YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Tulevaisuus

Julkaistu perjantaina 14.09.2012 3 kommenttia 88 suositusta

Syksyksi 2012 on ennustettu maailmanloppua, joten on aika katsoa, miltä maailman tulevaisuus on ennen näyttänyt.

tiistai 16.10. klo 21.55

Teeman arkistopaikan Tulevaisuus-paketin avausohjelma on harvinainen science fiction –draama 1970-luvun alusta. Ulpu Tolosen ohjaama ja Päivi Partasen käsikirjoittama Syväjäädytetty opettaja (1971) kertoo Mikael Otsolasta, joka on pakastettu 1970-luvulla, ja sulatetaan tutkimuskäyttöön ”saastevuonna 2034”. Opettaja Otsolaa esittää Harri Tirkkonen.

TV-elokuvan tulevaisuuskuva on dystooppinen: linnut ja puut kuolevat, ihmiset muuttuvat kylmemmiksi. Valmistumisaikana noussut luonnonsuojeluaate on toiminut käsikirjoituksen kaikupohjana.

Lyhytelokuvassa Vuonna 2000 (1950) korostetaan yhteistyön voimaa: elokuva on tilattu innostamaan kansakuntaa sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen. Maamme historian sotaisia vaiheita kerrataan tulevaisuuden näkökulmasta: isoisä kertoo jättitelevision välityksellä pojanpojalleen ihmiskunnan synkästä menneisyydestä. Vuoteen 2000 sijoittuvat lavasteet ovat askeettisen elegantit ja modernit, sähköinen tiedonvälitys arkipäivää ja lentoliikenne vilkasta.

Futurologiaa eli tulevaisuudentutkimusta käsittelevä dokumentti Tänään on huomenna (1967) kertoo kaupunkisuunnittelusta ja sen tulevaisuudennäkymistä. Ohjelmassa nähdään utopistisia kaupunkisuunnitelmia, joihin 1960-luvun nopea urbanisoituminen ja avaruusajan kiihko piiskasivat arkkitehteja ja suunnittelijoita.

Kahdeksan tahtia tietokoneelle (1967) valottaa niitä mahdollisuuksia ja uhkakuvia, joita tietokoneiden nopea kehitys ja yleistyminen toivat tullessaan. Kepeässä dokumentissa testataan tietokoneen sopivuutta luovaan työhön: entä jos tulevaisuudessa tietokone säveltää kaikki tarttuvat popiskelmät? Kun Toivo Kärjen tangot syötetään reikäkortilla koneeseen, saadaanko lopputuloksena uusi Toivo Kärjen tango – vai hengetön humppa?

Lisää Elävässä arkistossa:

Paluu tulevaisuuteen

Lisätietoa ohjelmasta

Syväjäädytetty opettaja (1971) N: Harri Tirkkonen. K: Päivi Partanen. O: Ulpu Tolonen. TV2 Ajanvietetoimitus.

Vuonna 2000 (1950) Ohjaaja Orvo Saarikivi. Käsikirjoitus Helena Kangastus. N: Matti Ranin, Urho Somersalmi. Suomi-Filmi Oy. MV

Tänään on huomenna (1967) Ohjaus Antero Ruuhonen, käsikirjoitus Harri Laine, kuvaus Esko Nurminen. TV1 Filmitoimitus. MV

Kahdeksan tahtia tietokoneella (1967) Esiintyjät Markku Nurminen, Toivo Kärki, Erkki Liikanen ja Erkki Kurenniemi. Suunnittelu Ilkka Hannula. Ohjaus Aki Oura. Kuvaus Esko Kohonen. TV1 Kulttuuritoimitus. MV

Suosittele88 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Aurinkotuuli (12)

Erik Rankamaa on kuollut ja syväjäädytetty vuonna 1970. Lähes 30 vuotta myöhemmin hänet herätetään muuttuneeseen maailmaan. Timo Linnasalon pohdiskelevan scifi-elokuvan pääosassa on Paavo Piskonen.

Ruusujen aika (12)

Risto Jarvan tulevaisuuskuvitelma Suomesta vuonna 2012, jolloin Historian instituutissa tehdään dramatisoitua tv-ohjelmaa lähimenneisyydestä.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Katsoin ohjelmaa syväjäädytetystä opettajasta, jolla tosiaan oli vaikeuksia sopeutua uuteen aikaan, kun ei löytänyt oikeaa ruokaa pillerien sijaan ja ihmetteli, miksi vesialueet olivat kadonneet kartalta.

L.N.

Kiintoisa tuo 70-luvun visio maailmasta 2030-luvulla, en yhtään ihmettele että arvon opettaja halusi takaisin pakkaseen, onneksi sai kykyjään vastaavan homman museossa.
2000-luku 50-luvulta käsin...aika lyhkänen pätkä, olisi ollut kiva nähdä enemmän tuota kehitystä eteenpäin, tuolloin näköjään ennustettiin jo tauluteeveet ja DVD-levyt (muistilevyt).
Kaupunkisuunnittelujuttu oli tylsä, olisi ollut hyvä nähdä myös niitä konkreettisia suunnitelmia ja havainnekuvia.

Anonyymi

1950-luvun pätkä oli puhdasta oman aikansa oikeistolaista propagandaa, hatarasti naamioitu scifiksi. Mihinkähän tarkoitukseen filmi on aikanaan tehty, ehkä elokuvien alkukuvaksi muokkaamaan mieliä työnantajien ajatuksille myötämielisiksi?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook