YLE Teema

 

Torstain Kino

Erämaan laki (12)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 64 suositusta

torstai 26.6. klo 21.55

Ohjaaja John Fordin ja näyttelijä Henry Fondan yhteisistä elokuvista esitetään Erämaan laki (1946), joka kuuluu molempien parhaisiin ja siten väistämättä koko elokuvahistorian merkkiteoksiin. Se on myös paras kuuluisasta OK Corralin taistelusta tehdyistä elokuvista, vaikka ironisesti Fordin elokuvalla ei sen omista väitteistä huolimatta ole juuri lainkaan tekemistä todellisuuden kanssa.

OK Corralin taistelu itsessään oli legendan ainesta. Wyatt Earp veljineen kävi Doc Hollidayn tukemana kamppailuun Clantonin koplana tunnettua veljessarjaa vastaan. Fordia kuitenkin kiinnostaa tätä taistelua enemmän Earp yhtenä niistä lännen asemiehistä, jotka kesyttivät väkivaltaisen rajaseudun vain huomatakseen, ettei heille itselle enää jäänyt paikkaa uuden sivistyksen parissa. Fordille tämä sivistys ei myöskään ole vain positiivinen asia, vaan se sisältää myös arveluttavia ja rasistisia piirteitä.

Erämaan laki on Fordin suuria myyttisiä lännenelokuvia, upeasti kuvattu ja tyylikkäästi toteutettu western, joka sisältää tulitaisteluistaan huolimatta runollisen ja herkän näkemyksen villistä lännestä, niin sen ihmisistä kuin sen maisemista. Ford kuvaa tätä aikakautta ihmisineen juuri niin valloittavasti ja humoristisesti kuin hän osaa – yksi mieleen jäävimpiä kohtauksia on niinkin yksinkertainen kuin Fondan keikkuminen jakkaran varassa jalkakäytävällä.

Fonda onkin Wyatt Earpin osassa loistelias, ja muissa pääosissa näyttelevät Victor Mature, Linda Darnell ja Walter Brennan.

Lisätietoa ohjelmasta

Erämaan laki (My Darling Clementine), 1946. O: John Ford. N: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Walter Brennan.

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook