YLE Teema

 

Kino Klassikko

Enkeleitä Broadwaylla (7)

Julkaistu tiistaina 17.12.2013 0 kommenttia 117 suositusta

lauantai 17.5. klo 09.40

Kino Klassikon vuoden 2014 tarjonnan käynnistää Joseph L. Mankiewiczin ohjaama hilpeä musiikkikomedia Enkeleitä Broadwayllä (Guys and Dolls, 1955), jossa Marlon Brando ja Frank Sinatra kilpailevat ihastuttavan Jean Simmonsin rakkaudesta.

Damon Runyonin kertomuksiin perustuva elokuva sijoittuu New Yorkin uhkapelureiden ja vedonlyöjien alamaailmaan. Nathan Detroit (Sinatra) pyörittää laitonta pelibisnestä ja poliisien hengittäessä niskaan tarvitsee nopeasti tuhat dollaria uuden pelipaikan järjestämiseksi. Toisenlaisia paineita aiheuttaa hänen tyttöystävänsä Adelaide (Vivian Blaine), joka neljäntoista vuoden seurustelun jälkeen alkaa jo vaatia paitsi avioliiton solmimista, myös epärehellisyyksien lopettamista.

Kaupunkiin saapuu kuuluisa peluri Sky Masterson (Brando), joka tunnetusti on valmis lyömään vetoa mistä tahansa millä tahansa panoksella. Nathan keksii lyödä naistenmiehenä tunnetun Skyn kanssa vetoa siitä, ettei tämä saa sievää pelastusarmeijalaista Sarahia (Simmons) illalliselle Havannaan.

Enkeleitä Broadwayllä on kevyt, veijarihenkinen musikaali, jolta ei pidä odottaa suurta ja painavaa sisältöä. Päinvastoin, sen tarina henkilöineen on ohut ja melko arvattava, mutta elokuvan ansiot löytyvätkin muualta. Mankiewiczin ohjauksessa on mukavan rento ote, dialogi säkenöi runyonmaisen nokkelasti, näyttelijät ovat kauttaaltaan tasokkaita ja huolitellut musiikkijaksot sisältävät sekä hyviä lauluja että notkeita koreografioita, jotka kääntävät joskus jopa studiokulissit hyödykseen.

Musikaalin teatteriversio sai ensi-iltansa vuonna 1950 Broadwayllä missä sitä esitettiin 1200 kertaa. Elokuvaversioon tehtiin muutama laulu lisää ja hankittiin kovat tähdet: Frank Sinatra, Jean Simmons ja Marlon Brando, joka epäilemättä oli musikaaliin hienoinen yllätys. Brandon rooliin oli alun perin kaavailtu tanssitähti Gene Kellyä, mutta MGM-studio kieltäytyi lainaamasta Kellyä. Toisaalta tuottaja Samuel Goldwyn halusi nimenomaan Brandon, joka oli juuri tuolloin niin suosittu että häneltä hyväksyttiin laulaminenkin. Menestys tuli tästäkin Brando-leffasta, sillä elokuvalehti Variety laski myöhemmin että Enkeleitä Broadwaylla oli ollut korkeatuottoisin elokuva tuotantokustannukset huomioiden.

Vesa Nykänen

Lisätietoa ohjelmasta

(Guys and Dolls/USA 1955) O: Joseph L. Mankiewicz. N: Marlon Brando, Frank Sinatra, Jean Simmons

Suosittele117 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook