YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Taiteilijakuvia

Julkaistu perjantaina 11.04.2014 1 kommenttia 20 suositusta

Reidar Särestöniemi ja Alpo Jaakola olivat suomalaisen taiteen toisinajattelijoita: Eeli Aalto teki heistä persoonalliset henkilökuvat.

tiistai 15.4. klo 22.00

”Kymmenestä taulusta yheksän epäonnistuu. Että se on se kauheus. Ja jokaiseen suhtautuu kuolemanvakavana. Sitten kun ne kuolee käsiin, niin voi niitä murheen päiviä.” Näin tuskailee taiteilija Reidar Särestöniemi Eeli Aallon dokumentissa Reidarin värilliset aistimukset (1973).

Reidar Särestöniemi oli aikansa kohutaiteilija, kittiläläinen maalari, jota presidentti kekkonen ja kansa rakastivat, mutta kriitikot nälvivät. Särestöniemi opiskeli Helsingissä Taideakatemiassa ja Leningradin Ilja Repin –instituutissa, ja hänen suurikokoiset, värikylläiset Lapin-maisemansa nostivat hänet suosioon 1960-luvulla.

Dokumentissa nähdään taiteilijan persoonallista värienkäyttötekniikkaa, ja taivalletaan luonnossa, mistä värien inspiraatio ja taulujen muotokieli on poimittu. Särestöniemi kertoo hyvin avoimesti ja kauniisti työstään, matkoistaan ja maailmankuvastaan. Hänen työskentelyään seurataan ateljeessa, joka paloi tauluineen vuonna 1977. Särestöniemi kuoli 56-vuotiaana vuonna 1981.

Alpo Jaakola oli Särestöniemeä muutaman vuoden nuorempi. Hän opiskeli Turun piirustuskoulussa, ja kuului vuonna 1957 perustettuun Arte-ryhmään, jossa hänen kiinnostuksensa kohteita olivat surrealismi, absurdi huumori ja kansanomaisuus. Jaakolan tuotanto käsittää maalauksia, kuvituksia ja veistoksia, joita voi nähdä esimerkiksi Loimaalla patsaspuistossa.

Alpo Jaakola –ohjelma on saanut nimekseen Piina. ”Valitamme, jos esityksemme jää joillekin katsojille hämäräksi”, toteaa ohjaaja Eeli Aalto henkilökuvan alussa. Ohjelma on moneen suuntaan kurottava, sirpaleinen ja arvaamaton, kuten kohteensakin. Jaakola itse luonnehtii tekemistään määrittävää luovuutta hienosti: ”Ero hullun ja mielisairaan välillä on se, että minä en ole sairas. Olen ehkä hullu, ja se on ylevä olo, silloin kun sen voi säilyttää. Vaikka useimmiten jos ihminen tuntee onnellisuutta, se nopeasti siltä riistetään. Tuskin täällä kukaan voi euforisena hyppiä ja huutaa: Olen jumalattoman hullu ja on ihana olla!”

Ennen arkisto-ohjelmia Eeli Aalto on Marko Gustafssonin haastateltavana.

Lisätietoa ohjelmasta

Reidarin värilliset aistimukset (1973) Ohjaus ja käsikirjoitus Eeli Aalto. Kuvaus Jorma Karhunen. TV2 Dokumenttitoimitus.
Piina. Alpo Jaakola. (1976) Ohjaus ja käsikirjoitus Eeli Aalto. Kuvaus Jorma Karhunen. TV2 Dokumenttitoimitus.

Suosittele20 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Katsoin Eeli Aallon haastattelun ja Alpo Jaakolan henkilökuvan. En tiennytkään taikuri Simo Aallon olevan Eelin poika. Jaakolasta kertova esitys vaikutti hieman absurdilta, mutta tunnistin ainakin Hectorin lauluäänen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook