YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kino Suomi

Asfalttilampaat (16)

Julkaistu tiistaina 31.01.2012 5 kommenttia 168 suositusta

Herkkä ja hurja rakkauselokuva muuttui Mikko Niskasen ja Jörn Donnerin tahtojen taistelutantereeksi.

torstai 15.3. klo 21.50

Mikko Niskasen nuorisoelokuvien sarja päättyi vuonna 1968 Asfalttilampaisiin, joka perustuu Sakari Haaran romaaniin. Se kertoo herkästä ja taiteellisesta Ville Hermannista, joka ei sopeudu pikkukaupungin likaisten ja ahtaiden juorujen ja vaatimusten muottiin. Mies, joka tuhoutuu vavahduttavan ja tunnevoimaisen rakkauden hyökyyn. Niskanen koki kirjan tarinan itselleen kovin läheiseksi, ja hän oli suunnitellut siitä filmiä jo kauan.

Asfalttilampaat joutui tuotantovaiheessa kohtuuttoman kovaan vastatuuleen. Tuotantoyhtiö FJ-filmi oli saanut uuden johdon ja uuden tuottajan: Jörn Donner, joka oli ollut osarahoittajana jo Lapualaismorsiamessa, otti tuotantovastuun Asfalttilampaista.

Niskanen ei tullut lainkaan toimeen Donnerin kanssa. Aluksi Donner eväsi Niskaselta värifilmin käytön, sitten määräsi käsikirjoituksen kokonaan uusittavaksi, ja piti lopulta leikkauspöydässä kaiken päätäntävallan itsellään. Donner muutti koko elokuvan herkän sävyn lisäämällä käsikirjoitukseen kaupallisia seksikohtauksia, joista hänen oma tuotantonsa oli tullut tunnetuksi. Niskasen kauhuksi Donner vieläpä kuvasi leikkausvaiheessa lisäkohtauksen, jossa hän itse esittää rietasta gynekologia, joka raiskaa raskaana olevan tytön. Niskanen saattoi vain katsoa, kuinka hänen henkilökohtainen rakkaudentyönsä turmeltiin. Omien sanojensa mukaan hän ei koskaan katsonut valmista elokuvaa loppuun saakka.

Kokonaisuutena Asfalttilampaat on rosoinen ja vaikuttava kuvaus nuoresta herkästä rakkaudesta, joka tuhoutuu suvaitsemattoman ja moraalisesti sisäsiittoisen pikkukaupungin puristuksessa. Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara ovat uskottavia ja aitoja, ja Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan antaa tarinalle mahtipontista hehkua.

Lisätietoa ohjelmasta

Asfalttilampaat (Suomi 1968) Pääosissa: Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori, Mirjami Manninen, Paavo Tuominen, Jörn Donner, Ville Salminen, Pentti Kotkaniemi. Ohjaus: Mikko Niskanen. FJ-filmi.

Suosittele168 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Mikkonen

Näin pahaa yksittäistä tietoa en kyllä Jörn Donnerista ole aiemmin kuullut.

Anonyymi

Mikkonen kirjoitti:
Näin pahaa yksittäistä tietoa en kyllä Jörn Donnerista ole aiemmin kuullut.

Niinpä niin... Oi niitä aikoja!

* K *

Seksikohtaus pisti silmään. Se ei ollut elokuvan tyyliä. Se sopi siihen yhtä hyvin kuin koiranpaska itämaiselle matolle.

Jorkka Donner

Eipä ollut kaksinen filmi. Pienellä rahaalla varmaan tehty.Leikattu tosi oudosti Käsikirjoitus kuin mykästä elokuvasta. Tuli mieleeni vanhat itä-plokin elokuvat niin kultturellista niin. Kenen kanssa Donneri pelehti alasti? Ei varmaankaan sen isosilmäisen kauniin nakkikioski myyjän.
Parasta elokuvassa oli Naantalin palokunnan ripeä toiminta.

Anonyymi

* K * kirjoitti:
Seksikohtaus pisti silmään. Se ei ollut elokuvan tyyliä. Se sopi siihen yhtä hyvin kuin koiranpaska itämaiselle matolle.

Ulla Niinpä. Donnerin ja Niskasen aikalaiskuvaukset eroavat toisistaan melko lailla... ikävää että se kohtaus ihan suorastaan pilaa elokuvan tunnelman

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook