YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Martat

Julkaistu perjantaina 15.11.2013 1 kommenttia 48 suositusta

Aho & Soldan tallensivat sota-aikana kotirintaman naisten aherrusta ja Marttojen kullanarvoisia neuvontatoimia.

tiistai 3.12. klo 21.55

Kun miehet olivat sotien aikaan rintamalla, piti naisten selviytyä kotitiloilla myös monista tehtävistä, joita miehet olivat aiemmin hoitaneet. Niukkuuden aikana myös Marttojen neuvot materiaalien ja ruoka-aineiden kokonaisvaltaisesta hyötykäytöstä tulivat tarpeeseen.

Marttaliitto syntyi keväällä 1899 Sivistystä kodeille -järjestön kylkeen. Se syntyi pääkaupungissa, mutta jo ensimmäisenä kesänä nuoret opettajattaret lähtivät kiertämään maaseutua auttaakseen maatalojen emäntiä raskaassa työssä. Järjestö alkoi tehdä emäntien arkea helpottavaa kotitalous- ja puutarhaneuvontaa sekä sivistystyötä. Paikallisyhdistysten muodossa martat levittäytyivät ympäri maata.

1930-luvulla marttatoiminta kukoisti ja tieto Marttaliitosta levisi näyttelyiden muodossa. Sota-aikana marttaneuvonta ei suinkaan tyrehtynyt, vaan nousi entistäkin arvokkaammaksi: martta oli odotettu vieras neuvoineen ja ohjeineen, kuten Marttojen toimia -dokumentissakin todetaan.

Sian ruhon avaus- ja paloitteluohjeet ovat varmasti monelle nykykatsojalle hämmentävää seurattavaa. Sika käytetään pienintä palaa myöten hyödyksi, jopa suolirasvat käytetään saippuan valmistukseen. Erittäin ekologista lähiluomutuotetta! Monikohan nykykokki olisi tiennyt antaa tällaisen vinkin: ”Sydän ja keuhkot pannaan kylmään veteen, sian maksaa sen sijaan ei lioteta, koska se vedessä saa kitkerän maun.”

Marko Gustafssonin vieraana Marttaliiton menneistä ja nykyisistä neuvontatoimista keskustelee järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Lisätietoa ohjelmasta

Marttojen toimia (1941) Ohjaus ja valmistus Heikki Aho & Björn Soldan, käsik. Elli Saurio & Toini Syvälahti. Selostajat: Björn Soldan, Elli Saurio ja Toini Syvälahti.
Arkistovieraana Anne Lempinen (2013) Toimittaja Marko Gustafsson.

Suosittele48 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Perehdyin marttojen historiaan kuluvan vuoden kesällä, kun otin talteen esitteen eräässä markkinatapahtumassa Uudellamaalla. Sieltä sai mm. lohikeittoa, joka oli juuri marttojen aikaansaannos.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook