YLE Teema

 

Kino Klassikko

Pandora ja Lentävä hollantilainen (12)

Julkaistu torstaina 30.05.2013 0 kommenttia 73 suositusta

keskiviikko 1.1. klo 0.45

Pandora ja Lentävä hollantinen (Pandora and the Flying Dutchman, Englanti 1951) on paitsi harvinaisuus myös koko lailla ainutlaatuinen elokuva. Rakkaustarina sijoittuu 1930-luvun Espanjaan ja yhdistelee antiikin kreikkalaisia ja keskiajan germaanisia myyttejä tähtiloiston ja hehkuvan romanttisten Technicolor-värien tukemana.

Ava Gardnerin esittämä Pandora Reynolds on amerikkalainen yökerholaulaja, joka viettää aikaansa 1930-luvun katalonialaisessa rannikkokaupungissa. Pandora on kohtalokas kaunotar, joka vetää miehiä puoleensa mutta ei itse pysty rakastumaan, ja niinpä hän melkeinpä välinpitämättömästi johdattaa ihailijoitaan kohti kuolemaa. Mutta mitä tapahtuu, kun Pandora kohtaa satamaan jahdillaan purjehtivan salaperäisen hollantilaisen (James Mason), miehen joka ei voi kuolla?

Albert Lewinin ohjaustyö oli elokuvia, jotka tekivät Ava Gardnerista maailmanluokan tähden. Menestyksekkään ensi-iltakiertueensa jälkeen elokuva oli kuitenkin pitkään unohduksissa kunnes se pääsi muutama vuosi sitten uusintakierrokselle Martin Scorsesen tuella restauroituna versiona.

Jack Cardiffin huikean kuvauksen ansiosta Pandoraa on luonnehdittu yhdeksi kauneimmista värielokuvista, ja sen unenomaiset, melkeinpä aavemaiset kuvat sopivat täydellisesti sen myyttiseen, melkeinpä houreiseen melodraamaan. Pandora ja Lentävä hollantilainen voi olla hullu elokuva, mutta Lewinin vision suureellisuus, seikkaperäisyys ja vilpitön usko itseensä tekevät siitä sen omassa mielipuolisuudessaan vakuuttavan ja elokuvahistoriassa myös melko ainutlaatuisen elokuvan, aitoa romanttista Technicolor-unta.

Elokuvan ohjaaja, tuottaja ja kirjoittaja Albert Lewin toimi yliopiston professorina ennen siirtymistään elokuvan pariin. Hän hän loi nimensä yhtenä MGM:n huipputuottajista 1930-luvulla. Ohjaajaksi ryhdyttyään Lewin pääsi osoittamaan suuren ja Hollywoodissa epätavallisen rakkautensa eurooppalaista taidetta, kirjallisuutta ja korkeakulttuuria kohtaan (Gauguinin elämän inspiroima The Moon and Sixpence, Dorian Grayn muotokuva, Bel Amin rakkausseikkailut).

Siirryttyään itsekin Eurooppaan Lewin teki erilaisten kulttuuriviitteiden täyttämän Pandoran ja Lentävän hollantilaisen, josta tuli hänen vain kuusi elokuvaa 15 vuoden aikana kattaneen ohjaajauransa huipentuma.

Lisätietoa ohjelmasta

Pandora ja Lentävä hollantilainen (Pandora and the Flying Dutchman), Britannia 1951. O: Albert Lewin. N: Ava Gardner, James Mason, Nigel Patrick, Sheila Sim, Harold Warrender, Mario Cabré.

Suosittele73 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

4.1. Teemalauantai: Jayne Mansfieldit

Vuoden 2014 Teemalauantait avaa kahden komedian värikylläinen double bill täynnä nokkelaa musiikki- ja mainosmaailman satiiria. Frank Tashlinin ohjaamien elokuvien Minkäpä tyttö sille voi ja Houkuttelevat huulet tähti on Jayne Mansfield.

Kotiopettajattaren romaani (S)

Charlotte Brontën romaanin klassikkoversio vuodelta 1943 kertoo salaperäiseen kartanoon saapuvasta kotiopettajattaresta (Joan Fontaine), joka rakastuu oppilaansa ottoisään (Orson Welles).

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook