YLE Teema

 

Perjantain Kino

Fahrenheit 451

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 321 suositusta

Kirjat ovat vaarallisia Bradburyn ja Truffaut'n tulevaisuusvisiossa.

perjantai 15.4. klo 21.55

Vuonna 1966 Englannissa tehty Fahrenheit 451 jäi Ranskan uuden aallon nimekkäimpiin ohjaajiin kuuluneen Francois Truffaut'n ainoaksi tieteiselokuvaksi. Hän tosin palasi lajityypin pariin näyttelijänä Steven Spielbergin Kolmannen asteen yhteydessä.

Tätä Ray Bradburyn esikoisromaanin perustuvaa elokuvaa ei lueta Truffaut'n tai tieteiselokuvan suurten klassikkojen joukkoon, mutta sillä on merkittävä paikka lajityypin historiassa. Scifi-elokuva oli vuosikymmenien ajan ollut uskollinen pulp-juurilleen vilisten marsilaisia, jättihyönteisiä ja ufoja, mutta Fahrenheit 451 toi koko lajityypille tärkeän ja pitkään kaivatun annoksen "kunniallisuutta", ja se tasoitti näin tietä Stanley Kubrickin kahta vuotta myöhemmin valmistuneelle 2001: Avaruusseikkailulle.

Bradburyn romaani on kolkko ja armoton antiutopia tulevaisuudesta, joka pyrkii onnellisuuteen kieltämällä kaiken pahaa mieltä aiheuttavan, mukaan lukien kirjat. Palokunta pyrkii polttamaan kaikki löytämänsä kirjat, kun taas salaisen vastarintaliikkeen jäsenet yrittävät opetella kirjoja ulkoa ja säilyttää näin niiden sisällön.

Bradburyn romaanin armottomuus on selvästi ollut liikaa Truffaut'n kaltaiselle romanttiselle humanistille. Niinpä hän on muuttanut sen painotuksia ihmisläheisempään suuntaan, pohdiskeluksi yksinäisyydestä, rakkaudesta ja sivistyksestä. Samalla hän on ankkuroinut sen hienosti englantilaiseen maisemaan Nicolas Roegin kuvauksen ja Bernard Herrmannin musiikin avulla.

Elokuvan pääosia esittävät Oskar Werner, Cyril Cusack ja kaksoisroolissa näyttelevä Julie Christie.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Elokuva esitettiin edellisen kerran Teemalla kesällä 2010 Kino Scifi -sarjassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Fahrenheit 451 (Britannia, 1966). Ohjaus: Francois Truffaut. Pääosissa: Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack.

Suosittele321 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nainen Shanghaista

Rita Hayworth hehkuu naispääosassa Orson Wellesin film noir -tyylisessä jännityselokuvassa. Welles itse näyttelee miespääosaa.

Linnake (K15)

Komea elokuva jesuiitoista, jotka yrittävät suojella Etelä-Amerikan intiaaneja valkoisilta valloittajilta. Pääosissa Robert De Niro ja Jeremy Irons.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook