YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Komeda, Polanskin säveltäjä

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 kommenttia 196 suositusta

keskiviikko 10.11. klo 21.00

Nuorena kuollut puolalainen Krzysztof Komeda (1931-1969) oli lahjakas jazz-pianisti ja elokuvasäveltäjä. Hänen musiikkinsa on valtavan suosittua erityisesti Puolassa, jossa hän on kaikkien tuntema myyttinen hahmo.

Komeda nousi kansainväliseen kuuluisuuteen Roman Polanskin elokuvien säveltäjänä 1960-luvulla. Hänen tunnetuin yksittäinen sävellyksensä on tunnusmusiikki eli kehtolaulu Polanskin kauhuelokuvaan Rosemaryn painajainen.

Tuore dokumentti Komeda, Polanskin säveltäjä kertoo Komedan lyhyestä mutta värikkäästä elämästä. Haastateltavina ovat muun muassa Polanski, ohjaajat Andrzej Wajda, Henning Carlsen ja Jerzy Skolimowski sekä Rosemaryn painajaisessa pääosaa näytellyt Mia Farrow. Ääneen pääsevät myös Komedan puoliso ja sisko. Dokumentin on ohjannut saksalainen musiikkijournalisti Claudia Buthenhoff-Duffy.

Komeda seurasi Polanskia Puolasta Hollywoodiin ja sävelsi musiikin myös Polanskin Umpikujaan ja Vampyyrintappajiin. Muu maailma muistaa hänet lähinnä elokuvamusiikista, mutta Puolassa Komedaa palvotaan jazzmuusikkona ja säveltäjänä sekä liki kansallissankarina.

Dokumentti on uusinta syyskuulta 2010, jolloin se esitettiin osana Komedalle ja Rosemaryn painajaiselle omistettua Teemalauantaita.

Lisätietoa ohjelmasta

Komeda, Polanskin säveltäjä (Komeda, A Soundtrack for a Life, Saksa 2009), Dokumentti, ohjaus Claudia Buthenhoff-Duffy.

Krzysztof Komedan kotisivut

Suosittele196 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ampukaa pianistia

Francois Truffaut'n ilkikurinen uuden aallon rikoselokuva kertoo kapakkapianistista, joka sotkeutuu veljensä töppäilyjen takia gangsterien maailmaan. Pääosaa esittää Charles Aznavour.

Mies joka kuvasi Chinatownin

Dokumentti Hollywoodissa uransa luoneesta meksikolaissyntyisestä elokuvaajasta John Alonzosta, jonka kuuluisin elokuva on Roman Polanskin ohjaama Chinatown.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook