YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Amerikanitalialaiset ja Hollywood

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 kommenttia 182 suositusta

Mitä muuta kuin spagettia ja mafiaa? Kulttuuridokumentin aiheena ovat Hollywoodin italialaiset juuret.

keskiviikko 3.11. klo 21.00

Hollywoodin historia on täynnä näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä, joilla on italialaiset juuret, mutta mitä muuta italialaisuus on kuin latinorakastajia ja järjestäytyneitä rikollisia, kummisetiä ja spagettia? Ja mikä mafiakuvauksissa jaksaa jatkuvasti kiehtoa katsojia?

Dokumentissa Amerikanitalialaiset ja Hollywood juuriaan ja identiteettiään pohtivat muun muassa näyttelijät Susan Sarandon, Isabella Rossellini, John Turturro, Chazz Palminteri, Stanley Tucci, Marisa Tomei ja Ben Gazzara sekä Sopranos-tv-sarjan luoja David Chase. Dokumentin historiallinen kaari ulottuu mykän kauden ensirakastajasta Rudolph Valentinosta Frank Sinatran kautta Francis Coppolaan ja James Gandolfiniin.

Italialaisperäiset hahmot vyöryivät toden teolla elokuviin, kun gangsterielokuvat alkoivat yleistyä. Samalla syntyi myyttinen kuva italialaisesta rikollismafiasta. 1930-luvun kuuluisimpia mafiakuvauksia olivat Arpinaama ja Pikku Caesar. Ylittämättömiä mafiakuvauksia ovat 1970-luvun Kummisedät ja vuonna 1990 valmistunut Mafiaveljet. Italialaismafian asemaa valkokankaalla ei tunnu horjuttavan mikään, touhu vain on käynyt raadollisemmaksi.

”Vihaan sanaa juuret”, totesi sisilialaissyntyinen menestysohjaaja Frank Capra aikoinaan, mutta amerikanitalialaiset elokuvantekijät kokevat yhä taistelevansa stereotyyppejä vastaan. Toisenlaista, realistisempaa ja vivahteikkaampaa kuvaa italialaisamerikkalaisuudesta löytyy muun muassa elokuvista Jäähyväiset kummisedälle (A Bronx Tale) ja Big Night. Dokumentissa on mukana myös Spike Lee, jonka elokuvassa Do the Right Thing afrikanamerikkalaiset ja italianamerikkalaiset ottavat yhteen helteisenä päivänä Brooklynissä.

Dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla huhtikuussa 2010 osana Hollywoodin italialaisia juuria käsitellyttä Teemalauantaita.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Amerikanitalialaiset ja Hollywood (Beyond Wiseguys: Italian Americans & The Movies, USA 2008). Dokumentti. Ohjaus: Steven Fischler.

Suosittele182 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Komeda, Polanskin säveltäjä

Dokumentti nuorena kuolleesta puolalaisesta Krzysztof Komedasta (1931-1969), joka oli lahjakas jazz-pianisti ja nerokas elokuvasäveltäjä. Komeda muistetaan erityisesti Polanskin Rosemaryn painajaisen tunnusmelodiasta.

Mies joka kuvasi Chinatownin

Dokumentti Hollywoodissa uransa luoneesta meksikolaissyntyisestä elokuvaajasta John Alonzosta, jonka kuuluisin elokuva on Roman Polanskin ohjaama Chinatown.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook