YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Henrik V

Julkaistu perjantaina 18.12.2009 2 kommenttia 286 suositusta

Kaikkien aikojen parhaisiin kuuluva Shakespeare-filmi Henrik V:n sotaretkistä Ranskaan.

keskiviikko 7.4. klo 19.00

William Shakespearen näytelmään perustuvan elokuvan ensikohtaukset alkavat Lontoon Globe-teatterissa, mutta hiljalleen teatterilava muuntuu vaikuttavan eeppisen draaman näyttämöksi. Henrik V:n pääroolissa loistaa Laurence Olivier, joka on myös ohjannut elokuvan.

Mestarillinen elokuva johdattaa katsojan lähelle keskiajan menestyksekkäintä sotapäällikköä, joka loi kahdeksassa vuodessa brittiläisen imperiumin. Menestyskertomuksen lisäksi nähdään kuitenkin myös kasvutarina. Nuoresta, paheellista elämää viettävästä kruununperillisestä kehkeytyy määrätietoinen sotapäällikkö, joka voittaa ranskalaisten ylivoimaisen armeijan Agincourten taistelussa vuonna 1415 ja saa lopulta pitkällisten sotien ja juonitteluiden jälkeen Ranskan hallintaansa.

Huipennuksena monarkki solmii rauhansopimuksen, jonka mukaan hän avioituu Ranskan silloisen kuninkaan Kaarle VI:n tyttären Valois’n Katariinan kanssa. Sopimuksen mukaan Henrik V:n perii myös Kaarle VI:n kruunun hänen kuoltuaan.

Toisen maailmansodan aikoihin ensi-iltansa saanut elokuva oli aikoinaan suurmenestys, joka sai neljä Oscar-ehdokkuutta.

Lisätietoa ohjelmasta

Henrik V (Henry V, Englanti 1944). Ohjaus: Laurence Olivier. Päärooleissa: Laurence Olivier, Harcourt Williams ja Max Adrian. Tuotanto: Two Cities Films.

Suosittele286 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

juha

miksi teemalla esittettävä kuva ei näy netissä?

YLE Teema

juha kirjoitti:
miksi teemalla esittettävä kuva ei näy netissä?

Hei Juha, kaikkiin tv-ohjelmiin YLE ei valitettavasti saa nettioikeuksia - varsinkaan ulkomaisiin elokuviin. Mutta toivottavasti käytäntö on pikku hiljaa muuttumassa. (Tätäkö tarkoitit?)

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook