YLE Teema

 

Filmin kulissien takana (12)

Julkaistu tiistaina 25.09.2012 0 kommenttia 88 suositusta

torstai 28.3. klo 23.30

Pääsiäismaanantaina Teemalla esitettävä Särkyneiden haaveiden kaupunki oli aikansa kuuluisimpia ja kiitetyimpiä Hollywood-kuvauksia. Filmin kulissien takana (The Big Knife, 1955) vääntää ruuvia vielä kireämmälle, ja se saikin Hollywoodissa aivan toisenlaisen vastaanoton kuin Oscareita kahminut edeltäjänsä.

Robert Aldrichin ohjaama elokuva sijoittuu Bel Airiin, elokuva-alan menestyjien suosimaan Hollywood-lähiöön. Se kertoo filmitähti Charles Castlesta, jolla on vaikeuksia pysyä noiden menestyjien joukossa. Lisäksi hänen avioliittonsa on kariutumassa, toisaalta Charlesin syrjähyppyjen vuoksi, toisaalta siksi että idealistisen vaimon mielestä Charles mukautuu aivan liian helposti elokuvastudion valtaan ja tuhlaa kykyjään.

Charlesin pitäisi allekirjoittaa uusi sopimus, jossa hän jatkaisi studion rikkaana mutta hengettömänä tähtipalkkalaisena. Charlesin menneisyydessä on myös salaisuuksia, jotka paljastuessaan uhkaavat tuhota hänen uransa ja tekevät hänestä helpon kiristettävän.

Filmin kulissien takana perustuu Clifford Odetsin näytelmään. Tämän teatteritaustan vuoksi elokuva sijoittuu lähes kokonaan muutamaan sisätilaan. Robert Aldrichin ohjaus käyttää tiukan leikkauksen ja kuvarakentelun avulla tätä näytelmäsidonnaisuutta hyväkseen luomalla klaustrofobista ja dokumentaarista tunnelmaa ahtaisiin miljöihin. Tärkeänä apuna ovat myös Jack Palancen, Ida Lupinon ja Rod Steigerin kaltaiset vahvat näyttelijät.

Filmin kulissien takana on Hollywood-kritiikissään kovempi ja vihaisempi kuin Särkyneiden haaveiden kaupunki, ja niinpä se joutui Hollywoodin torjumaksi. Yksikään isoista studioista ei halunnut ottaa sitä levitykseensä. Erityisesti Columbian tyrannimainen studiopomo Harry Cohn piti Rod Steigerin väkevästi esittämää tuottajahahmoa henkilökohtauksena loukkauksena. Pari vuotta myöhemmin Cohn järjesti Aldrichille potkut eräästä tuotannostaan, minkä jälkeen Aldrich työskenteli pitkään Euroopassa. Siellä myös Filmin kulissien takana oli saanut paljon paremman vastaanoton ja jopa palkittu Venetsian festivaaleilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Filmin kulissien takana (The Big Knife), USA 1955. O: Robert Aldrich. N: Jack Palance, Ida Lupino, Rod Steiger, Jean Hagen.

Suosittele88 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Särkyneiden haaveiden kaupunki (7)

Vincente Minnellin pureva klassikko Hollywoodista ja sen menestyjien välisestä katkerasta kilpailusta. Viidellä Oscarilla palkitun elokuvan pääosissa ovat Kirk Douglas ja Lana Turner.

Amerikkalainen yö (S)

Oscar-palkitussa elokuvassa François Truffaut esittää itse rakkauselokuvan ohjaajaa, jonka näyttelijöistä irtoaa enemmän tunteita kun kamera ei ole käynnissä. Pääosissa ovat Jean-Pierre Léaud ja Jacqueline Bisset.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook