YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Historiadokumentti

Elämää miehitysajan Ranskassa

Julkaistu maanantaina 03.06.2013 0 kommenttia 53 suositusta

lauantai 8.6. klo 17.40

Kesäkuussa 1940 Saksan joukot marssivat Pariisiin, ja Ranska miehitettiin. Elämä jatkui kuitenkin säännöstelystä ja ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Millaisena ranskalaiset ja saksalaiset ajan muistavat?

Tavalliset ihmiset kävivät elokuvissa paetakseen ankeaa todellisuutta. Filmitähdet elivät sellaista elämää, mistä arjessa saattoi vain haaveilla. Yökerhoteollisuus kukoisti, mutta se oli myös mustan pörssin pesäpaikka. Jotkut harvat onnistuivat tienaamaan miljoonia. Toisilla ei ollut varaa mustan pörssin palveluihin vaan turvautuivat soppajonoihin. Sairaudet riehuivat köyhimmässä yhteskuntaluokassa, ja eniten kärsivät juutalaiset.

Vastarintaliike suunnitteli sabotaasi-iskuja, ja heihin liittyi kommunisteja. Natsimiehitys tiukensi otettaan maasta, keskittyi jahtamaan toisinajattelijoita ja riisti Ranskaa järjestelmällisesti, jotta Kolmannen valtakunnan sotakoneisto pystyisi toimimaan.

Varsinkin sotavankien vaimot kokivat köyhyyden musertavimmin, ja moni heistä tukeutui satunnaisesti prostituutioon hankkiakseen elantonsa. Sukupuolitaudit levisivät.

Monet saksalaismiehittäjät rakastuivat paikallisiin naisiin. Näistä suhteista syntyi satojatuhansia lapsia. Ranskan vapautuksen jälkeen lähes 20 000 ranskalaisnaista joutui luopumaan hiuksistaan yleisen kostonhimon aallossa, sillä heillä tiedettiin olleen saksalaissotilas rakastajana. Vaikka vapautetun Ranskan asukkaat toivoivat parempaa huomista, oli rauhan alkuaika täynnä levottomuutta. Miehitysaikana menestyneet saivat nyt maksaa huveistaan.

Lisätietoa ohjelmasta

(L'Occupation intime, Ranska 2011)

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Seksi miehitysajan Ranskassa (12)

Kuoleman läheisyys sai intohimot leiskuamaan entistä palavammin natsien miehittämässä Ranskassa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook