YLE Teema

 

Kino Into

Antaa mennä vaan (K15)

Julkaistu maanantaina 14.06.2010 0 kommenttia 160 suositusta

maanantai 27.9. klo 23.10

Shohei Imamuran vuonna 1981 ohjaama elokuva Antaa mennä vaan eli "Eijanaika" kuvaa talonpojan silmin Japanin avautumista länsimaille 1860-luvulla kahden vuosisadan eristyneisyyden jälkeen. Alaluokat juhlivat kuin viimeistä päivää samalla kun samurait ja ylimykset juonivat lisää valtaa.

Sotaherrojen keskinäinen valtataistelu syöksee kansakunnan kaaokseen, jossa pysyvää on vain ahneus. Vuonna 1867 Japanissa eletään shoguneiden ja samurai-aateliston valtakauden viimeisiä hetkiä. Alaluokka ja köyhälistö ovat nousemassa kapinaan ja heidän taisteluhuutonsa ''eijanaika'' suomentuu ''mikä ettei'' tai ''antaa mennä vaan''.

Pitkään Yhdysvalloissa asunut Genji (Ken Ogata) palaa kotimaahansa. Sillä aikaa hänen Ine-vaimostaan (Kaori Momoi) on tullut eroottisen shown tähti. Genji yrittää epätoivoisesti suostutella vaimoaan lähtemään Yhdysvaltoihin, mutta samaan aikaan puhkeavat mellakat.

Shohei Imamura hautoi historiallisen eepoksensa ideaa kymmenen vuoden ajan. Käsikirjoitustyö vaati kuusi vuotta. Ohjaaja sommittelee meiji-kauden poliittisesta kaaoksesta seksiä, rikoksia ja anarkismia vilisevän mosaiikin.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Eijanaika, Japani 1981, 151 min. Ohjaus: Shohei Imamura. Pääosissa: Kaori Momoi ja Ken Ogata.

Löydä lisää:

Japani, Shohei Imamura
Suosittele160 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Zegen - parittajakeisari (K15)

Shohei Imamuran musta komedia Japanin 1900-luvun alun imperialismista. Sen vertauskuvana on liikemies, joka perustaa bordelliketjun valloitusarmeijoiden tarpeisiin.

Baaritytön tarina (K15)

Japanilaisen uuden aallon kärkiohjaajan Shohei Imamuran rosoinen historiakatsaus kertoo kansakunnan lähihistoriaa prostituoidun silmin nähtynä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook