Elävä arkisto: Martat
Julkaistu perjantaina 15.11.2013 1 kommenttia 49 suositusta
Kun miehet olivat sotien aikaan rintamalla, piti naisten selviytyä kotitiloilla myös monista tehtävistä, joita miehet olivat aiemmin hoitaneet. Niukkuuden aikana myös Marttojen neuvot materiaalien ja ruoka-aineiden kokonaisvaltaisesta hyötykäytöstä tulivat tarpeeseen.
Marttaliitto syntyi keväällä 1899 Sivistystä kodeille -järjestön kylkeen. Se syntyi pääkaupungissa, mutta jo ensimmäisenä kesänä nuoret opettajattaret lähtivät kiertämään maaseutua auttaakseen maatalojen emäntiä raskaassa työssä. Järjestö alkoi tehdä emäntien arkea helpottavaa kotitalous- ja puutarhaneuvontaa sekä sivistystyötä. Paikallisyhdistysten muodossa martat levittäytyivät ympäri maata.
1930-luvulla marttatoiminta kukoisti ja tieto Marttaliitosta levisi näyttelyiden muodossa. Sota-aikana marttaneuvonta ei suinkaan tyrehtynyt, vaan nousi entistäkin arvokkaammaksi: martta oli odotettu vieras neuvoineen ja ohjeineen, kuten Marttojen toimia -dokumentissakin todetaan.
Sian ruhon avaus- ja paloitteluohjeet ovat varmasti monelle nykykatsojalle hämmentävää seurattavaa. Sika käytetään pienintä palaa myöten hyödyksi, jopa suolirasvat käytetään saippuan valmistukseen. Erittäin ekologista lähiluomutuotetta! Monikohan nykykokki olisi tiennyt antaa tällaisen vinkin: ”Sydän ja keuhkot pannaan kylmään veteen, sian maksaa sen sijaan ei lioteta, koska se vedessä saa kitkerän maun.”
Marko Gustafssonin vieraana Marttaliiton menneistä ja nykyisistä neuvontatoimista keskustelee järjestöpäällikkö Anne Lempinen.
Lisätietoa ohjelmasta
Marttojen toimia (1941) Ohjaus ja valmistus Heikki Aho & Björn Soldan, käsik. Elli Saurio & Toini Syvälahti. Selostajat: Björn Soldan, Elli Saurio ja Toini Syvälahti.
Arkistovieraana Anne Lempinen (2013) Toimittaja Marko Gustafsson.
Lähetä linkki
Kommentit
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
KESKIVIIKKONA 4.12.2013