YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Kai Lind 75 vuotta

Julkaistu tiistaina 18.12.2012 1 kommenttia 120 suositusta

tiistai 1.1. klo 21.50

Laulaja, muusikko, näyttelijä ja 1960-70-lukujen tähti Kai Lind täyttää 31.12.2012 75 vuotta. Juhlan kunniaksi Teeman Elävä arkisto näyttää kaksi helmeä Kai Lindin tuotannosta.

Niin kai (1969) -tv-show tarjoilee elokuvaleikkeiden ja sketsien lisäksi Kai Lindin laulamana mm. kappaleet Cute ja Tuhon tietä kuljen. Ohjelmassa ovat mukana myös Lindin lauluyhtye Four Cats, Jaakko Salo, Vesa-Matti Loiri, Jukka Virtanen ja Esko Linnavalli.

Film-noir -henkinen Kahlitsemattomat (1967) on musiikillinen viihdeohjelma kolmesta vankikarkurista, jotka joutuvat moninaisiin kommelluksiin. Roolihahmoja näyttelevät tukkijätkänä Eemeli, johtajana Kai Lind ja keittiömestarina Simo Salminen. Mukana ovat myös Laila Kinnunen ja Marion Rung.

Kai Lind tuli tunnetuksi ja nuorison tähdeksi erityisesti 1960-luvun alussa niin Four Cats -lauluyhtyeen laulajana kuin sooloartistinakin. Hän on itseoppinut rumpali ja laulaja, joka esiintyi 1950-luvulta alkaen useissa eri orkestereissa. Olympiavuodesta 1952 tuli Lindille merkittävä vuosi hänen aloittaessaan työt Linnanmäen huvipuistossa. Linnanmäki johdatteli hänet myöhemmin moninaisiin viihdealan tehtäviin.

Lind ei aikonut laulajaksi, vaan hänen kiinnostuksensa kohteena oli rumpujen soitto. Lind tunnetaan myös armoitettuna viheltäjänä. Lasse Liemolan, Brita Koiviston ja usean muun artistin lailla Kai Lind kuului siihen sukupolveen, joka tuli tunnetuksi jiven ja muun nuorisomusiikin läpimurron kautta.

Lahjakkaalla muusikolla olikin edessään tähän päivään saakka jatkunut pitkä ja monivaiheinen ura. Jaakko Salo houkutteli Kai Lindin Scandia-levy-yhtiön studioon, minkä seurauksena syntyi myöhemmin suuria hittejä kuten Painu pois Jack ja Suuret setelit.

Lind on esiintynyt myös näyttelijänä useissa Montreux'n festivaaleillakin nähdyissä tv-ohjelmissa ja joissakin elokuvissa sekä antanut myöhemmin äänensä monille Disneyn animaatiohahmoille.

Lisätietoa ohjelmasta

Niin kai (1969). Mukana Kai Lind, The Four Cats, Jaakko Salo, Vesa-Matti Loiri, Jukka Virtanen, Esko Linnavalli, Marko Lind sekä Marion Rung. 

Arkistovieraana: Kai Lind. Toimittaja Marko Gustafsson.

Kahlitsemattomat (1967). Esiintyjät Kai Lind, Simo Salminen, Eemeli, Laila Kinnunen ja Marion Rung.

Suosittele120 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

TV-showsta Niin kai tunnistin Marionin hyvin. Kahlitsemattomat-ohjelma oli sekä hauska että jännittävä. Siitä korvaani tarttui ainakin yksi tuttu kappale, nimittäin Winter wonderland.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook