YLE Teema

 

Haittaako jos poltan?

Julkaistu perjantaina 23.08.2013 1 kommenttia 41 suositusta

torstai 3.7. klo 20.02

Tupakan sytyttäminen missä tahansa oli vielä muutama vuosi sitten aivan normaalia toimintaa. Työpaikat, kodit, ravintolat, bussit, lentokoneet ja televisiostudiot olivat savusta harmaana. Nyt on toisin. Tupakansavusta ei enää tule mieleen Hollywood-glamour vaan sairaat ihmiset joita pitää suojella itseltään. Ranskalainen tv-dokumentti Haittaako jos poltan (Mind If I Smoke?) selvittää, miten tämä kulttuurinen muutos tapahtui.

Kaikki tietävät, että tupakointi tappaa ja tupakoitsijat ovat hengenvaarassa. Onko kuitenkin menty liian pitkälle, jos jopa monsieur Hulot’n piippu pitää putsata digitaalisesti pois kuvista? Dokumentissa väläytellään jopa natsikorttia.

Dokumentin kehyksenä ovat tupakoitsijoiden yritykset päästä paheestaan eroon. Mukana on kiehtovaa arkistomateriaalia kuten elokuvia, uutisfilmejä, mainoksia ja tietoiskuja sekä 1960-luvun mainosmaailmasta kertova Mad Men -tv-sarja, jossa tupakka palaa jatkuvasti. Jim Jarmuschin elokuvasta Kahvia ja tupakkaa näemme episodin, jossa Iggy Pop ja Tom Waits velttoilevat kahvilan pöydän äärellä ja kerskuvat miten hyvin heillä menee nyt kun he ovat lopettaneet tupakoinnin. Sen kunniaksi he sytyttävät savukkeet…

Dokumentti on aiemmin nähty osana Teemalauantaita 11.5.2013

Lisätietoa ohjelmasta

Haittaako jos poltan? (Mind If I Smoke?), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Marie-Pierre Jaury ja Grégoire Bénabent. Tuotanto Arte France / Point du Jour.

Löydä lisää:

mainonta, Mad Men, tupakka
Suosittele41 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

"Tupakansavusta ei enää tule mieleen Hollywood-glamour vaan sairaat ihmiset joita pitää suojella itseltään."

Ei pidä paikkaansa, jos on seurannut esim. sarjan "Mad Men" suosiota.

"Onko kuitenkin menty liian pitkälle, jos jopa monsieur Hulot’n piippu pitää putsata digitaalisesti pois kuvista? Dokumentissa väläytellään jopa natsikorttia."

On syytä olla oikeasti huolissaan, jos esim. Tatin vanhoja elokuvia sensuroidaan. Monet diktatuurit ovat yrittäneet samaa - ikävät asiat kielletään tai yritetään lakaista maton alle.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook