YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Aavenainen (12)

Julkaistu torstaina 19.01.2012 0 kommenttia 215 suositusta

lauantai 28.12. klo 00.10

Robert Siodmakin ohjaama Aavenainen vuodelta 1942 on malliesimerkki aikakauden kuvallisesti tavattoman tyylikkäistä, valoilla ja varjoilla leikittelevistä jännityselokuvista. Aavenaisessa on myös käytetty taitavasti sekä ääntä että hiljaisuutta.

Elokuva kertoo miehestä, joka riideltyään vaimonsa kanssa lähtee illaksi ryypiskelemään ja tapaa kuppilassa erikoista hattua käyttävän ja levyautomaatista alakuloisena erästä iskelmää kuuntelevan naisen. He viettävät iltaa yhdessä. Kun mies palaa lopulta kotiinsa, häntä odottaa pari poliisia ja vaimon kuristettu ruumis.

Aviomies joutuu pääepäillyksi, varsinkin kun hänen naisseuralaistaan ei löydy. Mieheen salaa rakastunut sihteeri Carol ja paras ystävä Jack Marlowe alkavat tutkia asiaa omin päin, mutta kukaan muukaan ei tunnu nähneen tätä “aavenaista”. Elokuva perustuu Cornell Woolrichin romaaniin.

Vähemmän kuuluisa näyttelijäkaarti (Ella Raines, Alan Curtis, Franchot Tone, Thomas Gomez, Elisha Cook Jr.) tekee hyvää työtä, ja saksalainen Siodmak tuntuu saaneen tarinaan mukaan tuolloin ajankohtaisen fasismin pohdiskeluja yli-ihmisyydestä. Jotkut ovat pitäneet murhaajan paljastumista liian varhaisena. Toisaalta Siodmak hyödyntää oivallisesti tätä katsojan tietoa ja päähenkilöiden tietämättömyyttä.

Lisätietoa ohjelmasta

Aavenainen (Phantom Lady), USA 1942.  O: Robert Siodmak. N: Ella Raines, Franchot Tone, Alan Curtis, Thomas Gomez, Elisha Cook Jr.

Suosittele215 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Varo vapaamatkustajia

Milloin tarjosit viimeksi kuolemalle kyydin autossasi? Ida Lupinon tosipohjainen trilleri oli ensimmäinen naisen ohjaama film noir. (The Hitch-Hiker, USA 1953)

Pandora ja Lentävä hollantilainen (12)

Ava Gardner ja James Mason ovat pääosissa ainutlaatuisessa rakkauselokuvassa, jossa vanhat legendat heräävät eloon amerikkalaisen laulajan ja hollantilaisen purjehtijan kohdatessa Espanjan rannikolla 1930-luvulla.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook