YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Esa Saarinen 60 vuotta

Julkaistu perjantaina 05.07.2013 5 kommenttia 67 suositusta

Filosofi Esa Saarinen: rakkauden kakkuteoriasta suomalaisen työelämän nöyryytysrakenteisiin

tiistai 23.7. klo 21.50

”Punktohtorinakin” tunnettu Esa Saarinen (s. 27.7.1953) väitteli filosofian tohtoriksi jo 24-vuotiaana vuonna 1978. Nuori filosofi ei vältellyt nk. julkista järjenkäyttöä, vaan hänestä tuli eräänlainen mdeian lemmikki ja monien keskusteluiden vakiovieras. Eräänlainen julkinen läpimurto oli Jan Blomstedtin kanssa yhdessä kirjoitettu teos Punk-akatemia vuonna 1980, joka luotasi suomalaista kulttuuria. Tätä seurasivat mm. teokset Terässinfonia (1981, M. A. Nummisen kanssa), Epäihmisen ääni (1984), ja Erektio Albertinkadulla (1988). Hän toimi 1980-luvulta alkaen Helsingin yliopistossa assistenttina, dosenttina ja vt. professorina. Saarinen oli suosittu luennoitsija ja sai ansioistaan opettajana Eino Kaila -palkinnon. Nykyään Saarinen on yritysvalmentaja ja kirjailija sekä vuodesta 2002 alkaen systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professori Teknillisessä Korkeakoulussa (Aalto-yliopisto).

E. Saarisen 60-vuotisjuhlan kunniaksi Elävä arkisto kääntää katseensa nuoreen Saariseen esittämällä minihenkilökuvan Pääosassa: Esa Saarinen vuodelta 1982. Nuori filosofi pohtii siinä filosofian tehtävää maailmassa, sekä innostuu valtakritiikissään rockin ja feminismin mahdollisuuksista. Marko Gustafssonin haastatteluosuuden jälkeen esitetään vuodelta 1991 Muutostekijät: Nöyryytys. Siinä fokuksessa on Saarisen tuon ajan lempitermi ”latistuksen mankeli”. Lama-Suomen työelämä ja organisaatiokulttuuri on täynnä kyykyttämistä, pottuilua ja nöyryytystä, ja tätä vyyhtiä Saarinen lähti purkamaan tähtäimessään maan talouden menestyminen.

Lisää Elävässä arkistossa:

Filosofian punktohtori Esa Saarinen

Lisätietoa ohjelmasta

Pääosassa: Esa Saarinen (1982) Punk-tohtori Esa Saarinen kertoo millainen on hänen maailmansa, miten hän näkee todellisuuden.

Arkiston vieraana: Esa Saarinen. Marko Gustafssonin haastateltavana filosofi Esa Saarinen

Muutostekijät: Nöyryytys (1991) Filosofi Esa Saarinen sukeltaa tunteella suomalaisiin työyhteisöihin ja löytää nöyryytystä, latistamista, hierarkista tärkeilyä ja arkipäivän sankaruutta.

Suosittele67 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Lämpimät onnittelut Esa Saariselle ja toinen-mokoma ikähän lisää

Anonyymi

Jatkakaamme ylpeinä Esan, Pekan ja muidenkin suurten filosofien viittoittamalla tiellä, jossa noudatetaan Aristoteleen ajatusta, että muiden pitää tehdä töitä, jotta he itse voivat "ajatella".

Anonyymi

Jatkakaamme ylpeinä Esan, Pekan ja muidenkin suurten filosofien viittoittamalla tiellä, jossa noudatetaan Aristoteleen ajatusta, että muiden pitää tehdä töitä, jotta he itse voivat "ajatella".

Atro Niiniluoto

Katsoin nuo ohjelmat mielenkiinnosta, koska Esa on kummisetäni. Nöyryyttämisestä tuli mieleeni vuoden 2007 Tuntematon sotilas.

Anonyymi

Olen ylpeä Esan leadership-kurssilainen (Venetsia 2010 ja hämmästelin miten Esan opit ysäriltä toimivat tänään kuin eilenkin. Yritän ottaa opiksi itse, sillä olen sisäistänyt oppivan organisaation opit. Kiitos Esa ja onnea!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook