YLE Teema

 

Parrasvalot

Carlos Kleiberin muistokonsertti

Julkaistu keskiviikkona 08.09.2010 0 kommenttia 136 suositusta

sunnuntai 10.10. klo 20.35

Teema esittää Carlos Kleiberin muistokonsertin (Memorial Concert to commemorate Carlos Kleiber’s 80th bithday). Wienin filharmonikot esiintyivät maineikkaan kapellimestarin 80-vuotismuistolle Cankarjev Domisssa Ljubljanassa kesäkuussa 2010. Orkesteria johti Kleiberin pitkäaikainen ystävä ja läheinen kollega Riccardo Muti.

Muistokonsertissa kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin lintziläinen sinfonia C-duuri, joka on tunnettu seremoniallisesta tunnelmastaan. Trumpetit ja lyömäsoittimet ovat läsnä sen hiljaisimmissakin osioissa. Mozart sävelsi teoksen 1783 kotimatkansa varrella. Hän oli tulossa ankaran isänsä luota, jolle hän oli juuri esitellyt tulevan puolisonsa.

Ohjelmistoon kuuluu myös Franz Schubertin 8. sinfonia B-molli, joka tunnetaan nimellä Keskeneräinen (Unvollendete). Schubert aloitti teoksen säveltämisen vuonna 1822, mutta sävelsi vain kaksi ensimmäistä osaa valmiiksi. Sinfonian scherzo on olemassa lähes valmiina pianopartituurina, mutta vain kaksi sivua orkestroituna. Teoksen kantaesitys oli Wienissä Johann Herbeckin johdolla vasta vuonna 1865.

Konsertin päättää Pjotr Iljitš Tšaikovskin 6. sinfonia h-molli vuodelta 1893. Teos tunnetaan myös lisänimellä Pateettinen sinfonia. Tšaikovski kuoli yhdeksän päivää teoksen ensiesityksen jälkeen. Teosta pidetään Tšaikovskin suurimpana sinfoniana.

Carlos Kleiber (1930 – 2004) oli tunnettu itävaltalainen kapellimestari. Debyyttinsä orkesterin edessä Kleiber teki vuonna 1952. Hän lopetti musiikin tekemisen opiskellakseen kemiaa, mutta palasi säveltaiteen pariin muutaman vuoden jälkeen. Hän työskenteli Saksassa vuodesta 1956, debytoi Wienissä 1973 ja Bayreuthissa seuraavana vuonna.

Isänsä, kapellimestari Erich Kleiberin, tavoin Carlos Kleiber oli perfektionisti. Hän vaati usein orkestereiltaan pitkiä harjoituksia. Kleiberiä pidettiin mielikuvituksekkaana ja kokeilevana muusikkona, joka kykeni luomaan tuoreita näkemyksiä vanhoista klassikoista.

Ennen konsertti nähdään myös arkistomateriaalia Carlos Kleiberin kesäpaikasta Sloveniasta, jossa hän vietti perheineen lomia. Kapellimestari ja hänen slovenialainen ballerina vaimonsa tapasivat 1950-luvulla Düsseldorfissa. Heidät on haudattu huvilalleen Konjšican kylään.

Muisto-ohjelmassa kuullaan myös Riccardo Mutia ja Wienin filharmonikkojen muusikoita. Nämä haastattelut rakentavat sillan nykyajan ja Carlos Kleiberin välille.

 

Suosittele136 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook