YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Fellinin Rooma (K15)

Julkaistu tiistaina 01.12.2009 0 kommenttia 381 suositusta

Pääosassa Fellini ja Fellinin Rooma.

keskiviikko 28.12. klo 21.45

Fellinin Rooma on italialaisen mestariohjaajan Federico Fellinin kiehtova kunnianosoitus ikuiselle kaupungille. Se on Fellinin kaikista elokuvista selvimmin tajunnanvirtaa: se etenee perinteisen juonen sijasta ajatusketjujen, mielleyhtymien ja kuvien episodimaisena sarjana, jossa Rooman menneisyys ja nykyisyys sekä Fellinin kokemukset ja fantasiat sekoittuvat kiehtovasti toisiinsa.

Näitä episodeja yhdistävät vain Rooman kaupunki ja sen asukkaat, tai oikeastaan Fellinin omissa muistoissaan ja kuvitelmissaan luomat visiot niistä. On mahdoton sanoa, mikä elokuvassa on totta ja mikä kuvitelmaa - edes täysin dokumentaarisilta näyttävissä jaksoissa. Jopa Fellini itse esiintyy elokuvassa sekä omana itsenään että näyttelijän tulkitsemana, mutta näistäkin on mahdoton sanoa, kumpi Fellini on oikeasti todenmukaisempi.

Sinänsä tällä ei ole väliä, koska toden ja mielikuvituksen sekoittaminen oli Fellinin omin tapa tehdä elokuvaa. Fellinin Rooma tulvii mieleenpainuvia ja komeita jaksoja, kuten satiirinen kirkollinen muotinäytös, tai dokumentaarinen kohtaus, jossa metron rakennustöiden aikana löydetään ja samassa ikuisiksi ajoiksi menetetään joukko antiikkisia freskoja.

Elokuva vangitsee katsojan heti mukaansa eikä sitten enää päästä otteestaan. Mestariohjaajan ystäville ja muillekin on luvassa värikäs ja nautinnollinen elokuvailta.

(Elokuvan aiempi esitys Teemalla tammikuussa 2010 juhlisti sitä, että Federico Fellinin syntymästä oli 20.1.2010 kulunut 90 vuotta.)

Lisätietoa ohjelmasta

Fellinin Rooma (Roma), Italia 1972. O: Federico Fellini. N: Federico Fellini, Peter Gonzales, Stefano Majore, Pia de Doses, Renato Giovannoli, Fiona Florence, Marne Maitland, Galliano Sbarra, Britta Barnes, Angela De Leo, Anna Magnani, Gore Vidal, Marcello Mastroianni.

Suosittele381 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

The Band: Viimeinen valssi

Martin Scorsesen ohjaama elokuva The Band -yhtyeen viimeisestä keikasta, jonka aikana lavalle kapusivat mm. Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Van Morrison ja Eric Clapton.

Alicen ravintola

Amerikkalaisen unelman hapertumisen ja uusien arvojen etsinnän kuvaus vuodelta 1969. Arlo Guthrie esiintyy itsenään, Vietnamin sotaa vastustavana folk-laulajana, jonka armeijaan meno päättyy yllättävästi. Ohjaus Arthur Penn.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook