Farkkujen maailmanvalloitus
Julkaistu perjantaina 27.04.2012 0 kommenttia 154 suositusta
Miten maapallostamme tuli farkunsininen? Ranskalaisdokumentti jäljittää lehmipoikien ja kaivosmiesten työhousujen maailmanvalloitusreitin Hollywoodiin, rockin, kapinan ja vastakulttuurin symboliksi sekä lopulta taideteoksiksi ja kalliiksi keräilykappaleiksi.
Dokumentin alussa amerikkalaisen Levi’s-museon edustaja esittelee maailman vanhimpia säilyneitä farkkuja vuodelta 1873. Museo maksoi niistä nettihuutokaupassa 46 532 dollaria!
Farkkujen historia etenee työmiesten, cowboyden ja toisen maailmansodan sankarien kautta Hollywoodiin. Farkkujen suosiota lisäsivät muun muassa Marlon Brando Hurjapäissä, James Dean Nuoressa kapinallisessa ja Elvis Presley elokuvassa Jailhouse Rock. Farkut olivat lännenelokuvien vakiovaate, mutta niihin pukeutui myös Marilyn Monroe Sopeutumattomissa.
Lisää katu-uskottavuutta ja kapinaimagoa farkut saivat rockista. Niin Ramones ja Iggy Pop kuin Woodstockin hipit kelpuuttivat ne univormukseen. Kireät farkut kuuluivat homomuotiin, lökäpöksyt rap-kulttuuriin. Ne ovat päätyneet taideteoksiin (Andy Warhol, Peter Blake, Damien Hirst), sarjakuvaan (Robert Crumb), katumuotiin ja catwalkeille, design-tuotteiksi ja keräilykohteiksi.
Dokumentissa kuljetaan farkkujen perässä Pariisista San Franciscoon ja Zürichistä Japaniin, jossa on ilmeisen paljon farkkuhulluja. Japanissa seurataan myös perinteistä indigovärjäystä ja kysytään, mitä järkeä on tehdä uusista housuista vanhan ja kuluneen näköiset. ”En suosi farkkujen raakaa kohtelua”, sanoo yksi aidon vanhenemisen puolustaja.
Dokumentin ensi-ilta Teemalla oli Teemalauantaissa 9.4.2011 Nuori kapinallinen -elokuvan parina.
Lisätietoa ohjelmasta
Farkkujen maailmanvalloitus (Jeans: une planète en bleu), Ranska 2010. Dokumentti, ohjaus Thierry Aguila.
Lähetä linkki
Katso myös...
Jumalaiset kenkäni
Vauhdikas amerikkalaisdokumentti naisten intiimistä suhteesta kenkiinsä. Mukana historiaa, psykoanalyysia, seksiä, valtaa, stilettikorkoja, kenkäfriikkejä ja maailmankuuluja kenkäsuunnittelijoita.
Muodin huipulla DDR:ssä
Ohjaaja Marco Wilms oli huippumalli kylmän sodan ajan DDR:ssä. Hänen dokumenttinsa on sukellus Itä-Berliinin boheemien taiteilijoiden alakulttuuriin ja 1980-luvun muotimaailmaan, jossa puutarhamuovista tehtiin haute couturea.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut