YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Matti Kassila 90 vuotta 2/2

Julkaistu torstaina 09.01.2014 1 kommenttia 39 suositusta

tiistai 21.1. klo 21.55

Matti Kassilan juhlavuoden toinen arkistopaketti alkaa kotimaisten listahittien parissa tunnelmoinnilla. Lyhytelokuva Iskelmäkuvia (1959) tarjoilee neljä suosikki-iskelmää elokuvallisina kertomuksina, joiden rinnakkaisteokseksi voi helposti nimetä Jack Witikan Suuri sävelparaati ja Hannes Häyrisen Iskelmäketjun, jotka samana vuonna aloittivat iskelmäelokuvien buumin. Kassilan ja Osmo Harkimon Iskelmäkuvissa nähdään tunnelmaisina ”musiikkivideoina” Annikki Tähden Kun kukkii puiston puu, Brita Koivusen Kuinka paljon rakkautta ja Vieno Kekkosen La Cumparsita.

Helsinki, Pohjolan valkea kaupunki (1959) on Kassilan toinen pääkaupunkia esittelevä lyhytelokuva: tällä kertaa hän on ollut elokuvassa käsikirjoittajana. Värikylläinen lyhytelokuva kertoo Helsingin historian, ja esittelee kauppatorin kuhinaa, turistien tuloa, Mantan lakitusta. Kun 1940-luvun lopun pääkaupunkikuvauksessa Pikakäynnillä Helsingissä (1947) vielä hengästyneenä varoteltiin liiasta kuhinasta ja suuruudesta, nyt sävy on jo innostuneen optimistinen: ”Suomen pääkaupunki kasvaa ja kehittyy vuosi vuodelta.”

Toisen Kassilan töitä esittelevän arkistopaketin pääteos on pitkä tv-elokuva Pariisilaissolmio (1965). Keski-ikäinen perheellinen mies huomaa kirkkaana kevätpäivänä lounaalta palatessaan, ettei hänellä ole enää ketään, kelle lähettää punaisia neilikoita. Hän törmää kadulla vanhaan ystäväänsä, joka houkuttelee hänet grogille. Illanvieton aikana herää seikkailunhalu ja nuoruudenkaipuu, joka kiteytyy hän hankkimaansa räikeään pariisilaiseen solmioon, joka tuo ”väriä pohjoismaiseen pukeutumisharmauteen”.

Lisätietoa ohjelmasta

Iskelmäkuvia (1959) Ohjaus: Matti Kassila ja Osmo Harkimo. Esiintyjät Jaakko Salon orkesteri, Annikki Tähti, Brita Koivunen ja Vieno Kekkonen. Tuotanto: Kassila & Harkimo.
Helsinki, Pohjolan valkea kaupunki (1959) Tilaajat: Helsingin kaupunki ja Helsingin kauppakamari. kasikirjoitus Matti Kassila ja Felix Forsman. Teksti Sakari Saarikivi. Ohjaus Felix Forsman ja Eino Jantunen. Fennada-filmi Junior.
Pariisilaissolmio (1965) Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Kassila. N: Keijo Komppa, Arja Pessa, Anneli Haahdenmaa, Kauko Helovirta, Yrjö Järvinen, Ritva Vepsä. Perustuu Mika Waltarin samannimiseen romaaniin. T: Suomen Televisio/Elosalama.

Suosittele39 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tunnistin Iskelmäkuvista jokaisen kappaleen. Oli mukava katsoa ja kuunnella.

Tunnen Helsingin historiaa, minulla on hyllyssäni kokoelma-cd Suoraan Helsingistä ja 20 muuta kappaletta stadia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook