YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Turkan Hamlet 1/2

Julkaistu perjantaina 15.11.2013 0 kommenttia 56 suositusta

1980-luvun teatterikorkeakoululaiset harjoittelevat Jouko Turkan ohjauksessa shakespearelaista teatterintekoa ja ilmaisua.

tiistai 10.12. klo 22.00

Miten suomalaisen teatterin voimahahmo ja teatteri-ilmaisun uudistaja työskenteli? Toimittaja Mirja Pyykkö lähti ennakkoluulottomasti seuraamaan Turkan menetelmiä, kun Teatterikorkeakoulu valmisti Hamlet-näytelmän omalle näyttämölleen Kino Helsinkiin syksyllä 1985.

Turkan työt herättivät huomiota ja 1970-luvun alussa Joensuussa ja saman vuosikymmenen lopussa Helsingissä, missä hän toimi Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana. Suurimman jäljen Turkka jätti kuitenkin 1980-luvun teatteriopiskelijoihin, sillä hän vaikutti väkevästi teatterikoulutukseen koko vuosikymmenen ajan. Hän toimi Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyön professorina vuosina 1981–1985, joista neljä viimeistä vuotta myös rehtorina. Ohjaajantyön professorina hän jatkoi vielä vuosina 1985–1988.

Turkan opeista puhuttaessa yleensä korostetaan voimakkaan urheilullisia ja kestokykyä koettelevia harjoituksia sekä karskia ja aitouteen tähtäävää fyysistä ilmaisua. Hänen antamansa suorasukainen opiskelijapalaute ja harjoitusmetodinsa aiheuttivat runsaasti keskustelua ja kirjoittelua iltapäivälehdistössä 1980-luvulla.

Mirja Pyykön Hamlet-dokumentissa Shakespearen näytelmää harjoittelevat rehtorinsa johdolla Teatterikorkeakoulun oppilaat, joista isompiin rooleihin pääsevät Tero Jartti, Jarmo Mäkinen, Katja Kiuru, Pirjo Luoma-aho, Jari Pehkonen, Martti Suosalo ja Ville Virtanen.

Kolmiosaisessa dokumentissa edetään näytelmän maailman hahmottamisesta yksittäisten roolitöiden hiontaan ja kohtausten rytmittämiseen.

Vuonna 1985 dokumenttisarjaa seurasi Hamlet-esityksen suora lähetys: vuonna 2013 Teeman Elävä arkisto näyttää Turkan Hamletin taltioinnin ensi viikolla.

Lisätietoa ohjelmasta

Hamlet-dokumentti 1 (1985) Pääosissa Jouko Turkka sekä Tero Jartti, Jarmo Mäkinen, Katja Kiuru, Pirjo Luoma-aho ja Jari Pehkonen. Ohjaus ja käsikirjoitus: Mirja Pyykkö. TV1 Viihdetoimitus.
Hamlet-dokumentti 2 (1985) Pääosissa Jouko Turkka sekä Tero Jartti, Jarmo Mäkinen, Katja Kiuru, Pirjo Luoma-aho, Jari Pehkonen, Martti Suosalo ja Ville Virtanen. Ohjaus ja käsikirjoitus: Mirja Pyykkö. TV1 Viihdetoimitus.
Hamlet-dokumentti 3 (1985) Ohjaus ja käsikirjoitus: Mirja Pyykkö. Pääosissa Jouko Turkka ja Teatterikorkeakoulun oppilaat. TV1 Viihdetoimitus.

Suosittele56 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Turkan Hamlet 2/2

Teatterihistorian lehdet havisevat: Jouko Turkan ohjaus Shakespearen Hamletista vuodelta 1985 on yhä vaikuttava esitys.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook