YLE Teema

 

Parrasvalot

Baletti-ilta: Tuhkimo

Julkaistu torstaina 10.12.2009 1 kommenttia 298 suositusta

Tuhkimo-baletti

sunnuntai 7.2. klo 20.25

Rudolf Nurejevin versio tunnetusta Tuhkimo-baletista sai ensi-iltansa Pariisissa vuonna 1986. Nyt nähtävä versio on Pariisin oopperan vuonna 2007 esittämä.

Tuhkimon tarina on yksi maailman vanhimpia satuja, ja siitä on olemassa yli 300 erilaista versiota. Prokofjev tarttui aiheeseen 1940 ja alkoi säveltää siitä balettia. 30-luvun hengen ja Prokofjevin länteen tekemien matkojen vuoksi säestykseen tarttui riemukas ja juhlava tunnelma. Ensiesitys baletista nähtiin vuonna 1945 Rastislav Zakharovin koreografiana Moskovan Bolsoi-teatterissa.

Nurejevin koreografiassa Charles Perraultin satuun pohjautuva tarina on sijoitettu elokuvamaailmaan, Hollywoodiin. Perusasetelma on edelleen sama: Tuhkimo elää kahden ilkeän sisarpuolensa kanssa, kunnes haltiatar lahjoittaa Tuhkimolle uudet vaatteet tanssiaisia varten ja Tuhkimo rakastuu.

Nurejev vie tutun sadun studioiden maailmaan. Siellä baletista tulee elokuvallinen unelma valkeista mekoista, viattomuudesta, tähdeksi tulemisesta. Modernin maailman hyvä haltija on filmituottaja, joka oman taiteensa kautta tekee unelmista totta, mahdottomasta mahdollista.

Lisätietoa ohjelmasta

Päärooleissa: Agnes Letestu, José Martinez, Stéphane Phavorin, Laetitia Pujol, Stéphane Romberg ja Wilfried Romoli.

Tuotanto: Telmondis, Ranska.

Suosittele298 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Saisikos tämän uusintana kun meni ohitse..

Balettifanit 5

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook