YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Junnu Vainio 75 vuotta

Julkaistu tiistaina 30.04.2013 4 kommenttia 76 suositusta

Kotkan poika muina miehinä

tiistai 14.5. klo 21.55

10.5.2013 tuli kuluneeksi 75 vuotta kotkalaisen laulaja-lauluntekijä Juha ”Watt” Vainion (1938-1990) syntymästä. Junnu Vainio oli yksi kaikkien aikojen tuotteliaimmista suomalaisista lauluntekijöistä ja sanoittajista Reino Helismaan ja Vexi Salmen rinnalla. Vainio ajautui jo poikavuosinaan kotkalaisten muusikkoporukoiden joukkoon, mutta koki omat soittajanlahjansa vaatimattomaksi, niinpä hän suuntautui kirjoittamiseen.

Vainion itsensä esittämistä lauluista ehkäpä tunnetuimpia ovat esimerkiksi ”Kotkan poikii ilman siipii”, ”Vanhoja poikia viiksekkäitä” ja ”Albatrossi”. Junnu kirjoitti omista kokemuksistaan ja vaikutelmistaan, mutta toisaalta hän oli tarkka ympäristönsä ja kansan suusta kuulemansa kirjaaja. Välineinään ja asenteenaan hänellä oli usein runollinen arkifilosofia, mutta toisaalta salaviisas huumori. Vainio käsitteli lauluissaan usein sentimentaalisestikin ajan ilmiöitä ja lähtemisen ja paikalleen jäämisen teemaa.

Esko Leimun ja Raimo Vesan suunnittelema ja toimittamassa Junnu Vainion henkilökuvassa Muina miehinä (1987) haastattelijana on toimittaja Helena Kokko. Ohjelma vie Junnun nuoruuteen, uran alkuaikoihin ja laulujen aihepiireihin, sekä tietysti Kotkaan. Ääneen pääsevät Junnu Vainion rinnalla myös hänen uraansa ja elämäänsä vaikuttaneet henkilöt kuten Keijo Laitinen, Jaakko Salo, Arvo Salo ja Junnun poika Sami Vainio. Ohjelmassa nähdään ja kuullaan useita Vainion lauluja. Vainio itse laulaa mm. kappaleensa ”Sellainen ol´ Viipuri”, ”Vanha salakuljettaja Laitinen” ja yhdessä Reijo Tanin kanssa laulun ”Mä en muista mitään”.

Arkistopaketin aluksi poika Ilkka Vainio muistelee isäänsä Marko Gustafssonin haastattelussa.

Suosittele76 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Tähän yhteyteen varmaan sopisi myös uusinta Kansakunnan perilliset-jaksosta, jossa myös Ile muistelee Junnua. Tai kyseisen jakson päätyminen Elävään arkiston www-sivuille, jossa löytyy muitakin ohjelman jaksoja (toive asiasta esitetty yli vuosi sitten, jos ei kauempaakin aikaa ole kulunut).

Elävä arkisto

Elävän arkiston nettipalvelun puolelta löytyy Junnu Vainion musiikin ystäville monenmoista katsottavaa ja kuunneltavaa:
http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen koostama/Juha Vainio 1938-1990

Elävä arkisto

Elävän arkiston nettipalvelun puolelta löytyy Junnu Vainion musiikin ystäville monenmoista katsottavaa ja kuunneltavaa:
http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen%20koostama/Juha%20Vainio%2...

Atro Niiniluoto

Hyllyssäni on neljän cd:n kokoelma Junnun parhaat: Sellaista elämä on. Muistan siitä hänet aina. Suosikkikappaleeni kautta aikojen on Kotkan poikii ilman siipii, vaikka itse kaupungissa en ole vieraillut vuoden 2011 jälkeen, kun tein sinne kesäretken. Uskon Junnun katselevan Ilkka-poikaansa ylhäältä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook