Elävä arkisto hyppää kevääksi musiikin maailmaan
Julkaistu torstaina 13.01.2011 0 kommenttia 203 suositusta
Elävä arkisto -sarjassa tutkitaan YLEn Elävän arkiston avulla popmusiikin ilmiöitä viime vuosikymmeniltä. Sarjaa isännöi mm. Radiomafiasta ja YleX:stä tuttu intohimoinen musiikkimies, toimittaja Harri Hakanen.
Elävä arkisto -sarjan kukin jakso keskittyy kerrallaan yhteen musiikkimaailman ilmiöön. Kevään aikana nähdään arkistojen aarteita muun muassa progen kultakaudelta, heavymusiikin ensiaskelista, teddyjen ja fiftarien ilmestymisestä katukuvaan, punkin rantaumisesta Suomeen ja kesäfestarien perinteestä. Kutakin ilmiöitä tarkastellaan sekä arkistomateriaalien että tuoreiden haastatteluiden avulla.
12.1. Proge
Progejaksossa nähdään mm. Wigwamin, Tasavallan Presidentin ja Tabula Rasan esiintymisiä 70-luvulla. Haastattelussa Rekku Rechardt.
19.1. Hevi tulee
Heavymusiikin ensiaskelia Suomessa 1970- ja 80-lukujen vaihteessa. Arkistomateriaaleissa esiintyvät mm. Zero Nine, Tarot ja Sargofagus.
26.1. Rockabilly
Teddyt, fiftarit, diinarit ja rokkarit ilmestyivät katukuvaan 1970-luvun lopulla, samoihin aikoihin kun nuorten huomiosta kilpailivat myös punk ja disko. 1950-luvun amerikkalainen rock'n'roll, pukeutuminen ja elokuvat antoivat vaikutteita Suomenkin teddynuorille. Vaikka ilmiö pian kaupallistui ja muuttui muodiksi, monille tärkeintä oli kuitenkin musiikki; suosituimmat yhtyeet olivat englantilaiset Matchbox ja Crazy Cavan'n'The Rhythm Rockers sekä suomalaiset Teddy & The Tigers ja Slippers. Elävä arkisto -sarjan Rockabilly-jaksossa nähdään miten rockabilly näkyi ja kuului televisiossa 1970-80 -lukujen vaihteessa. Haastattelussa on Slippersin laulusolisti Keke ja jakson lopuksi soi Slippersin Ubangi stomp Tuubi-ohjelmasta vuodelta 1981.
2.2. Punk
1970-luvun puolivälin jälkeen Iso-Britanniassa syntynyt punk oli paljon enemmän kuin musiikillinen ilmiö, sillä sen vaikutukset ulottuivat yhteiskuntaan ja muotiinkin niin vahvasti, että se elää ja kuuluu monessa asiassa vielä tänäkin päivänä. Suomessa kiellettiin v.1978 Sex Pistolsin esiintyminen, mikä ei suinkaan estänyt punkin saapumista. Elävä arkisto -sarjan Punk-jaksossa tutkitaan punkin ja uuden aallon ensiaskelia Suomessa. Arkistokoosteessa nähdään mm. Pelle Miljoona, Ratsia sekä Lama, jakson haastattelussa on puolestaan Maukka Perusjätkä.
9.2. 60-luvun starat
Suomessa ensimmäiset television popmusiikkiohjelmat syntyivät 1960-luvun puolivälin jälkeen, samoihin aikoihin kun maassamme vieraili lukuisia maailmantähtiä. Elävä arkisto -sarja näyttää tällä kertaa arkistojen aarteita 60-luvun tähtien vierailuista ja esiintymisistä Suomessa: esillä ovat mm. The Rolling Stones, The Hollies, Sam & Dave ja The Spencer Davis Group. Jakson haastatelussa on mm. television Valmiina...pyörii -ohjelmaa juontanut ja toimittanut Tapani Karhu.
16.2. Hipit
Rauhaa ja rakkautta korostanut hippiaate ei saanut kovin vahvaa jalansijaa 60-luvun lopun Suomessa. Yleisradion arkistoista löytyvän materiaalin perusteella kukkaiskansaan suhtauduttiin tiedotusvälineissä lähinnä lempeällä huumorilla. Elävä arkisto -sarjassa nähdään ja kuullaan hippejä uutisissa, teatterin lavalla ja tv-studiossa. Haastateltavana on folk-ja protestilaulajasta luontevasti maamme ensimmäiseksi viralliseksi hipiksi julistettu Jukka Kuoppamäki. a.
23.2. Purkka, jytä ja säihke
Värikkäät, säihkyvät esiintymisasut ja tarttuvat poprallatukset tekivät useista 70-luvun puolivälin brittiläisistä yhtyeistä suosittuja tuotepaketteja. Suomi nimettiin "maailman parhaaksi purkkamaaksi" ja kamerat seurasivat ahkerasti maassamme vierailleita esiintyjiä, joista Elävä arkisto -sarjan tämänkertaisessa jaksossa näkyvät mm. Gary Glitter, Mud, Rubettes sekä melkoista teinihysteriaa aiheuttanut Bay City Rollers. Harvoja suomalaisia glam rock -yhtyeitä edustaa Alwari Tuohitorvi, jonka Mika Sundqvist on jaksossa haastateltavana.
9.3. Disco
Kun souliin ja funkkiin keksittiin yhdistää konemainen komppi, syntyi diskomusiikki. Vaadittiin kuitenkin ajan tasalla olevia tiskijukkia, Saturday night fever -elokuva ja John Travolta ennen kuin diskoilusta tuli Suomessakin hyväksyttävää ja suosittua. Suomalaisia diskoartisteja oli vähän, eikä diskokansaa juuri kiinnostanut nähdä diskotähtiä elävänä, selviää tänään Elävä arkisto -sarjan jaksossa. Arkistomateriaalia nähdään mm. tanssikouluista, tanssiparketeilta ja Gloria Gaynorin Suomen keikalta. Kyseessä oli enemmänkin avoimmuutta edistänyt kulttuuri kuin ilmiö, toteaa jakson haastateltava, legendaarinen dj ja toimittaja Tapani Ripatti.
16.3. Iltatähti
Vuonna 1973 nähtiin ensimmäinen jakso Iltatähti-ohjelmasta, joka käsitteli populaarimusiikkia monipuolisesti ja jonka vahvuuksia olivat ammattitaitoisuus ja kriittisyys. Yli kymmenen vuotta pyörinyt ohjelma sisälsi lukuisia myöhemmin klassikon asemaan nostettuja artistihaastatteluita ja -esiintymisiä; näistä nähdään parhaita paloja Elävä arkisto -sarjan Iltatähdelle omistetun jakson koosteessa. Haastattelussa on ohjelman ensimmäisinä vuosina Iltatähteä toimittanut ja juontanut Matti Poijärvi.
30.3. Kesäfestarit
Ennen seuraavaa festarikesää kannattaa katsoa Elävä arkisto -sarjan menneisiin kesäfestareisiin keskittyvä jakso ja huomata, ettei kovin moni asia ole vuosien varrella muuttunut! Ohjelmassa on mukana arkistomateriaalia aina vuoden 1970 ensimmäisestä Ruisrockista lähtien ja lavalla nähdään sellaisia legendoja kuin Procol Harum, Geordie ja Rory Gallagher. Haastattelussa on Calle Lindholm, joka toimi Ruisrockin lavajuontajana useana 70-luvun kesänä.
6.4. Mustahuulet
1980-luvun alkuvuosina suomalaisessa popmusiikissa synkisteltiin ja yritettiin näyttää hyvältä. Esiin nousivat toisaalta punkia eteenpäin jalostaneet rocksynkistelijät, toisaalta kylmään konemusiikkiin luottaneet futuristit. Elävä arkisto -sarjassa nämä molemmat ryhmät niputetaan Mustahuulet-nimikkeen alle. Jaksossa nähdään Ylen arkistoista mm. Jimi Suménin, Stressin ja Hefty Loadin esiintymisiä. Haastattelussa on Musta Paraati -yhtyeen Panda Nikander.
18.5. Hevi on saatanasta
Helluntailaiset julkaisivat vuonna 1986 Rock'n'rollin maailma -nimisen kasetin, joka sisälsi painavaa tekstiä rockmusiikin, erityisesti hevin saatanallisuudesta. Aiheesta oli toki puhuttu jo aiemminkin ja kun Yhdysvalloissakin huolestuttiin hevin vaikutuksesta nuoriin, alkoivat tiedotusvälineet kiinnostua. Elävä arkisto -sarjassa tutkitaan tällä kertaa kuinka aihetta käsiteltiin televisiossa: mukana mm. W.A.S.P., Veltto Virtanen, Zero Nine ja Stryper. Haastateltavana on toimittaja Juho Juntunen, joka oli keskustelemassa hevin pahuudesta jo Kamoon-kielet poikki -ohjelmassa vuonna 1985.
25.5. Proge
Progejaksossa nähdään mm. Wigwamin, Tasavallan Presidentin ja Tabula Rasan esiintymisiä 70-luvulla. Haastattelussa Rekku Rechardt.
Lisätietoa ohjelmasta
Tuottaja: Anssi Autio
Toimittaja: Harri Hakanen
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut