkaan Jimin kuolemasta hukuttaa edelleen, eikä muistoja pysty vielä käsittelemään kaikessa niiden eletyssä kauneudessa. Mitä tarkoitusta tuskalla voi olla etenkin onnellisen elämän jälkeen?

Viimeisteltyihin pukuihin ja designer-silmälaseihin pukeutuva Falconer tarkkailee viimeistä päiväänsä esteetikon kaikin elkein. Brigitte Bardot'ta henkivän opiskelijattaren tummat silmämeikit, koiranpennun sileä turkki ja sihteerin viimeistelty kampaus ovat kaikki omiaan muistuttamaan viimeisen kerran elämän pienistä kauniista asioista. Huolella tehdään myös jäähyväiskirjeet rakkaille ystäville, jotka asetellaan työpöydälle tarkkaan järjestykseen.

Kohtalolla tuntuu kuitenkin olevan muuta mielessä: nuoren opiskelijapojan sinnikäs ihailu jää kutkuttamaan liian pitkäksi aikaa, vanhan ystävän kanssa otetut tanssiaskeleet vievät ajatukset hetkeksi pois menneestä, eikä muisto entisestä rakkaasta tunnu enää yhtä käsinkosketeltavan raskaalta. Ehtivätkö pienet asiat muuttaa kohtalokkaan päätöksen?

Vahvoja roolisuorituksia täynnä olevan elokuvan sielu on huolellisen ja monitasoisen päähenkilön rakentava Colin Firth. Oscar-ehdokkuuden roolistaan saanut brittitähti voitti varsinaisen Oscarin vain vuotta myöhemmin elokuvasta Kuninkaan puhe. Kevyempää poljentoa A Single Maniin tuovat ihastuttava Julianne Moore boheemina ystävättärenä ja X-Men: First Class -elokuvan nuori hurmuri Nicholas Hoult ihastuneena opiskelijana.

Muun muassa Guccin ja oman merkkinsä suunnittelijana tunnettu Ford rahoitti esikoiselokuvansa pääosin itse. Hän onnistuu mestarillisesti oman elokuvakielensä luomisessa. Etenkin väreillä on täysin oma merkityksensä elokuvassa: niistä keskustellaan, ne muuttuvat tunteiden mukaan ja korostavat myös konkreettisia syitä haluta jatkaa elämää. Pistämätöntä kuvaa 1960-luvun arjesta auttoi rakentamaan Mad Men -televisiosarjan lavastustiimi.

Tyylillisten seikkojen lisäksi Ford onnistuu pitämään elokuvassa hienoisesti yllä myös sen yhteiskunnallista aspektia. Rakkaan menettäminen on aina vaikeaa ja henkilökohtaista, mutta vielä yksityisempää se oli saman sukupuolen välillä 1960-luvun alkupuolen jyrkemmässä maailmassa.

(Teksti: Maria Pirkkalainen)

A Single Man sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2012.

Lisätietoa ohjelmasta

A Single Man. USA 2009. Ohjaus Tom Ford. Pääosissa Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult.

Suosittele100 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

8.2. Teemalauantai: Beatnikit

Beat-sukupolven taiteilijoihin perehdytään sekä uudessa dokumentissa että elokuvassa Huuto, jonka pääosassa on runostaan sensuurin kynsiin joutunut Allen Ginsberg. Häntä näyttelee James Franco. ”Minä näin, oli tärvellyt maailman vaino, hulluus ja nälkä sukupolveni parhaat mielet…”

Yön kirkas tähti (7)

Jane Campionin ohjaama intiimi kuvaus nuorena kuolleen romanttisen runoilijan John Keatsin ja ompelija Fanny Brawnen rakkaudesta. Elokuvan pääosissa ovat Abbie Cornish ja Ben Whishaw.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook