YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kino Klassikko

Ben-Hur

Julkaistu perjantaina 25.09.2009 1 kommenttia 288 suositusta

Kahmalokaupalla Oscareita kahminut seikkailu gladiaattorien ajalta.

sunnuntai 20.12. klo 18.00

William Wylerin ohjaamaa Ben-Huria voidaan pitää Hollywoodin suureellisten spektaakkelielokuvien huipentumana. Siinä joukkokohtaukset, muhkeat lavasteet ja massiiviset toimintajaksot hehkuivat entistäkin komeammissa väreissä ja laajakangaskuvissa. Pituutta elokuvalle kertyi kolme ja puoli tuntia, mikä ei ollut ihme kun jo pelkkä alun musiikkiosuus ja Jeesuksen syntymästä kertova johdanto kestävät vartin ennen varsinaisen elokuvan käynnistymistä.

Poikkeuksellisesti vain tähtinäyttelijöiden määrässä tingittiin. Nimiroolia esittävän Charlton Hestonin lisäksi elokuvaan ei muita supertähtiä palkattu.

Ben-Hurin piti pelastaa perinteikäs MGM-studio vararikosta ja tämän se myös teki. Vaivannäkö palkittiin valtavalla yleisösuosiolla ja ennätyksellisellä yhdellätoista Oscarilla. Tuota ennätystä ei ole lyöty joskin sitä ovat sivunneet oman aikansa spektaakkelit ja Kuninkaan paluu.

Lew Wallacen jo vuosina 1907 ja 1925 filmattuun romaaniin perustuva Ben-Hur sijoittuu Rooman hallitsemaan Juudeaan ajanlaskumme ensi vuosikymmenillä. Rooman varuskunnan uusi komentaja Messala alkaa kurittaa niskuroivia juutalaisia ja ajautuu samalla riitoihin lapsuudenystävänsä, rikkaan juutalaisprinssi Ben-Hurin kanssa.

Ben-Hur tuomitaan kaleeriorjaksi mutta pelastaa meritaistelun aikana roomalaisen konsulin hengen ja pääsee tämän suosioon. Konsuli vie hänet ottopoikanaan Roomaan, missä Ben-Hur nousee suosituksi kilpa-ajajaksi. Uuden asemansa turvin hän pääsee myös selvittelemään välejään Messalan kanssa.

Spektaakkelielokuvien huipentumalle on vain osuvaa että Ben-Hur kantaa myös näiden elokuvien perinteiset hyvät ja huonot puolet. Sen komea ja suureellinen kuvailmaisu tarjoaa kiehtovaa katsottavaa ja elokuva onkin vaikuttavimmillaan muhkeissa mammuttijaksoissa, kuten Rooman voittojuhlissa, kilpa-ajoissa ja meritaisteluissa.

Yli kolmituntisena mammuttina Ben-Hur on toisaalta varsin raskasliikkeinen vaikka Wyler jatkuvasti elävöittää kohtauksiaan kekseliäin ideoin ja vuorottelee spektaakkelivyörytystä yllättävänkin intiimien ja hillittyjen kohtausten kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

(Ben-Hur, USA 1959, 204')

O: William Wyler.

N: Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd,
Hugh Griffith.

elokuva Wikipediassa, Filmsite:n arvostelu englanniksi

Suosittele288 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Katsomisen arvoinen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook